Svajojančioms apie plokščią pilvą po gimdymo – specialisto patarimas

Nemažai moterų svajoja apie plokščią ir gražų pilvą, todėl stengiasi kontroliuoti kūno svorį ir užsiimti aktyvia fizine veikla.

Dažniausiai odos perteklius ir pilvukas susiformuoja po nėštumo ar staigių svorio pokyčių, o dėl ištemptų pilvo raumenų susilpnėja pilvo siena.<br> 123rf nuotr. 
Dažniausiai odos perteklius ir pilvukas susiformuoja po nėštumo ar staigių svorio pokyčių, o dėl ištemptų pilvo raumenų susilpnėja pilvo siena.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2018, 12:25 PM, atnaujinta Aug 27, 2018, 12:48 PM

Kaip sako dr. Saulius Vikšraitis, „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos ekspertas, dažniausiai odos perteklius ir pilvukas susiformuoja po nėštumo ar staigių svorio pokyčių, o dėl ištemptų pilvo raumenų susilpnėja pilvo siena.

Vis dėlto, kaip teigia plastinės chirurgijos specialistas, vien sportas ir dieta norimo efekto nesukurs, rašoma pranešime spaudai.

Kodėl nukąra oda?

Kaip jau minėta, dažnai atsikišęs pilvukas atsiranda pagimdžius. Taip atsitinka todėl, kad dėl vaisiaus prasiskiria tiesieji pilvo raumenys. Kitoms pilvo srityje odos perteklius susidaro dėl genetikos arba svorio pokyčių – kai moteris staiga priauga arba numeta svorio. Jei svoris krenta po truputį, oda prisitaiko ir susitraukia, tačiau, jam keičiantis greit, oda lieka karoti.

Nors kai kurioms nukarę pilvo raumenys susitraukia patys, kitos problemą bando įveikti dietomis ar aktyviu sportu. Vis dėlto vienintelis ir efektyviausiais būdas padailinti kūną – pilvo sienos plastikos operacija, kurios metu koreguojamos pilvo sienos deformacijos. Įvertinus moters kūno proporcijas ir norus, atliekama pilvo sienos korekcija arba mini pilvo sienos korekcija (miniabdominoplastika).

Jei moteris nori, pilvo sienos plastikos operaciją galima derinti ir su kitomis, pavyzdžiui, riebalų nusiurbimu nuo klubų arba šlaunų srities, krūtų pakėlimu arba didinimu.

Atbaido nežinojimas

Nors odos perteklius nėra pavojingas sveikatai, daugeliui moterų tai sukelia itin didelį diskomfortą – pavyzdžiui, paplūdimyje, baseinuose jos nuolat dangstosi rankšluosčiais arba išvis vengia tokių vietų. Visgi dažną jų nuo sprendimo kreiptis į plastinės chirugijos specialistus dėl operacijos atbaido baimė, kad operacija itin sudėtinga, ir nežinojimas, kaip tai vyksta.

Pilvo sienos plastika (abdominoplastika) atliekama bendrinėje nejautroje. Dažniausiai atliekamas pilvo sienos viršutinės–vidurinės dalies ir klubų riebalų nusiurbimas, vėliau atliekamas pusmėnulio formos odos pjūvis ties bikinio linija.

Tai itin svarbu žinoti moterims, besibaiminančioms dėl randų, – šioje zonoje jie nebus labai matomi, o iškart po operacijos skiriamos specialios priemonės rando matomumui sumažinti. Šiek tiek aukščiau, virš gaktos, palaipsniui atkeliama pilvo oda iki šonkaulių lankų, o, susiuvant tiesiuosius pilvo raumenis netirpstančiomis siūlėmis, koreguojama pilvo sienos išvarža. Vėliau patempiami minkštieji audiniai (oda ir paodė), o audinių perteklius pašalinimas.

Efektas – ilgalaikis

Klaidinga manyti, kad pilvo plastika atliekama tik stambesnio kūno sudėjimo žmonėms. Atvirkščiai – asmenų, kuriems atliekama minėta procedūra, kūno masės indeksas turi būti normalus. Turintiems didelio antsvorio, ši procedūra netgi nerekomenduojama, prieš ją pacientui pasiūloma numesti šiek tiek svorio. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai operacijos negalima atlikti apskritai – kai žmogaus susiduria su kraujospūdžio, širdies, inkstų problemomis.

Po operacijos gijimo laikotarpis trunka apie kelis mėnesius, tačiau jau po 1–2 savaičių, dėvint specialų korsetą, galima grįžti į darbą. Taip pat apie 2 mėnesius rekomenduojama neužsiimti fizine veikla, apie metus operacijos vietą slėpti nuo saulės. Nors tai viena sudėtingesnių operacijų dėl ilgesnio gijimo periodo, žmonės jos atlikti ateina pasiruošę, tinkamai įvertinę galimybes. Galutinį rezultatą galima pamatyti jau po 4 mėnesių nuo operacijos – pilvas tampa plokščias, o jo oda lygi. Nors šios operacijos efektas ilgalaikis, norint išlaikyti dailias kūno formas, svarbu nepamiršti ir fizinės veiklos bei subalansuotos mitybos.



Kartais pilvo plastikos operacija tampa didele paskata ir toliau sau skirti daug dėmesio. Pavyzdžiui, ne viena pacientė po odos pertekliaus operacijos ima dar labiau rūpintis savimi, sportuoti, tinkamai maitintis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.