Tai sužinoję, šaldytuve visada turėsite perpjautą svogūną

Į šalį atėjęs pavasaris atnešė šilumos bangą bei leido džiaugtis gražiomis, saulėtomis dienomis. Prasprogo pumpurai, skleidžiasi medžių žiedai, o laukuose žydi gėlės. Nuostabi idilė – akys gėrisi, o oras kvepia nektaru.

 Svogūno sultys padeda numalšinti skausmą.<br> 123rf.com nuotr.
 Svogūno sultys padeda numalšinti skausmą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2018, 12:25 PM, atnaujinta Jun 3, 2018, 1:28 PM

Deja, tokią svajingą būseną bemat išsklaido netikėtas skausmas – įgėlė vabzdys. Ar tai būtų vapsva, širšė, ar kitas aršus vabzdys, o gal paprasčiausias uodas, – tokia staigmena turbūt retą kurį nudžiugintų.

Ruoškitės iš anksto

Jau nuo seno žinoma, kad įgėlimams reikia ruoštis iš anksto. Vieni puola į vaistines ir perka įvairius purškalus bei tepalus, atbaidančius vabzdžius, kiti skuba įsigyti jau pačiam įgėlimui tinkančių priemonių, o nenorintys vartoti jokių cheminių preparatų kartais jaučiasi palikti ant ledo.

Laimė, iš kartos į kartą perduodamos žinios praverčia ir šį kartą.

Pasirodo, puikios priemonės, palengvinančios įgėlimo sukeltą skausmą, yra kone kiekvieno šaldytuve. Tereikia žinoti, kaip tinkamai jas panaudoti.

Česnakas

Česnakas puikiai tinka vabzdžių įgėlimo sukeltam skausmui palengvinti. Tam, kad sulauktumėte veiksmingiausio efekto, sutrinkite vieną skiltelę ir gauta mase dosniai patepkite pažeistą vietą. Taip pat tą vietą galite uždengti pleistru – tai užtikrins, kad česnakas išsilaikytų vietoje.

Svogūnas

Kita daržovė, puikiai tinkanti gydyti vabzdžių įgėlimams, yra svogūnas. Tam, kad sulauktumėte optimaliausio efekto, jį laikykite šaldytuve. Įgėlus vabzdžiui, perpjaukite jį. Jei svogūnas ne itin sultingas – šviežiai perpjautą paviršių galite įpjaustyti „grotelėmis“. Tai privers išsiskirti daugiau sulčių.

Kadangi būtent svogūno sultys malšina skausmą ir tinimą, įgeltą vietą uždenkite būtent prapjauta svogūno dalimi ir švelniai spauskite tol, kol skausmas praeis.

Be to, česnakų ir svogūnų sultys padeda išnaikinti įgėlimo vietoje esančias bakterijas, malšina niežėjimą, todėl tinka raminti ir uodų ar mašalų sukąstas vietas.

Kvieskite pagalbą

Žinoma, vabzdžių įgėlimai vieniems sukelia tik laikiną diskomfortą, o kitiems – grėsmę gyvybei. Jeigu žinote, kad esate alergiški ar asmuo, kuriam įgėlė vabzdys yra alergiškas, nedelsdami kvieskite Greitąją medicininę pagalba numeriu 033.

Taip pat naudinga pasitarti su gydytoju ar vaistininku ir įsigyti vaistinėse parduodamą adrenalino pieštuką. Greita aplinkinių reakcija bei laiku suteikta pagalba – vienintelis būdas išgelbėti gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.