Susikauk su priežastimi, o ne pasekme. Kodėl būtina prevencija?

Žodis „prevencija“ kilęs iš lotynų kalbos žodžio praeventio, reiškiančio „kelio užkirtimą, užbėgimą už akių“. Šiandien šis žodis reiškia kompleksinių priemonių visumą fizinei ir psichikos sveikatai gerinti. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apibrėžia, kad pirmine prevencija yra siekiama užtikrinti, jog sutrikimas, procesas, liga neišsivystys, tokiu būdu įsikišama prieš jai išsivystant.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 10:45 AM, atnaujinta Nov 29, 2017, 11:07 AM

Kitais žodžiais tariant, pagrindinis prevencijos tikslas yra kovoti su ligą sukeliančia priežastimi, o ne pasekmėmis. Pripažįstama, kad vadovaujantis šiuo principu galima išspręsti daugybę žmonijos problemų. Tačiau žmogus ne visada racionalus, nesvarbu, ar kalbama apie finansus, santykius, laiko valdymą, ar aplinkos apsaugą. Daugiausia savo laiko, energijos ir išteklių išleidžiame simptomams mažinti, o ne kovai su priežastimis, dėl kurių atsiranda tam tikrų problemų.

Pripažįstama, kad nuolat tobulinamos nacionalinės sveikatos apsaugos prevencijos programos teoriškai galėtų padėti sutaupyti milijonus. Bet ar mes esame pasirengę pakeisti savo mąstymą, kad pasiektume tokių rezultatų? Kaip dažnai pagalvojame apie sveikatą prieš susirgdami?

Vienas geriausių pavyzdžių – dantų gydymas. Žmonės skundžiasi paslaugų kainomis, todėl į gydytoją kreipiasi, kai pradeda skaudėti. Pasak PSO, burnos ligos patenka į dešimtuką labiausiai paplitusių neužkrečiamųjų ligų pasaulyje, todėl svarbu suprasti, kad laikas pradėti rūpintis ne tik ligos gydymu, bet ir prevencija.

Reguliarus dantų valymas 2 kartus per dieną su pasta, kurios sudėtyje yra fluoro, yra pagrindinis dalykas norint turėti gerus dantis ir sveiką burną. Ėduonis – įgyjama liga, jos išsivystymui paveldimumas neturi įtakos. Ligos eiga priklauso nuo maisto – suvartojamo cukraus, angliavandenių ir jūsų burnos higienos.

Kruopščiai valantis dantis galima išvengti brangiai kainuojančių dantų gydymo paslaugų ir dantų traumų. Užuot kasmet kreipęsi į odontologą dėl dantų gydymo, geriau investuokite į tinkamas dantų priežiūros priemones ir jomis naudokitės. Suaugusiems pacientams odontologai rekomenduoja naudoti dantų pastą, kurios sudėtyje yra 1 450 ppm fluoro dalelių, vaškuotą tarpdančių siūlą ir dantų šepetėlį minkštais šereliais, taip pat negalima pamiršti, kad dantų šepetėlis turi būti keičiamas kas 3 mėnesius.

Įvairiomis priemonėmis rūpintis savo burnos sveikata skatina ir Philips. Elektrinis dantų šepetėlis Philips Sonicare, sukurtas bendradarbiaujant su burnos priežiūros specialistais, gerokai palengvina ir pagerina dantų valymą. Dėl šepetėliui pritaikytos Sonic technologijos jo šereliai vandens ir pastos mišinyje juda vertikaliai bei vibruoja ir ant dantų paviršiaus susidariusi apnašų plėvelė suyra.

Per minutę dantų šepetėlis sukuria 31 000 judesių, šereliai juda aukštyn ir žemyn. Klinikiniai tyrimai parodė, kad dantų šepetėlis pagerina apnašų pašalinimą ir sunkiai pasiekiamose vietose (pašalina iki 10 kartų daugiau apnašų nei rankinis dantų šepetėlis).

Specialus Philips Sonicare šepetėlis, skirtas vaikams, jūsų mažylių dantų valymą pavers ypatinga pramoga. Bluetooth ryšiu dantų šepetėlį galima sujungti su išmaniąja programėle jūsų telefone ar planšetiniame kompiuteryje ir mažas gyvūnėlis Sparklis primins, kada ir kaip taisyklingai valytis dantis.

Tarpdančių valymas siūlu atrodo pernelyg sudėtinga ir nuobodi veikla? Philips siūlo puikią alternatyvą – Philips Airfloss. Iš šios dantų priežiūros priemonės sklindanti stipri vandens srovė valo sunkiai pasiekiamas vietas dideliu vandens ir oro gūsiu.

Būkite išmintingi – rinkitės veiksmingas burnos sveikatos priežiūros priemones, kurios padės efektyviai užkirsti kelią ligoms ir sutaupyti laiko ir pinigų. Susikaukite su priežastimis, o ne pasekmėmis pradėdami nuo savęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.