Geriausia dovana mamai – sugrąžinta šypsena

Kasmet pirmąjį gegužės sekmadienį skubame pas mamas ir močiutes norėdami pasveikinti jas su Motinos diena. Bet ar ta proga įteikta puokštė gėlių yra pakankama padėka už rūpestį, kuriuo jos apipildavo, kai buvome maži?

 Shutterstock nuotr.
 Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2018, 8:30 AM

Ar pakankamai pasidomime savo mamos gyvenimu, ją kamuojančiomis bėdomis, kurias galbūt galėtume padėti išspręsti?

Dauguma turbūt net nesusimąstome, kodėl mama ar močiutė, gausiai nuklojusi stalą maistu, pati jo beveik nevalgo. Arba kodėl vis mažiau šypsosi, o kalbėdama ima dangstyti burną ranka. 

Vyresniems žmonėms dažnai nedrąsu net patiems artimiausiems žmonėms užsiminti apie prarastus dantis, o amžinai skubantys vaikai net nesusimąsto apie tai paklausti.

Motinos diena – puiki proga atidžiau pažvelgti į brangiausio jums žmogaus gyvenimą, pasidomėti mamos problemomis ir galbūt padėti jas išspręsti. Nuoširdus dėmesys ir pagalba pradžiugins kur kas labiau negu bet koks formalus pasveikinimas.

Dėl dantų, tiksliau, jų nebuvimo, vargsta dažna vyresnio amžiaus moteris. Statistika rodo, kad bedančių skaičius šalyje pasiekė kritinę ribą. Pagal šį rodiklį Lietuva pirmauja Europoje. Pagrindinė priežastis – didelės dantų protezavimo kompensacijų laukiančių žmonių eilės.

Laukdami, kol ateis jų eilė protezuoti dantis, žmonės kenčia dėl gerokai suprastėjusios gyvenimo kokybės – ne tik bijo šypsotis ar vengia kietesnio maisto, bet ir ima bijoti bendrauti su kitais žmonėmis, užsidaro. Jų gyvenimas tampa tikrai liūdnas.

Jeigu jūsų mama yra tarp tokių žmonių, turite žinoti ir tai, kad valstybė iš dalies kompensuoja tik dantų atkūrimą išimamaisiais protezais, o jie tinka ne visiems.

Praktika rodo, kad išimamieji protezai problemos visiškai neišsprendžia, o tik šiek tiek palengvina padėtį. Su tokiais protezais kramtymo funkcija gali būti atkurta tik iki 40 procentų.

Tai reiškia, kad žmonės gali įkąsti kai kuriuos kietesnius produktus, bet maistas susmulkinamas nepakankamai gerai. Dėl to ilgainiui gali sutrikti virškinamojo trakto veikla.

Maža to, išimamieji dantų protezai gali sukelti įvairų diskomfortą: žmogų nuolat lydi baimė, kad jie gali iškristi čiaudint ar tariant tam tikrus priebalsius.

Išimamieji dantų protezai, skirtingai nei implantai, nesustabdo ir žandikaulio kaulo tirpimo. Nunykus žandikaulio kaului dantų plokštelės ima trinti dantenas, ant kurių jos fiksuojamos, tad žmogus ima jausti ne tik diskomfortą, bet ir skausmą. O jeigu apatinis žandikaulis yra bedantis, žmogus ima atrodyti gerokai vyresnis.

Žinoma, dantis galima atkurti ne tik išimamaisiais dantų protezais, bet ir dantų implantais. Ir nors pastarasis būdas yra brangesnis, jis neabejotinai turi daugiau privalumų.

„Šiandien vienas patikimiausių, ilgaamžiškiausių ir vis labiau plintančių dantų atkūrimo būdų yra prisukamieji dantų protezai ant implantų. Šį būdą savo klinikoje mes naudojame jau daugiau nei 10 metų“, – sakė klinikos „Dantų harmonija“ implantuojantis gydytojas Marius Bučinskas.

Dauguma pacientų, netekusių daug dantų, mano, kad dantų implantavimas yra skausminga, baisi ar ypač brangi procedūra. Tačiau daugiau kaip 11 metų implantavimo ir daugiau nei 15 metų protezavimo patirtį turintis gydytojas visas šias baimes paneigė. Pasak gydytojo, vienas didžiausių mitų yra tikėjimas, kad dantų implantavimas – skausminga procedūra.

„Daktare, maniau, kad bus skaudžiau“, – šią frazę M.Bučinskas iš savo pacientų išgirsta kasdien.

Gerai apie įvairius dantų protezavimo būdus išmanantis M.Bučinskas pacientams stengiasi taikyti minimaliai invazines procedūras. Po jų didžioji dalis tą pačią dieną jaučia tik lengvą maudimą, kuris jau po dienos būna visiškai praėjęs. Ypač bijantiems klinikoje „Dantų harmonija“ taikoma ir anestezija, kai procedūra, dalyvaujant gydytojui anesteziologui, atliekama pacientą užmigdžius.

Paprastai žmogui, pasirinkusiam dantų atkūrimą implantuojant, pakanka vos kelių vizitų pas odontologą. Per pirmąjį vizitą suteikiama konsultacija, atliekama diagnostika.

Taip pat sudaromas ir su konkrečiomis kainomis pateikiamas gydymo planas. Jį patvirtinus kainos klinikoje „Dantų harmonija“ nesikeičia, nepaisant to, kaip pasisuktų gydymo eiga.

Per kitą vizitą, jei reikia, pašalinami dantys, įsukami implantai ir padaromi laikinieji vainikėliai. Jau tą pačią dieną pacientas grįžta su naujais laikinaisiais dantimis ir gali ne tik valgyti, bet net ir kąsti obuolį! Po savaitės burna apžiūrima, įvertinama, kaip gyja žaizdos. O po 2–3 mėnesių, kai implantas prigyja, galima protezuoti.

Pacientai dažnai daro klaidą manydami, kad kiek dantų prarado – tiek implantų reikės. Tokiu atveju gydymo suma būtų didžiulė. Tačiau yra įvairių implantavimo metodų, kurie parenkami atsižvelgiant ne tik į paciento būklę ar norus, bet ir finansines galimybes. 

Pavyzdžiui, nauja dantų implantavimo technologija leidžia visus apatinio žandikaulio dantis atkurti vos ant trijų implantų ir tik per vieną dieną.

Pasaulyje pirmaujanti švediškų dantų implantų gamintoja Europos implantologams šią technologiją pristatė tik praėjusį spalį Frankfurte, o gydytojas M.Bučinskas buvo tarp pirmųjų, išmokusių ją taikyti. Jau po savaitės „Dantų harmonija“ tapo pirmąja Baltijos šalyse klinika, kurioje buvo pritaikytas šis metodas.

Taikant kitą metodą visi viršutinio žandikaulio dantys gali būti atkurti ant keturių implantų. Kadangi visus dantis galima atkurti vos ant 3–4 implantų, kaina nebūna milžiniška.

Be to, jeigu pacientui trūksta tik dalies dantų, o kitus įmanoma išgelbėti, gali užtekti ir 1–2 implantų, ant kurių daromi dantų tiltai. Svarbu yra ir tai, kad implantams visam gyvenimui suteikiama garantija.

Tad graži mamos šypsena Motinos dienos proga bus daug geresnė dovana nei puokštė gėlių ir pakštelėjimas į skruostą. Padėkite savo mamoms apmokėti implantavimo procedūrą – padovanokite naujus dantis, sugrąžindami joms sveikatą ir gyvenimo džiaugsmą.

Tai būtų puiki padėka už jos investiciją į jūsų sėkmę ir nuolatinį rūpinimąsi. Klinika „Dantų harmonija“ bendradarbiauja su keliais bankais dėl geresnių vartojamųjų paskolų teikimo pacientams.

Taip pat klinika bendradarbiauja su daugelio draudimo bendrovių atstovais, tad gali padėti surasti lankstų atsiskaitymą už suteiktas paslaugas, gauti palūkanų kompensacijas. Neverskite mamų laukti eilėse, kad Valstybinė ligonių kasa iš dalies kompensuotų pigiausių išimamųjų protezų gamybą, sugrąžinkite joms šypseną iškart.

Juk taip ne tik sugrąžinsite gyvenimo džiaugsmą, bet ir sumažinsite tikimybę susirgti kitomis ligomis, kurias nulemia gyvenimas be dantų. Pagaliau juk mūsų mamos yra moterys, kurios nori būti žavios, kad ir kokio amžiaus būtų. Tvarkingi dantys gali padėti joms ir atrodyti, ir jaustis jaunesnėms.

Tegu mamos šypsosi!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.