Gėdinga problema užklumpa kiekvieną: kaip nuo jos gelbėtis?

Užkietėję viduriai yra daugelį varginanti problema. Be jaučiamo diskomforto, šis sutrikimas taip pat neigiamai veikia žarnyną, išangės sieneles bei patį organizmą, mat daug laiko nepasišalinančios išmatos organizmą nuodija, rašė prevention.com.

 Sėdėjimo poza gali padėti tuštintis.<br> 123rf.com nuotr.
 Sėdėjimo poza gali padėti tuštintis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2018, 10:14 PM

Žinant problemos mastą yra išrasta begalė vaistų, padedančių su ja susidoroti, tačiau visuomenėje ir taip išaugus vaistų vartojimui, kartais alternatyvų galima paaieškoti ir liaudies medicinoje.

1. Gerkite vaistažolių arbatas

Nuo seno žinoma, kad susidūrus su vidurių užkietėjimu, jį galima įveikti išgėrus tam tikrų vaistažolių arbatos. Senos lapai, varnalėšų šaknys, šaltekšnių žievė – šios arbatos turi stiprų laisvinamąjį poveikį.

Tačiau svarbu nepamiršti jas vartojant išgerti ir daug vandens bei jokiu būdu šiomis žolelėmis nepiktnaudžiauti – dažnai viduriuojant iš organizmo yra pašalinami svarbūs mineralai, išsibalansuoja elektrolitai, žūva naudingos žarnyno bakterijos.

2. Venkite tam tikrų produktų

Kai kurie produktai stipriai kietina vidurius. Tai ryžiai, bananai, perdirbtas maistas. Venkite persivalgymų, vartokite daugiau ankštinių daržovių – jose esančios skaidulos gerina žarnyno motoriką ir neleidžia kietėti viduriams.

3. Gerkite vandenį

Tam, kad džiaugtumėtės sveiku tuštinimusi, reikėtų išgerti ir nemažai vandens. Sveikas žmogus per dieną turėtų išgerti apie 2-3 litrus gryno, negazuoto vandens, o sergantis – dar daugiau.

4. Atlikite kvėpavimo pratimus

Pabandykite atlikti kvėpavimo pratimus. Šis metodas plačiai taikomas jogoje, be to, padeda susikaupti. Todėl valgydami giliai ir ramiai kvėpuokite. Tai padės neryti maisto iki galo jo nesukramčius bei išmokti kantrybės valgant.

Greitai ryjamas iki galo nesukramtytas maistas taip pat daro neigiamą įtaką virškinimui, kietina vidurius.

5. Atkreipkite dėmesį, kaip sėdite

Nors unitazai ir padarė tuštinimąsi patogesniu, jis šį procesą tik apsunkino. Sėdint tarp išangės ir žarnyno susidaro anorektalinis kampas, todėl išmatų praeinamumas suprastėja. 

Todėl geriausia tuštinantis naudotis mažu suoleliu, pasidėtu po kojomis. Tai sukuria geresnį kampą ir tarsi atkartoja atsitūpusio žmogaus pozą bei sumažina susidariusį anoreaktalinį kampą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.