8 organizmo siunčiami ženklai, įspėjantys, kad trūksta svarbių medžiagų

Atėjus pavasariui daugelis pradeda jausti vitaminų stokos pasekmes. Organizmas pats išduoda, kad jam trūksta tam tikrų vitaminų ir vietoje to, kad gertumėte papildus, šią problemą galima ištaisyti natūraliu būdu, paprasčiausiai subalansavus mitybą, rašė brightside.me.

 Plaukų slinkimas gali būti vitamino B7 (biotino) stokos požymis.<br> 123rf.com nuotr.
 Plaukų slinkimas gali būti vitamino B7 (biotino) stokos požymis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2018, 8:50 AM

1. Plaukų slinkimas

Šis požymis gali rodyti vitamino B7 (biotino) stoką. Jis lėtina žilimo procesą, saugo plaukus nuo sausėjimo ir juos stiprina. Lapiniai burokėliai yra geriausias šio vitamino šaltinis. Taip pat patartina valgyti daugiau migdolų, bulvių, bananų ir žiedinių kopūstų.

2. Mėšlungis

Jei mėšlungis vargina gana dažnai, tai gali reikšti, kad organizmui trūksta kalcio, kalio ir magnio. Ypatingai jeigu užsiimate aktyvia fizine veikla ir daug prakaituojate, į savo valgiaraštį turėtumėte įtraukti daugiau lazdyno riešutų ir migdolų, moliūgų, bananų bei obuolių.

3. Bėrimai

Šis ženklas taip pat gali įspėti dėl vitamino B7 (biotino) stokos. Mūsų kūnas saugo riebaluose daug tirpių vitaminų, pvz., A, E, K ir D, bet B grupės vitaminų atsargos turi būti nuolat papildomos.

Norėdami padidinti biotino kiekį organizme, valgykite grybus, bulves, sūrį, virtus kiaušinius, špinatus ir žiedinius kopūstus.

4. Galūnių tirpimas

Priežastis, kodėl jaučiate tirpimą galūnėse gali būti ta, kad nevalgote maisto, kuris būtų praturtintas vitaminais B6, B12 ir B9.

Šie vitaminai dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, reguliuoja energijos kaupimą, skatina hemoglobino gamybą, tad rekomenduojama į mitybos racioną įtraukti pupeles, citrusinius vaisius, jūros gėrybes ir paukštieną.

5. Spuogai ant šlaunų ir rankų

Spuogai, kurie atrodo kaip guzeliai, gali atsirasti dėl vitaminų A ir D bei riebalų rūgščių trūkumo.

Patartina vartoti mažiau maisto produktų, kuriuose gausu transriebiųjų rūgščių, bet valgykite daugiau lašišos, riešutų, morkų ir saldžiųjų raudonųjų paprikų.

6. Pageltę akių baltymai

Tai gali būti vitamino B12 stokos priežastis. Jo organizmas daugiausia gauna vartojant vištienos kepenėles, pieną, lašišą, tuną ir avieną.

7. Dantų problemos

Anot tyrimų rezultatų, nemažai žmonių, kuriems trūksta vitamino D, kenčia nuo periodontito. Norint turėti sveikus dantis, reikėtų į mitybos racioną įtraukti pieno produktus, ruduosius ryžius, pomidorus, pupeles, žuvį, citrusinius vaisius ir vynuoges.

Tai yra maisto produktai, kuriuose gausu kalcio, fosforo ir vitamino D.

8. Įtrūkę lūpų kampučiai

Šis ženklas įspėja apie vitaminų B3, B2 ir B12 stoką organizme. Pasistenkite valgyti daugiau paukštienos, lašišos, kiaušinių, pupelių ir riešutų.

Be to, vartokite daug daržovių, kurios yra turtingos vitaminu C, padėsiančiu kovoti su infekcijomis, pagerinančiu medžiagų apykaitą ir geležies įsisavinimą.

Vitaminų trūkumą lengva ištaisyti vos pakeitus mitybos įpročius, bet šie simptomai gali pranešti ir apie kitas problemas, pvz., odos bėrimas neretai būna ir alerginės reakcijos požymis, o galūnių tirpimas gali atsirasti dėl problemų sprande.

Todėl jei tai patiriate, geriau pasitarkite su šeimos gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.