Traumatologas: jei sušalote rankas, jokiu būdu nedarykite šios klaidos

Į Lietuvą šiomis dienomis atkeliavus žiemiškiems šalčiams, padidėja pavojus patirti traumą – paslysti ar nušalti galūnes. Gydytojai pataria, kad jokiu būdu grįžus iš lauko nereikėtų nušalusių vietų pulti šildyti karštu vandeniu.

Jokiu būdu rankų nešildykite karštu vandeniu.<br>123rf nuotr.
Jokiu būdu rankų nešildykite karštu vandeniu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

Jan 20, 2018, 6:21 PM

Gydytojas traumatologas Vytautas Vaitkus primena, kad vienas svarbiausių dalykų tokiu metų laiku – sausa avalynė. Jei ji sudrėksta, reikia būtinai keisti, nes, gydytojo teigimu, galūnes nušalti įmanoma ir esant 1 ar 2 laipsnių šalčiui. Taip pat būtina nepamiršti pirštinių, veidą tepti riebiais kremais.

„Pirštinės būtinos. Jei rankos sušalo, jokiu būdu netrinti jų su sniegu – būdavo toks įprotis senas. Taip tik susižeisi, nes rankos yra apšalusios, nejautrios, kiekvienas sniege esantis ledo gabaliukas gali subraižyti, gali patekti infekcija. <...> Veidą specialistai pataria tepti riebiais kremais. Arba eiti trumpais atstumais. Jei jauti, kad peršti, dilgčioja, tada reikia užeiti į patalpą sušilti“, – pataria gydytojas.

Grįžus namo iš šalčio jokiu būdu nereikia pulti po karštu vandeniu šildyti nušalusių kūno vietų – taip galima net patirti nudegimą.

„Jei rankos sušalusios – reikia užsidėti šiltas pirštines, gerti daug šiltų skysčių. Jokiu būdu ne alkoholį. <...> Ir jokiu būdu nereikia kišti [rankų – LRT.lt] po karštu vandeniu, nesišildyti duše. Jei jaučiate, kad atšylate, tai pajusite dilgčiojimą. Tai rodo, kad kūnas atsigauna“, – sako V. Vaitkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.