Turite odos ataugėlių? Šie patarimai padės bemat jų atsikratyti

Kiekvienas iš mūsų trokšta turėti gražią ir lygią odą. Tačiau net inkštirai ar aknė nesukelia tiek problemų, kiek odos ataugėlės arba karpos. 

 Odos ataugos gali atrodyti tikrai nepatraukliai.<br> 123rf.com nuotr. 
 Odos ataugos gali atrodyti tikrai nepatraukliai.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2018, 9:55 AM, atnaujinta May 1, 2018, 9:58 AM

Jos vargina tiek moteris, tiek vyrus, nes atrodo nepatraukliai bei sukelia nemažai nemalonumų. Ypatingai dėmesį traukia ataugėlės, esančios ant veido ar kaklo bei karpos, atsiradusios ant rankų, kojų ar šalia akių.

Turbūt daugelis žino ar net yra išbandę natūralius ataugėlių šalinimo būdus, tokius kaip nudžiovinimas aliejais, aprišimas siūlu, patrinimas česnaku ar kiaulpienių ekstraktu ir pan.

Tačiau Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė teigia, kad kartais tokia savigyda gali būti daugiau kenksminga, nei atnešti naudos. Tai ypač aktualu nuo karpų kenčiantiems asmenims.

Karpos yra užkrečiamos

Tam tikri virusai gali sukelti odos ataugėlių atsiradimą, bet tokie dariniai kaip karpos yra užkrečiami.

„Žmogus paliesdamas karpą, o tada kitą kūno vietą gali apsikrėsti pats nuo savęs autoinokuliacijos būdu. Tokiu atveju karpos gali išsidėstyti netgi takeliais, viena prie kitos.

Turint odos darinių atsiranda didžiulė rizika apkrėsti ir kitus asmenis kontaktiniu būdu. Virusas gali plisti paspaudžiant ranką, kai norima pasisveikinti arba dažnai jų neplaunant, bet ypatingai karpomis apsikrečia vaikai, kai žaidžia tais pačiais žaislais“, – teigė gydytoja dermatovenerologė.

Anot jos, kiekvienas žmogus turi labai daug galimybių pasigauti virusą, bet suserga ne visi, nes daug kas priklauso nuo higienos įpročių ir imuninės sistemos veiklos stiprumo.

Kadangi įvairios odos ataugos žmonijai žinomos nuo seno, per daugelį metų skirtingų kultūrų žmonės sukaupė daugybę patarimų, kaip veiksmingai jas gydyti namuose. Kelis iš jų pateikiame žemiau esančiame sąraš, tačiau būkite atsargūs, mat besigydant patiems lengva suklysti reikiamą preparato kiekį bei taip nusideginti.

Svarbu paminėti, kad šie patarimai karpų neveikia. Jas reikia naikinti tik su specialisto pagalba ar kreiptis į vaistininką, kuris patars profesionalius preparatus, padėsiančius darinį panaikinti. Žemiau išvardintais būdais galima pabandyti panaikinti tik paprastas odos ataugėles (jokiu būdu ne apgamus):

1. Aliejai

Arbatmedžio, ricinos, raudonėlių aliejus gali padėti nudžiovinti odos ataugėles, todėl galiausiai jos nukrenta nesukeldamos jokio diskomforto. 

2. Siūlas

Apvyniokite siūlu ataugėlę prie jos pagrindo. Tai užkirs kelią kraujo pratekėjimui bei reikalingų medžiagų patekimui, todėl jos pamažu nukris.

3. Obuolių sidro actas

Norint pašalinti šiuos odos darinius, keletą minučių palaikykite ataugėlę šiltame vandenyje ir pamirkę vatos gabalėlį acte, uždėkite jį ant odos ataugėlės 20 minučių. Šį gydymo metodą atlikite 3 kartus per savaitę.

4. Česnakas

Atpjaukite skiltelę česnako ir pleistru priklijuokite prie ataugėlės. Taip česnaką reikėtų laikyti visą dieną, pakeičiant šviežiomis skiltelėmis 2-3 kartus per dieną. Po keletos dienų ataugėlės turėtų nukristi.

5. Kiaulpienių sultys

Nuskynus kiaulpienę pasirodo baltas skystis, kuris gali padėti gydyti daugybę odos problemų. Užtepkite jo ant odos ataugėlių, tai padės jas nudžiovinti, kol galiausiai nukris.

6. Valgomoji soda

Sumaišykite šiek tiek sodos su šiltu vandeniu. Šį mišinį keletą dienų vis tepkite ant ataugėlių. Tai irgi padės jas nudžiovinti.

7. Citrinų sultys

Citrinose esanti rūgštis padeda suskaidyti odos ataugėlių ląsteles ir taip jas pašalinti nuo odos. Keletą dienų ant ataugėlės vis užlašinkite sulčių, ji nudžius, o antiseptinės citrinos savybės padės žaizdai greičiau užgyti.

Karpų taip gydyti negalima

Dermatovenerologė A.Kajutytė nepataria užsiimti odos ataugų savigyda, mat yra saugesnių medicininių būdų jas panaikinti šaldant azotu, lazeriu ar chirurginiu gydymu.

„Žinoma, specialistai nelabai mato ir girdi apie sėkmingus bandymus išsigydyti karpas patiems, bet dažnai pacientai po savigydos ateina prašydami profesionalios pagalbos.

Tokiais būdais gydydamiesi tik labiau pakenkia sau, nes nežino kokį kiekį natūralios priemonės reikia tepti ant karpos. Juk, pavyzdžiui, citrinų sultys ar česnakas gali nugraužti ir palikti žaizdą“, – pabrėžė gydytoja.

Jos teigimu, tai gali tik suerzinti karpą, išdirginti odą ir bekrapštant užkrėsti ją antrine infekcija. Tuomet yra dar labiau apsunkinamas gydymas.

Be to, tiek karpas, tiek ataugėles gydantis laiudiškais būdais daug kas priklauso nuo žmogaus organizmo, nes vienam gali suveikti, o kitam – pakenkti.

Kaip išvengti karpų atsiradimo?

Gydytoja A.Kajutytė pabrėžė, kad svarbiausia yra laikytis tinkamos higienos.

„Kiekvienas žmogus privalo turėti savo asmens higienos reikmenis ir nesidalinti jų su kitais. Jokiu būdu nenaudoti kito asmens rankšluosčių bei nenešioti pirštinių.

Labai svarbu dažnai plauti rankas, o turint karpas reikėtų nedelsti ir pradėti gydymą“, – perspėjo poliklinikos vedėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.