Specialistai įspėja: rūpindamiesi higiena žmonės daro kelias esmines klaidas

Jei rankas plaunate itin dažnai, gali būti, kad kartu su nešvarumais pašalinate ir natūraliai odoje esančius aliejus bei gerąsias bakterijas, kurios organizmą apsaugo nuo virusų, portalui huffingtonpost.com sako vidaus ligų gydytojas Sameris Blockmonas. Be to, dažnai rankoms plauti naudojamos priemonės nėra veiksmingos – antibakterinis muilas iš tiesų mikrobų nepašalina geriau nei paprastas muilas. Rankų plovimas yra vienas svarbiausių dalykų, norint apsaugoti sveikatą. JAV Ligų kontrolės centras primena, kad dažnai plaudamiesi rankas sumažiname riziką susirgti virusinėmis ligomis ir perduoti blogąsias bakterijas kitiems.

 Per dažnai plaunant rankas galima pakenkti sveikatai.<br> 123rf nuotr. 
 Per dažnai plaunant rankas galima pakenkti sveikatai.<br> 123rf nuotr. 
 Geriausia rankas plauti paprastu muilu.<br> 123rf nuotr. 
 Geriausia rankas plauti paprastu muilu.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-09-08 09:52

Nors plauti rankas iš tiesų yra būtina ir naudinga, neseniai atlikti tyrimai pateikia kitokių faktų – per dažnai plaudamiesi rankas galime sumažinti gerųjų bakterijų kiekį. Naujausi mokslininkų tyrimai taip pat kelia klausimą, ar skirdami per daug dėmesio savo higienai nerizikuojame susidurti su didelėmis sveikatos problemomis.

Kaip dažnai turėtume plauti rankas? Pasak specialistų, kasdienis ir įprastas rankų plovimas mūsų sveikatai nepakenks ir nenužudys gerųjų bakterijų, tačiau per dažnas tikrai gali kenkti sveikatai.

„Remiantis mokslu, ant odos gyvenančios gerosios bakterijos mums yra labai svarbios ir plovimas muilu jų nenuplauna“, – sako Kalifornijos San Diego universiteto dermatologijos departamento įkūrėjas ir vadovas Richardas Gallo.

Pasak jo, gerosios bakterijos ant odos apsigyvena vos gimus: „Bakterijos įsikuria ant mūsų odos ir ji tampa nuolatine bakterijų gyvenamąja vieta. Gerosioms bakterijoms įtakos neturi pakartotinis rankų plovimas, antibakteriniai skysčiai ar kasdienis dušas. Tačiau nuolatinis ir itin dažnas rankų plovimas tikrai gali turėti reikšmės. Ekstremaliu atveju dažnai plaunamų rankų oda ima džiūti, yra pažeidžiama.“

Vidaus ligų specialistas Sameris Blockmonas pritaria ir įspėja, kad dažnas rankų plovimas gali padidinti riziką susirgti įvairiomis ligomis: „Jei rankas plaunate itin dažnai, gali būti, kad kartu su nešvarumais pašalinate ir natūraliai odoje esančius aliejus bei gerąsias bakterijas, kurios organizmą apsaugo nuo virusų. Pasitaiko pacientų, kurie rankas švarina taip dažnai, kad jų oda ima skilinėti, o taip kenksmingoms bakterijoms suteikiamas kelias į gilesnius odos sluoksnius ir vidaus organus.“

Specialistas sako, kad ženklas, jog per dažnai plaunate rankas gali būti odos niežėjimas, pleiskanojimas, paraudimas ar skausmas.

„Paprastai tariant, jei plaunate rankas ar naudojate antibakterinį gelį ir jūsų rankų oda atrodo sveika – tuomet viskas yra gerai. Jei nematyti aiškių pažeidimų, galima daryti prielaidą, kad savo sveikatai nekenkiate“, – tikina S.Blockmonas.

Nors rankų plovimas – svarbus ir reikalingas būdas apsisaugoti nuo užkrečiamų ligų ir kenksmingų bakterijų, ne visos, patenkančios ant mūsų odos, yra kenksmingos. Pasak ekspertų, kiekvieną dieną susidurti su imunitetą stiprinančiomis bakterijomis naudinga.

„Bakterijų yra ne tik ant mūsų odos, bet ir nosyje, gerklėje – jų išvengti neįmanoma“, – sako infekcinių ligų specialistas Williamas Schaffneris.

Jam pritaria ir R.Gallo – pasak jo, per dažnas prausimasis taip pat gali turėti įtakos atsirandančioms alergijoms: „Vaikas, augantis aplinkoje, kurioje naudojama daug dezinfekcinių priemonių ir antibiotikų turi gerokai didesnę riziką turėti alergijų nei vaikas, kuris auga kitokioje aplinkoje. Taigi galima daryti prielaidą, kad perdėtas bandymas išvengti mikrobų daro neigiamą įtaką mūsų sveikatai.“

Be to, priduria R.Gallo, bakterijoms naikinti skirtos priemonės dažnai gali veikti ne taip, kaip įsivaizduojame. „Antibakterinis muilas nėra toks veiksmingas, kaip galvojame – jo veikimas yra nedidelis. Jis daug geriau veikia antibakteriškai, kai juo valome paviršius ir indus, tačiau odą – minimaliai. Antibakterinio muilo poveikis nebus daug didesnis, nei paprasto muilo ir vandens“, – sako jis.

Kada iš tikrųjų būtina plauti rankas? Ekspertai tikina, kad svarbiausia suformuoti teisingus rankų plovimo įpročius: rankas plauti pasinaudojus tualetu, prieš valgį ir jo gamybą, taip pat tuomet, jei sergate ir čiaudite ar kosėjate į delnus, prieš liečiant veidą.

JAV Mičigano valstijos universiteto vykdytas tyrimas įrodė, kad 95 procentai žmonių nemoka taisyklingai nusiplauti rankų pasinaudoję tualetu. Taip padidėja rizika platinti kenksmingus mikrobus ir tikimybę užsikrėsti įvairiomis infekcijomis.

W.Schaffneris rekomenduoja delnus gerai sušlapinti ir išmuiluoti – muilas apsupa bakterijas ir jas pašalina kartu su vandeniu. Tačiau neužtenka rankų muiluoti trumpai – specialistai pataria bent du kartus mintyse sudainuoti dainos „Su gimimo diena“ posmelius. Jei neturite galimybės rankų nusiplauti muilu, trumpam gali pakakti ir antibakterinio skysčio.

Tačiau jei tik pasilenkėte pakelti ant žemės nukritusios monetos, glostėte savo šunį ar naudojotės telefonu – tikrai nebūtina kaskart skubėti plautis rankų.

Pagal užsienio spaudą parengė Gertrūda Stripeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.