Gydytojas: vartojant per daug šios medžiagos organizmas gali tiesiog sugriūti

Daugelis žmonių gauna per daug kalcio, o kai organizme būna jo perteklius, žmonės nesuvokia, kas su jais vyksta, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Kalcio paros normą dažnas iš mūsų suvartoja jau per pusryčius ir papildomai dar geria maisto papildus.<br> 123rf nuotr.
Kalcio paros normą dažnas iš mūsų suvartoja jau per pusryčius ir papildomai dar geria maisto papildus.<br> 123rf nuotr.
Jei per dieną išgeriate daugiau nei vieną puodelį kavos su pienu, suvartojamo kalcio kiekį dar labiau padidinate.<br> 123rf nuotr.
Jei per dieną išgeriate daugiau nei vieną puodelį kavos su pienu, suvartojamo kalcio kiekį dar labiau padidinate.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 4:17 PM

Pasak jo, kalcio paros normą dažnas iš mūsų suvartoja jau per pusryčius ir papildomai dar geria maisto papildus – organizmas gali tiesiog sugriūti.

„Pagalvokite, kiek galime į krosnį dėti malkų, jeigu ji ir taip pilna?“, – teiraujasi A. Unikauskas.

Vienu metu, sako jis, organizmas sugeba pasisavinti tik labai nedidelį šio mineralo kiekį. Tyrimai rodo, kad rekomenduojama kalcio paros norma – 1200 mg. Tačiau, anot A. Unikausko, dažnas iš mūsų kalcio suvartoja daugiau.

„Blogai, kai žmonės „pumpuoja“ į save papildus, kai ir taip gauna jo su maistu. Yra dvi medalio pusės: kai organizmas su maistu negauna reikiamo kiekio ir kai kalcio gaunama gerokai per daug. Kai prasideda to pertekliaus simptomai, daugeliu atveju žmonės nesuvokia, kas su jais vyksta“, – teigia gydytojas.

Pasak A. Unikausko, kavoje su pienu yra apie 145 mg kalcio, jogurto indelyje – 450 mg. Jei per dieną išgeriate daugiau nei vieną puodelį kavos su pienu, suvartojamo kalcio kiekį dar labiau padidinate.

„Dažniausiai ryte po valgio dar suvartosite kalcio papildų tabletę. Pietums suvalgysite, tarkime, lašišos kepsnį su salotomis. Vakarienei kalakutienos salotų. Ir kai kurie dar mėgsta užbaigti vakarą skaniais ledais ar ledų kokteiliu. Pažiūrėkite, kiek kalcio turite savo organizme! Tai pertekliaus piramidė, kuri vos laikosi nesugriaudama jūsų organizmo veiklos. Kai savo kūną užtvindote kalciu, organizmas gali tiesiog sugriūti.“, – įspėja A. Unikauskas.

Profesorius tikina, kad esant kalcio pertekliui pradeda streikuoti organizmo veikla – kūnas taip išreiškia nepasitenkinimą.

A. Unikauskas sako, kad kalcio perteklius turi įtakos ir kitiems sveikatos pakitimams: „Kai kurie inkstų akmenys atsiranda vien dėl to, kad naudojame per daug kalcio. Saikingas, kitaip sakant, normalus kiekis kalcio veikia priešingai – net labai naudingas inkstų veiklai.“

Medikas vardija simptomus, kurie gali atsirasti dėl per didelio kalcio kiekio organizme:

– nemiga;

– minkštųjų audinių kalcifikacija;

– mėšlungis;

– aritmijos;

– padidėjęs kraujo spaudimas;

– vidurių užkietėjimas.

Be to, sako A. Unikauskas, kalcio pasisavinimui ir balansui svarbūs kai kurie vitaminai:

– vitaminas D išima kalcį iš audinių ir kaulų į kraują;

– vitaminas F iš kraujo nuneša į kaulus;

– vitaminas K2 padeda išvalyti kalcio perteklių.

Parengė Gertrūda Stripeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.