Patarimai tėvams: kaip sumažinti vaikų traumų tikimybę

Vaikų vasaros atostogos tėvams dažnai reiškia ir rūpesčių pradžią – kaip apsaugoti atžalą nuo susižalojimų, tačiau tuo pačiu leisti džiaugtis šiltojo sezono pramogomis?

Vasarą, prie įprastinių nubrozdintų kelių bei mėlynių prisideda ir aktyvios pramogos su dviračiais, riedučiais, riedlentėmis, paspirtukais.<br>123rf.com nuotr.
Vasarą, prie įprastinių nubrozdintų kelių bei mėlynių prisideda ir aktyvios pramogos su dviračiais, riedučiais, riedlentėmis, paspirtukais.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2018, 12:15 PM

Dviračius, riedučius, riedlentes, dabar itin populiarius paspirtukus mėgsta dažnas vaikas, tad natūralu, kad būtent šios pramogos ir tampa pagrindinėmis vaikų traumų priežastimis. Tačiau tinkamai pasiruošus – jas galima sušvelninti arba išvengti.

Traumų šaltinis – staigūs manevrai

Kartais atrodo, kad vaikai geba susižaloti netikėtose ir, iš pažiūros atrodytų, visiškai saugiose situacijose. Vasarą, prie įprastinių nubrozdintų kelių bei mėlynių prisideda ir aktyvios pramogos su dviračiais, riedučiais, riedlentėmis, paspirtukais.

Šios dažnai ir tampa pagrindinėmis traumų priežastimis: vaikai susižaloja manevruodami – bandydami staigiai sustoti, padaryti posūkį arba tiesiog nesuvaldę per greitai lekiančios transporto priemonės.

„Vaikai tiesiog dar ne visuomet žino, kaip pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje ir kaip saugiausia valdyti dviratį, riedučius ar paspirtuką. Žinių trūkumas dažniausiai baigiasi įvairiais minkštųjų audinių sužalojimais, sausgyslių patempimais, kartais išnyra sąnariai ar lūžta kaulai.

Pavyzdžiui, krisdami nuo dviračio ar paspirtuko vaikai neteisingai paskirsto kūno svorį, o tuomet dėl didelės apkrovos lūžta dilbio kaulas.

Skaičiuojame, kad dažniausiai tokiais atvejais draudimo išmokų sumos gali siekti nuo 200 iki 800 eurų. Tačiau įgijus tam tikrų žinių bei įgūdžių, nemalonių ir nepatogumų sukeliančių traumų galima išvengti“, – sako „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas.

Tėvų ir profesionalų rūpestis

Vaikui pradėjus domėtis viena ar kita transporto priemone ar pramoga, specialistas jį pataria užrašyti į pradedančiųjų riedutininkų, riedlentininkų ar panašias mokyklėles.

Per užsiėmimus profesionalūs mokytojai mažiesiems sportininkams suteikia žinių apie tai, kaip teisingai ir saugiai naudotis dviračiu, riedučiais, riedlentėmis – kaip stabdyti, rodyti posūkius, išvengti atsitrenkimo į kitą žmogų ar objektą.

Dažnai instruktoriai pamoko vaikus ir kaip teisingai pagauti „zuikį“, jeigu jau neišvengta susidūrimo ar avarinės situacijos. Tikėtina, kad žinant, kaip teisingai paskirstyti savo kūno svorį krentant nuo, pavyzdžiui, dviračio ar paspirtuko, vaikui pavyks išvengti lūžių ar rimtesnių traumų.

„Dar vienas patarimas išskirtinai pradinių klasių moksleivių – tokio amžiaus vaikai susitraumuoja dažniausiai – tėvams. Pradinukai yra smalsūs, dar ne visi pažįsta baimės jausmą, o savisaugos instinktas kartais nublanksta prieš norą žaisti.

Dėl šių priežasčių patariama įvertinti vaiko amžių ir galimybes užsiimti konkrečia pramoga.

Svarbiausia suteikti visas reikalingas žinias, kurios gali padėti išvengti traumų: paaiškinti, kad šalmai, alkūnių, riešų ir kelių apsaugos yra būtinos ne tik pradedantiesiems vairuotojams, bet ir pažengusiems. Taip pat rekomenduojama supažindinti su aktualiomis Kelių eismo taisyklėmis ir paaiškinti, kad jų laikytis būtina“, – pataria M.Balinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.