Susigrąžinti dantų baltumą net rūkaliams gali padėti viena gudrybė

Norint išlaikyti gražią šypseną, reikia įdėti pastangų. Kiek kartų esame girdėję, kas kenkia dantų spalvai: kava, arbata, rūkymas. Specialistai atskleidžia, kas konkrečiai nulemia dantų patamsėjimą. Tabako dūmuose yra dvi medžiagos, dėl kurių dantys pakeičia spalvą.

Jeigu nuo rūkymo dantys labai pageltę, gali būti rekomenduojama naudoti specialias dantų balinimui namuose sukurtas ir klinikiniais tyrimais patvirtintas priemones.<br> 123rf nuotr. 
Jeigu nuo rūkymo dantys labai pageltę, gali būti rekomenduojama naudoti specialias dantų balinimui namuose sukurtas ir klinikiniais tyrimais patvirtintas priemones.<br> 123rf nuotr. 
 Tabako dūmuose yra dvi medžiagos, dėl kurių dantys pakeičia spalvą.<br> 123rf nuotr.
 Tabako dūmuose yra dvi medžiagos, dėl kurių dantys pakeičia spalvą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2019, 9:15 AM

Nors nikotinas iš tiesų yra bespalvis, tačiau susijungęs su deguonies molekulėmis, tampa gelsvas. Dervos, kaip rūkomojo tabako likučiai, natūraliai yra tamsios, kurios nusėda ant dantų paviršių, – aiškina Protezavimo ir implantavimo odontologijos klinikos Vilniuje gydytoja odontologė – endodontologė Sandra Skuodaitė.

Dantų spalva keičiasi labai greitai

Pasak specialistės, rūkant cigaretes, cigarus ar naudojant kramtomą tabaką, per labai trumpą laiką dantys tampa gelsvi ar pasidengia tamsiu pigmentiniu apnašu, o po kelių metų rūkaliai jau skundžiasi, kad dantys yra beveik rudi.

„Rūkant cigaretes, sumažėja seilėtekis ir atsiranda burnos sausumas, greičiau susiformuoja dantų akmenys, vystosi periodontitas. Cigarečių cheminės medžiagos pažeidžia dantų paviršius, atsiranda erozijos, o tiems, kurie naudoja kramtomąjį tabaką, ši žala yra daugiau nei keturis kartus didesnė”, – sako odontologė.

Kuomet danties dentinas yra pažeistas, jis tampa mažiau atsparus natūralių maisto ir gėrimų rūgščių poveikiui bei bakterijoms, dėl kurių atsiranda dantų ėduonis.

Pasak gydytojos, dantų spalvos pakitimai kur kas retesni naudojant alternatyvius, bedūmius produktus: „British American Tobacco“ mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad elektroninės cigaretės ir kiti kaitinamo tabako įrenginiai turi daug mažesnę įtaką dantų spalvai nei įprastos cigaretės”, - teigia S.Skuodaitė.

Negrįžtama žala

Pasak odontologės, karšti tabako dūmai yra žalingi ne tik burnos gleivinei, karštis atveria ir dantyje esančius dentino kanalėlius, todėl pigmentas lengvai patenka į juos, ypač tose vietose, kur yra danties emalio įtrūkimų ar emalio nusidėvėjimas.

Dėl šios priežasties, nustojus rūkyti, tačiau nesiimant jokių priemonių pašalinti pigmentinį apnašą nuo dantų paviršių ar pabalinti, dantys visam laikui lieka patamsėję.

Vis dėlto, norint susigrąžinti baltą dantų spalvą, pasak gydytojos, pirmiausia reikėtų atsisakyti rūkymo ir reguliariai lankytis pas gydytoją odontologą ir burnos higienistą – profesionalią burnos higieną atlikti kas 6 mėnesius.

Priežiūra namuose

Norint gražesnės šypsenos namų sąlygomis, odontologė rekomenduoja tinkamai prižiūrėti dantis namuose, t. y. taisyklingai valyti minkštu dantų šepetėliu ir pasta ryte ir vakare po 2 min., tarpdančius išvalyti tarpdančių siūlu ar šepetėliais, nuvalyti liežuvį specialiu gremžtuku.

Rekomenduojama kartais naudoti specialias tabako pigmento kaupimąsi mažinančias dantų pastas. Jeigu nuo rūkymo dantys labai pageltę, gali būti rekomenduojama naudoti specialias dantų balinimui namuose sukurtas ir klinikiniais tyrimais patvirtintas priemones.

„Balinimui gali būti naudojama balinanti dantų pasta, balinimo juostelės arba kapos. Tačiau, kad būtų saugu, šias priemones reikėtų naudoti pagal indikacijas ir instrukcijas. Taip pat, viena iš priemonių namuose galėtų būti dantų valymas šepetėliu, į dantų pastą įlašinus lašą citrinų eterinio aliejaus“, – sako S.Skuodaitė.

Pagrindinės klaidos

Vis dėlto gydytoja atkreipia dėmesį, kad neatsargus balinimas namuose gali ir pakenkti:

„Neatsargus liaudiškų priemonių vartojimas dantų balinimui, pvz., valgomoji soda, citrina ar citrinos žievelė, skalavimas vandenilio peroksidu, pastovus balinančių (abrazyvinių) pastų naudojimas gali negrįžtamai pakenkti dantims“, – teigia specialistė.

Pasak jos, taip pat nerekomenduojamas ilgas bei per dažnas dantų balinimas kapomis ar balinimo juostelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.