Kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą padės paprastas pratimas akims

Jeigu tam, kad perskaitytumėte produkto sudėtį etiketėje, jums reikia ištiesti rankas, vadinasi, jau turite problemų dėl vaizdo fokusavimo, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, pagrindinis regėjimo sutrikimas, atsirandantis sulaukus 40 metų, vadinamas persiopėja ir gresia visiems, nesirūpinantiems akių sveikata.

Pagrindinis regėjimo sutrikimas, atsirandantis sulaukus 40 metų, vadinamas persiopėja ir gresia visiems, nesirūpinantiems akių sveikata.<br> 123rf nuotr. 
Pagrindinis regėjimo sutrikimas, atsirandantis sulaukus 40 metų, vadinamas persiopėja ir gresia visiems, nesirūpinantiems akių sveikata.<br> 123rf nuotr. 
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-02 12:10

Kai akys praranda gebėjimą ryškiai matyti viską, kas yra arti, vaizdas ima lietis, o dažniausiai tai atsitinka po 40-mečio.

„Štai tokį vaizdą mato šie žmonės: vaizdas arti – susiliejęs, o tolumoje esantis – ryškus. Tai ir vadinama senatvine toliaregyste arba persiopėja“, – sako A.Unikauskas.

Pasak jo, dažnai žmonės to nelaiko rimtu sutrikimu ir nesikreipia į gydytojus konsultacijai, perka jiems netinkančius akinius: „Jeigu akinius užsisakinėjate su jums išrašytu receptu, jūs tikrai sau nekenkiate. Tačiau dauguma žmonių nusiperka akinius tiesiog nežinodami, kokio stiprumo jiems iš tikrųjų reikia.

Jie gali būti jums netinkami, per stiprūs. Akis pripranta, o situacija tik dar labiau blogėja. Tad reikėtų pirmiausiai pasitikrinti pas oftalmologą.“

Nežinantiems, kaip atpažinti pirmuosius ligos požymius, gydytojas pataria stebėti savo elgseną.

„Jeigu, tam, kad perskaitytumėte produkto sudėtį etiketėje, jums reikia ištiesti rankas ar naudojate padidinamąjį stiklą, vadinasi, jau turite problemų dėl vaizdo fokusavimo, tokiu atveju reikėtų susirūpinti, pasitikrinti akis“, – tikina jis.

A.Unikausko teigimu, akių, kaip ir visų kitų kūno dalių, raumenis reikėtų pamankštinti – taip jos ilgiau išliks sveikos: „Jeigu nelavinsime raumenų – jie pradės nykti. Tikėtina, kad senatvinė toliaregystė gresia visiems. Tačiau patys esame savo regos kalviai ir šį procesą nulemiame savo gyvenimo būdu.“

Gydytojas sako, kad taip pat, kaip ir nesimankštinimas, regai kenkia ir žalingi įpročiai, bloga mityba. Pasak jo, norint išvengti organizmo oksidacijos ir dehidratacijos, reikėtų atsisakyti alkoholio, rūkymo, sumažinti išgeriamos kavos kiekį, vartoti mažiau cukraus.

Senatvinės toliaregystės riziką taip pat padidina ir vartojami vaistai.

„Noriu pabrėžti, kad vaistai, tokie kaip antihistamininiai, antidepresantai ir diuretikai, didina senatvinės toliaregystės atsiradimo riziką“, – įspėja A. Unikauskas.

Gydytojas pataria kasdien mankštinti akių raumenis ir daryti pratimus.

Pratimas:

Paimkite rašiklį ir iš pradžių laikykite jį veido lygyje netoli savęs. Sufokusuokite žvilgsnį, aiškiai į jį žiūrėkite. Taip laikykite tol, kol labai aiškiai jį matysite. Po keliolikos sekundžių rašiklį patraukite ir žiūrėkite į tolį, gerai sufokusuokite žvilgsnį, kad matytumėte objektą, į kurį žiūrite. Pratimą kartokite kelis kartus.

„Net po kelių pratimų galite jausti, kad akys įsitempė – taip yra dėl to, kad dirbo akių raumenys“, – tikina A.Unikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.