Slenkantys plaukai ir prastas apetitas – ženklas, kad trūksta svarbios medžiagos

Jei prastai miegate, patiriate daug streso, problemų darbe, esate dažnai išvedamas iš kantrybės, o dar ir valgote nevisavertį maistą, imuniteto siena, kuri mus saugo, darosi vis silpnesnė, kol galiausiai visai sugriūva, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, viena iš būtinų geros sveikatos sąlygų – pakankamas mineralų kiekis organizme bei geras tarpusavio balansas. Trūkstant vieno iš jų gera savijauta išgaruoja – susergame.

 Slenkantis plaukai – ženklas, kad gali trūkti cinko.<br> 123rf nuotr.
 Slenkantis plaukai – ženklas, kad gali trūkti cinko.<br> 123rf nuotr.
Cinkas itin svarbus imuninei sistemai.<br> 123rf nuotr. 
Cinkas itin svarbus imuninei sistemai.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-08 09:09, atnaujinta 2018-11-08 09:29

Itin svarbi ir bet būtina geros imuninės sistemos sąlygų, pasak A. Unikausko – cinkas, kuris organizme naudojamas baltųjų kraujo kūnelių gamybai, trukdo organizme daugintis virusams.

„Cinkas saugo nuo DNR pažeidimo. DNR yra kiekvienoje ląstelėje ir naudojamas kopijuojant genetinę informaciją. Mūsų kūno sugebėjimas regeneruoti DNR su amžiumi silpsta. Cinkas tai sulėtina. Cinkas taip pat saugo mūsų jutimus: regėjimą, uoslę, skonį“, – sako profesorius.

Uoslė ir skonis labai svarbu sergantiesiems vėžiu, priduria jis, ypač po chemoterapijos. Trūkstant cinko, suaktyvėja apoptozė ir skonio bei kvapo organų ląstelės miršta per greitai.

Cinkas itin svarbus imuninei sistemai, sako A. Unikauskas: „Jei prastai miegate, patiriate daug streso, problemų darbe, galbūt jūsų vyras ar žmona jus veda iš kantrybės, o dar ir valgote nevisavertį maistą, imuniteto siena, kuri mus saugo, darosi vis silpnesnė, kol galiausiai visai sugriūva.“

Sergantiems cukriniu diabetu cinkas sumažina širdies ligų komplikacijų riziką, o cinko sąveika su vitaminu A gerina nervinių impulsų perdavimą į smegenis. Tačiau, teigia ekspertai, pasaulyje gyvena 2 milijardai žmonių, kurių organizmuose per mažai cinko.

Cinko trūkumo požymiai:

– apetito stoka;

– plaukų slinkimas;

– skonio ar uoslės sutrikimas;

– prastas regėjimas tamsoje;

– be priežasties bloga nuotaika;

– blogas žaizdų gijimas;

– drebulys.

A.Unikauskas pataria namuose atlikti vos 10 sekundžių užtruksiantį testą, kuris padės nustatyti, ar jūsų organizme pakanka cinko. Testas tiksliausius rezultatus atskleis tuomet, jei valandą iki jį atliekant būsite nevalgę ir negėrę nieko, išskyrus vandenį.

Jums reikės: cinko sulfato ir vandens.

Eiga: Sumaišykite 1 g cinko sulfato 1 litre vandens. Paimkite į burną 1–2 a. š. tirpalo ir laikykite 10 sekundžių. Išspjaukite.

„Skonis, kurį jautėte, padės susiorientuoti ar netrūksta cinko“, – sako A. Unikauskas.

Rezultatai:

– didelis cinko trūkumas: jei nepajutote jokio skonio, tirpalas jums tarsi vanduo.

– vidutinis cinko trūkumas: skonis pajuntamas ne iš karto. Po dešimties sekundžių atsiranda metalo skonis.

– nedidelis cinko trūkumas: skonis pajuntamas iš karto ir stiprėja per 10 sekundžių.

– cinko pakanka: stiprus, nemalonus skonis pajuntamas iš karto.

Tiesa, per didelis cinko kiekis organizme tai pat turi pasekmes, sako A. Unikauskas. Pasak jo, cinko perteklius organizme paprastai yra besaikio cinko papildų gėrimo rezultatas.

Cinko pertekliaus požymiai:

– pykinimas, vėmimas;

– skrandžio spazminiai skausmai;

– galvos skausmai;

– apetito stoka;

– vario trūkumas.

Cinko natūraliai galime gauti su maistu. Jo gausu jautienoje, kiaulienoje, pupelėse, vištienoje, anakardžiuose, migdoluose, avinžirniuose, moliūgų sėklose, avižose, fermentuotame sūryje, čederio sūryje, krabuose, austrėse.

„Vegetarams cinko trūkumo tikimybė didesnė. Problema ta, kad daugelis vegetarų valgo daug grūdų. Grūduose yra didelis kiekis fitino rūgšties. Fitinas organizmui trukdo pasisavinti ne tik cinką, bet ir kitus gyvybiškai svarbius mineralus. Gyvūninės kilmės produktuose ir patiekaluose nėra fitino rūgšties“, – sako gydytojas.

Jis pataria pamirkyti pupeles, grūdus ar sėklas vandenyje. Idealiausia vandens temperatūra mirkymui – 60 laipsnių. Mirkyti reikėtų apie 3 valandas. Tokiu būdu sumažinama maždaug pusė visos fitino rūgšties.

Parengė Gertrūda Stripeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.