Įaugusių plaukelių ir kitų nemalonumų išvengti padės paprasta procedūra

Nepageidaujami plaukeliai neretai vargina ir moteris ir vyrus. Vieni su jais kovoja įprastose zonose, o kitiems plaukelius šalinti tenka net nuo veido, krūtinės ar pilvo. Deja, nuolatinė plaukų depiliacija įprastais metodais ilgainiui turi neigiamos įtakos odos būklei – be to, kad oda yra nuolat dirginama, neretai diskomfortą sukelia įaugę plaukeliai, neestetiškai atrodantys paraudę mazgeliai ar net kilusi infekcija.

Nuolatinė plaukų depiliacija įprastais metodais ilgainiui turi neigiamos įtakos odos būklei<br> 123rf nuotr.
Nuolatinė plaukų depiliacija įprastais metodais ilgainiui turi neigiamos įtakos odos būklei<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-09-24 13:05

Dažniausiai moterys kovoja su plaukais, esančiais pažastyse, bikini zonoje bei blauzdų srityse. Tačiau kai kurios pacientės, su padidėjusiu plaukuotumu susiduria ir pačiose netikėčiausiose vietose, pavyzdžiui, ant kaktos. Taip pat žmones dažnai vargina po apgamų pašalinimo tose vietose niekur nedingstantys plaukeliai.

Plaukelių spalva, tankumas ir vietos, kuriose jie auga, yra nulemtos genų, o sustabdyti jų augimą yra išties sudėtinga. Kartais plaukelių augimas būna nulemtas ir hormonų disbalanso. Tuomet, siekiant atstatyti hormonų balansą, gydymą turėtų paskirti ginekologas ar ednokrinologas.

Yra specialių kremų, kurie ilgainiui gali susilpninti plaukelius, sulėtinti jų augimą. Tačiau tai nėra absoliučiai problemą išsprendžianti priemonė, nes naudojant šiuos kremus, plaukus, nors ir kiek rečiau, bet vis tiek tenka depiliuoti.

Nemalonios depiliacijos pasekmės ir alternatyvos

Įprasti plaukų šalinimo metodai – skutimas, depiliacija vašku, cukrumi ar naudojant epiliatorių – ilgainiui dirgina odą, skatina plaukų įaugimą, sukelia plauko folikulo uždegimą – folikulitą, o dažna to pasekmė – po uždegimo liekančios pigmentinės dėmės. Apskritai plaukelių šalinimas yra ilgas ir atidumo reikalaujantis procesas, jau nekalbant apie sunkiai prieinamų arba itin jautrių kūno vietų depiliavimą.

Norintiems švengti šių depiliacijos keliamų nepatogumų, jau kuris laikas plaukams šalinti pasitelkiamas lazerį. Šalinant plaukus šiuo būdu, oda nėra pažeidžiama, o plaukeliai vėliau neįauga. Taip pat šis sprendimas neskausmingas, nes plaukeliai nėra raunami. Tačiau bene svarbiausia ir pacientus labiausiai viliojanti priežastis rinktis būtent šį plaukų šalinimo metodą – plaukelių galima atsikratyti ilgam laikui.

Procedūros metu, lazerio spindulys, kurio bangos ilgį specialistas parenka priklausimai nuo odos spalvos, plaukų tankio ir storio, pasiekia plauko svogūnėlį. Lazerio spindulį absorbuoja plaukuose esantis pigmentas melaninas. Absorbuota šviesos energija virsta šilumine energija, kuri sunaikina plauko folikulą ir aplinkines ląsteles, iš kurių formuojasi plauko užuomazga. Didžiausia naujiena yra ta, kad specializuotas plaukų šalinimo lazeris, varijuojant skirtingais bangų ilgiais, jau leidžia paveikti net giliai esančius plauko folikulus ir pašalinti net šviesius plaukelius.

Šiai procedūrai nebereikia ir ypatingo pasiruošimo. Viskas, ką  reikia žinoti, tai kad 1-2 paras prieš procedūrą plaukelius reikėtų skusti, nes geriausias rezultatas pasiekiamas procedūrą atliekant tuomet, kai plaukai yra augimo fazėje. Dėl tos pačios priežasties, maždaug 4-6 savaites iki procedūros nereikėtų depiliuoti plaukų vašku, cukrumi ar epiliatoriumi.

Procedūrą atlikti palankiausias metas yra ruduo, žiema arba pavasaris, mat po jos geriau kelias savaites odą pasaugoti nuo saulės. Norint ilgam atsikratyti nepageidaujamų plaukelių, rekomenduojama atlikti maždaug penkių tokių procedūrų seriją.

Parengta pagal gydytojos dermatologės Natalijos Jasaitienės rekomendacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.