Dermatologė patarė, kaip nudegus saulėje sušvelninti skausmą

Karšti ir saulėti savaitgaliai vilioja vykti prie jūros, tačiau derėtų nepamiršti tinkamos apsaugos nuo saulės, kad vėliau nereikėtų aikčioti dėl nudegimų.

  Natūralūs alavijų produktai gali padėti sušvelninti saulės nudegimo skausmą.<br> 123rf.com nuotr.
  Natūralūs alavijų produktai gali padėti sušvelninti saulės nudegimo skausmą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2018, 2:37 PM

Kadangi saulės spinduliai šiuo metu yra labai aktyvūs, kremus nuo saulės vertėtų rinktis su SPF 30 ir didesne apsauga.

Vis dėlto pripažinkime, kad apsauginį kremą nuo saulės lengva pamiršti, ypač kai norisi kuo greičiau pasprukti iš darbo ir važiuoti link saulėto paplūdimio.

Žmonės, būdami saulėje, kremu turėtų teptis maždaug, kas dvi valandas, nes nudegimai nuo saulės gali būti itin skausmingi ir trukti ilgiau nei savaitę.

Gydytoja dermatologė Erin Gilbert internetinei svetainei „Business Insider“ davė keturis patarimus, kaip sušvelninti saulės sukeliamus skaudžius simptomus.

1. Kuo mažiau būkite tiesioginiuose saulės spinduliuose

Skaudžiai nudegus nebėra tokio didelio troškimo rodytis saulėje, nes tai yra natūrali kūno gynyba, bandant išgydyti save. Todėl venkite ilgo buvimo tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Bet kokie ultravioletiniai spinduliai kenkia DNR ląstelėms, jas žudo, sukelia skausmą ir ilgalaikę žalą. Be to, tai didina odos vėžio riziką.

2. Šalti, piene pamirkyti rankšluosčiai

Gyd. E.Gilbert rekomenduoja namie išbandyti nudegimo požymius slopinančią priemonę.

„Pamirkykite rankšluostį piene, palaikykite šaldytuve ir dėkite ant vietų, kur nudegėte nuo saulės. Tai turi šaldomąjį poveikį, o pieno rūgštis naikina viršutinį negyvos odos sluoksnį. Turint pūslių tai gali greičiau jas išgydyti“, – pabrėžė ji.

3. Alavijas

Dermatologė primena, kad natūralūs alavijų produktai gali padėti sušvelninti saulės nudegimo skausmą. Žinoma, nepamirškite skaityti pakuočių etikečių, kad nebūtų pridėta papildomų cheminių medžiagų, kurios viską tik pablogintų.

5. Priešuždegiminiai vaistai

„Kai oda raudona ir įkaitusi, galite išgerti aspirino, bendrojo priešuždegiminio vaisto, nes tokia suirzusi oda kilo dėl uždegimo. Tad tai tikrai turėtų padėti numalšinti skausmą“, – teigė E.Gilbert.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.