Jūsų imunitetas išgelbėtas: keli žingsniai užkirs kelią bet kokiai ligai

Nors žmogaus organizmas dažnai geba pats apsiginti nuo virusų ir mikrobų, tačiau keičiantis orams susilpnėja imuninė sistema. Norint to išvengti sustiprinti organizmą galima pasitelkiant šiuos 10 būdų, rašė ahealthblog.com.

Keičiantis orams susilpnėja imuninė sistema.<br> 123rf nuotr.
Keičiantis orams susilpnėja imuninė sistema.<br> 123rf nuotr.
 Šaltuoju metų laiku svarbu stiprinti imuninę sistemą.<br> 123rf.com nuotr.
 Šaltuoju metų laiku svarbu stiprinti imuninę sistemą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2017, 12:41 PM

1. Meskite rūkyti

Rūkymas didina riziką susirgti plaučių bei širdies ligomis, spartina senėjimą ir silpnina imuninę sistemą. Jis mažina vitamino C atsargas, naikina antioksidantus bei antikūnus, kurie kovoja su virusais, todėl organizmas nusilpsta.

2. Mažinkite rafinuoto cukraus vartojimą

Nepaisant to, kad saldumynai gali trumpam laikotarpiui pagerinti nuotaiką, jie, kaip ir rūkymas, neturi jokios naudos organizmui. Todėl smaližiams vertėtų rinktis natūralius produktus: uogas, vaisius ar medų.

3. Atsisakykite nesveiko maisto

Mityba – tai labai svarbus imuninės sistemos stiprinimo ir palaikymo būdas. Valgant maistingųjų medžiagų neturinčius produktus, organizmas neaprūpinamas reikiamais vitaminais ir mineralais. Reikėtų stengtis valgyti daugiau daržovių ar, pasitarus su gydytoju arba vaistininku, gerti papildus.

4. Užsiimkite fizine veikla

Sportas gerina kraujotaką, kuri padeda baltiesiems kraujo kūneliams, antikūnams bei kitoms medžiagoms atlikti savo funkciją. Na, o nemėgstantiems didelio fizinio aktyvumo yra rekomenduojama eiti kasdien pasivaikščioti ar bent kelis kartus per savaitę užsiimti pilateso, jogos pratimais.

5. Miegokite 7-8 valandas

Miegas dažnai yra nuvertinamas. Specialistai teigia, kad 7-8 valandos miego skatina organizmą gyti patį, o miego trūkumas gali sukelti stresą ir silpninti imuninę sistemą.

6. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu

Alkoholinių gėrimų gėrimas paveikia smegenų vystymąsi, pažeidžia kepenis bei kraujotakos sistemą. Taip pat alkoholio vartojimas padidina toksinų kiekį organizme, uždegimo riziką bei mažina imuninės sistemos aktyvumą.

7. Gerkite žaliąją arbatą

Ji greitina medžiagų apykaitą, turi daug antioksidantų, gerina organizmo sistemos atsparumą ligoms ir yra sveikesnė nei kava. Dar geresniam poveikiui patartina paskaninti arbatą medumi ir citrinos griežinėliu.

8. Pamirškite stresą

Nuolatinis stresas neigiamai veikia, silpnina imuninę sistemą. Jis gali sukelti nerimo sutrikimą ar net depresiją, kuri gali paskatinti dar rimtesnes sveikatos problemas. Rekomenduojama užsiimti joga, meditacija, klausytis raminančios muzikos ar pan.

9. Mėgaukitės saule

Vitaminas D taip pat turi didelę svarbą žmogaus organizmui, jis mažina pavojų susirgti kvėpavimo takų ligomis. Todėl net ir šaltą žiemos dieną bent trumpam išeikite į lauką, pasidžiaukite saule ar grynu oru. Kadangi Lietuvoje saulės šviesos maža, verta pasitarti su specialistu ir dėl papildų vartojimo.

10. Daugiau juokitės

Sakoma, kad juokas – vaistas nuo visų ligų. Jis ne tik mažina stresą, bet ir apsaugo organizmą nuo susirgimų, skatindamas antikūnų bei elementų, kurie kovoja su vėžinėmis ląstelėmis, atsiradimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.