Visa tiesa apie strijas: kokosų aliejus nepadės

Jei ruošiatės pirkti kokosų aliejaus, kad pašalintumėte atsiradusias strijas, galite pataupyti pinigus – mokslininkai sako, kad strijų atsiradimą labiausiai lemia ne kas kita, o genai. 

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 1:08 PM

Mokslininkai išanalizavo 33930 žmonių DNR, iš kurių 4967 buvo moterys, kurioms dėl nėštumo atsirado strijos. Jie išsiaiškino, kad mutacijos tam tikruose genuose arba šalia jų net 40 proc. padidino strijų tikimybę. Su jomis labiausiai susijęs genas ELN – elastinas. Jis yra svarbi sudedamoji elastinio pluošto, leidžiančio audiniams susitraukti ir išsitempti, dalis.

Nors strijas sukelia per didelis odos įsitempimas, vieniems žmonėms jos atsiranda dažniau, nei kitiems. 25 proc. tyrime dalyvavusių vyrų turėjo strijų, o moterų – 55 proc.

Manoma, kad laikui bėgant pavyks atrasti vis efektyvesnių gydymo metodų, skatinančių elastino gamybą.

Taigi, jei jūsų genai nulems strijų atsiradimą, pakeisti greičiausiai nieko nepavyks, tačiau sumažinti jas įmanoma. 

Vienas iš šiuo metu naudojamų strijų šalinimo metodų – kremas su tretinoinais. Jis tinka ne tik spuogams ir raukšlėms. Kremas kelių mėnesių dar rausvas strijas gali padaryti blankesnes. Tyrimai parodė, kad jaunos motinos, kurios tris mėnesius kasdien tepėsi kremu su tretinoinais, 20 proc. sumažino dėl nėštumo atsiradusias strijas.

Dar vienas efektyvus metodas yra mikrodermabrazija – odos šveitimas smulkiais kristalais. Jie švelniai pašalina viršutinį odos sluoksnį ir skatina naujos, elastingesnės odos augimą. Vienas 2008-aisiais atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei pusei pacientų reikia penkių mikrodermabrazijos procedūrų, kad strijos pasidarytų nebe tokios matomos. Ši terapija – viena iš nedaugelio padedančių šalinti senesnes žymes.

Strijas galima šalinti ir lazeriu. Intensyvi šviesa stimuliuoja kolageno, elastino ir melanino gamybą. Intensyvios pulsinės šviesos terapija – viena efektyviausių. Ja galima gydyti ir senas strijas. Taip pat padeda fototermolizė, ji paskatina kolageno ir elastino atsiradimą. Dažniausiai prireikia kelių procedūrų lazeriu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.