Nagai išduos, kas vyksta jūsų organizme: kai kurių požymių nevalia ignoruoti

Nagai – vienas iš geriausių veidrodžių, atspindinčių bendrą organizmo sveikatą. Jų spalva, tekstūra, forma ir būklė gali puikiai nusakyti, kas vyksta jūsų kūne. Štai į kokius nagų pakitimus turėtumėte atkreipti dėmesį.

Tamsios linijos ant nagų gali byloti ir apie odos vėžį.<br> 123rf nuotr.
Tamsios linijos ant nagų gali byloti ir apie odos vėžį.<br> 123rf nuotr.
Geltoni nagai gali būti nulemti skirtingų dalykų, tokių kaip grybelis ar tabako dūmų paliktos žymės.<br> 123rf nuotr.
Geltoni nagai gali būti nulemti skirtingų dalykų, tokių kaip grybelis ar tabako dūmų paliktos žymės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 1:59 PM, atnaujinta Oct 10, 2018, 2:05 PM

1. Silpni, lūžinėjantys ar skilinėjantys nagai. Nagas lengvai linksta, jį nesunku nulupti, be to jie sluoksniuojasi.

Tokio tipo nagai reiškia arba senatvės artinimąsi arba tai, kad pernelyg ilgai nagą alinote įvairiaisi manikiūrais. Taip pat, gali būti, kad trūksta vitamino A, vitamino ar biotino, kuris yra B grupės vitaminas, padedantis sustangrinti kūną.

Ko derėtų imtis: leiskite savo nagui pailsėti. Bent porą savaičių nevykite į salonus, naudokite rankų odą švelnesne padarantį drėkinantį kremą. Jei visa tai nepadeda, skirkite laiko vizitui pas dermatologą, kuris nustatys, ar organizmui netrūksta vitaminų.

2. Geltoni nagai. Nagų atspalvis gali varijuoti tarp švelnaus iki ryškiai geltono.

Tai gali būti daugybė skirtingų dalykų, tokių kaip grybelis ar tabako dūmų paliktos žymės. Taip pat tai gali reikšti, jog dažnai naudojatės tamsiu nagų laku, kurio atspalvis įsigėrė ir į nago plokštelę.

Jeigu nagų spalva pasikeitė, nes yra nudažyta, jų pamirkymas dantų baiklyje šias dėmes pašalins. Jei atspalvis išlieka, o jį lydi diskomfortas, tai gali būti grybelinė infekcija, kuri yra atsakinga už maždaug 50 proc. visų nago spalvos pokyčių atvejų.

Tai taip pat gali būti tam tikros ligos šalutinis poveikis arba Geltonų nagų sindromas. Taisyklė paprasta – jeigu pamatėte pokyti atspalvyje, geriausia būtų kreiptis į medikus.

3. Baltos dėmelės. Nedidelės baltos dėmės matomos nago plokštelėje. Balta dėmė dažniausiai žymi patirtą traumą. Kartais pakanka nesmarkiai stuktelėti pirštą ar per daug nukirpti aplink nagą esančią odelę.

Reikėtų palaukti, kol jos išnyks savaime. Visgi, dėmėms nenykstant, derėtų kreiptis į dermatologą, kadangi tai galėtų būti ir nagų grybelis.

4. Juodi vertikalūs brūkšneliai – linijos. Tamsios linijos, besidriekiančios nuo nago pradžios iki pabaigos.

Pigmentinės tamsios linijos ypač paplitusios tarp tamsiaodžių žmonių, o taip pat tai gali būti ir gerybiniai apgamai. Visgi, pastebėjus naują ar kintančią tamsią dėmę po nagu, derėtų nedelsti ir kreiptis į medikus. Tai gali būti piktybinė melanoma – mirtinas odos vėžys.

Jeigu patebėjote, kad patamsėjimas didėja ar atsirado netikėtai, kuo greičiau apsilankykite pas dermatologą.

5. Įdubę nagai. Tai nagai, kurie savo forma primena dubenėlį.

Išsigaubę nagai reiškia geležies trūkumą. Jie pasireiškia kuomet yra suprastėjusi kraujotaka ir kraujas nepasiekia nago vidurio tam, kad leistų jam augti. Kartais tai taip pat gali būti širdies ligų simptomas ar hipotirozės padarinys.

Pastebėjus, kad nagai ėmė gaubtis į priešingą pusę, derėtų kreiptis į medikus, kurie įvairiais tyrimais nustatys, kokių medžiagų trūksta. Atitinkamai gali būti skiriami geležies papildai ar hormoniniai vaistai, reguliuojantys skydliaukės veiklą.

6. Horizontalūs įdubimai. Gilūs įdubimai, einantys skersai nago plokštelės.

Tai gali būti patirtos traumos arba diabeto, kraujotakos ligų, plaučių uždegimo padarinys ir kt.

Jei nepatyrėte jokios traumos, tačiau pastebėjote, jog nago plokštelėje matyti horizontalios linijos – kreipkitės į gydytojus.

7. Gruoblėti nagai. Vertikalios gruoblėtos linijos, galinčios priminti nubėgusį vašką.

Greičiausiai tai hormoninių pokyčių, skydliaukės problemų ar diabeto pasekmė.

Jei jaučiate kokius nors kitus simptomus, kalbėdamiesi su gydytojais pasakykite ir tai, jog jūsų nagų struktūra pasikeitė. Jeigu jums tai trukdo vien kosmetine prasme, nagus poliruojanti dildė nesunkiai pašalins šiuos nelygumus.

Parengta pagal prevention.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.