Kova su celiulitu: efektyviausios priemonės paprastesnės nei manėte

Kaip atrodo celiulitas, ko gero, žino daugelis moterų. Oda ant šlaunų ir sėdmenų atrodo nusėta mažomis duobutėmis, šiek tiek suglebusi, paprastai tokia oda vadinama apelsino žievele, tačiau iš tiesų celiulitas gali pasireikšti ir kitose kūno srityse.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Celiulitui įveikti siūloma daugybė įvairių būdų, deja, poveikis neretai būna trumpalaikis.<br> 123rf nuotr.
Celiulitui įveikti siūloma daugybė įvairių būdų, deja, poveikis neretai būna trumpalaikis.<br> 123rf nuotr.
Galima ir vakuuminė terapija, kuri rezultatus, kaip teigiama, išlaikyti leidžia net trejus metus, nors sėkmingų rezultatų aprašymai šaltiniuose yra gana riboti.<br> 123rf nuotr.
Galima ir vakuuminė terapija, kuri rezultatus, kaip teigiama, išlaikyti leidžia net trejus metus, nors sėkmingų rezultatų aprašymai šaltiniuose yra gana riboti.<br> 123rf nuotr.
Moterims celiulitas pasireiškia dažniau, mat jų jungiamasis audinys yra išsidėstęs vertikaliai, o vyrų – kryžmai.<br> 123rf nuotr.
Moterims celiulitas pasireiškia dažniau, mat jų jungiamasis audinys yra išsidėstęs vertikaliai, o vyrų – kryžmai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 5:13 PM, atnaujinta Sep 18, 2018, 5:29 PM

Ši odos būklė būna nulemta struktūrinių pasikeitimų poodiniame riebaliniame sluoksnyje, kurie sutrikdo mikrocirkuliaciją ir limfos atitekėjimą. 80-90 proc. moterų paprastai patiria šią odos būklę, tačiau ji gali pasireikšti ir vyrams, tiesa, ne taip dažnai.

Celiulitui įveikti siūloma daugybė įvairių būdų, deja, poveikis neretai būna trumpalaikis.

Tikslios celiulito priežastys nėra žinomos, bet mokslininkai mano, jog įtakos tam, kad moterims celiulitas pasireiškia dažniau, turi tai, jog moterų jungiamasis audinys yra išsidėstęs vertikaliai, o vyrų – kryžmai.

Taip pat esama tam tikrų veiksnių, kurie padidina celiulito atsiradimo riziką.

Hormonai ir amžius

Hormonai turi didelės įtakos celiulito vystymuisi. Estrogeno, insulino, noroadrenalino, skydliaukės hormonų ir prolaktino gamyba organizme ir pusiausvyra dažniausiai ir nulemia celiulito atsiradimą.

Remiantis viena teorija, moteriai senstant, jos organizme ima mažėti estrogeno, ypač intensyvus šis pokytis po menopauzės, tuomet sutrinka kraujo apytaka jungamajame audinyje, mažėja odos elastingumas. Cirkuliacijos suprastėjimas nulemia mažesnį odos aprūpinimą deguonimi, dėl to nukenčia ir kolageno gamyba. Todėl riebalinis sluoksnis tampa labiau matomas. Be to, dėl amžiaus oda tampa plonesnė.

Genai ir žalingi įpročiai

Tam tikri genai taip pat nulemia celiulito atsiradimą. Tai gali būti susiję su organizmo metabolizmo sparta, riebalinio audinio pasiskirstymu, kraujotaka ir turėti įtakos celiulito vystymuisi.

Nuo seno žinoma, kad tinkama mityba ir sportas padeda sumažinti celiulitą. Žmonės, kurie valgo per daug sočiųjų riebalų, angliavandenių ir druskos, bet per mažai ląstlienos turinčių produktų, turės didesnį polinkį į celiulitą.

Celiulitas taip pat dažniau pasireiškia rūkantiesiems, mažai judiantiems, dirbantiems sėdimą arba stovimą darbą asmenims.

Įdomu ir tai, kad storų spaudžiančių, per mažų apatinių dėvėjimas taip pat gali prisidėti prie celiulito vystymosi, kadangi suprastėja kraujotaka odoje.

Nors celiulitas labiau paplitęs tarp antsvorį turinčių asmenų, jį turėti gali ir liekni. Labiausiai tikėtina, jog celiulitas ims formuotis vyresniems nei 25 metų amžiaus žmonėms.

Kaip atsikratyti?

Celiulitui įveikti siūloma daugybė stebuklingų receptų, tačiau kol kas nei vienas jų nebuvo visiškai pagrįstas moksliškai.

Amerikos dermatologų akademija (AAD) apsvarstė keletą metodų, kurie gali būti sėkmingi, jei norite sumažinti celiulito atsiradimo tikimybę.

Vienas tokių metodų – akustinių bangų terapija, kai naudojamas rankinis prietaisas garso bangų perdavimui, tačiau ją reikės vis kartoti.

Lazerinis gydymas taip pat gali pagerinti odos išvaizdą metams ar ilgiau. Lazerinė intervencija jungiamajame audinyje paskatina kolageno gamybą.

Injekcijos į paodį padeda suskaidyti jungiamojo audinio juostas, oda atrodo lygesnė, o rezultatas išlieka apie dvejus metus.

Galima ir vakuuminė terapija, kuri rezultatus, kaip teigiama, išlaikyti leidžia net trejus metus, nors sėkmingų rezultatų aprašymai šaltiniuose yra gana riboti.

Dar gali būti atliekama speciali terapija, kai po oda įterpiama angliarūgštės dujų. Tačiau ši terapija turi tokių šalutinių poveikių kaip mėlynės ir skausmas.

Metodikų yra ir daugiau, tačiau jų veiksmingumas yra ribotas arba net abejotinas.

Vaistiniai preparatai ir kremai

Kai kurie vaistai ir kremai taip pat siūlomi celiulitui įveikti, nes jie veikia riebalinius audinius.

Pavyzdžiui, kremai su kofeinu. Kofeinas dehidratuoja ląsteles, todėl celiulitas tampa mažiau pastebimas. Tačiau tokį kremą naudoti reikia kasdien.

Retinolis taip pat gali sumažinti celiulitą, mat standina odą. Norint pamatyti rezultatus, kremą su retinoliu reikia naudoti mažiausiai 6 mėnesius.

Kai kurie žmonės tam, kad sumažintų celiulitą, dėvi formuojančius apatinius. Tačiau tai neturi įtakos jungiamojo audinio struktūrai, todėl vargu, ar bus veiksminga, o kai kuriais atvejais gali būti net žalinga.

Taigi, kad ir ką bandytumėte, kol kas medikai sutinka, kad efektyviausia priemonė sumažinti jau esamą celiulitą yra sportas ir subalansuota mityba, odos stangrumui išlaikyti galima taikyti kontrastinį dušą. Tačiau stebuklingo vaisto nuo šios odos būklės nėra.

Parengta pagal medicalnewstoday.com rekomendacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.