Šie 7 patarimai išgelbės jus nuo per didelio cholesterolio kiekio

Net jeigu jums vos tik dvidešimt, pats laikas susirūpinti cholesterolio kiekiu kraujyje. Šis riebalas dažnai vadinamas sveikatos baubu, nes esą jo kiekis skatina pavojingų ligų vystymąsi. Tiesa, šiuo metu atsiranda mokslinių tyrimų, teigiančių, kad ne pats cholesterolis, o uždegimo procesai organizme yra kalti dėl blogojo cholesterolio kaupimosi.

Pasak medikų, cholesterolis cirkuliuoja žmogaus kraujyje, į kurį patenka dviem keliais: yra gaminamas kepenyse arba atkeliauja su gyvulinės kilmės riebalų turinčiu maistu.<br>„123rf“ nuotr.
Pasak medikų, cholesterolis cirkuliuoja žmogaus kraujyje, į kurį patenka dviem keliais: yra gaminamas kepenyse arba atkeliauja su gyvulinės kilmės riebalų turinčiu maistu.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-08 07:15, atnaujinta 2019-01-08 18:27

Cholesterolis – riebi, į vašką panaši medžiaga, randama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Pasak medikų, jis cirkuliuoja žmogaus kraujyje, į kurį patenka dviem keliais: yra gaminamas kepenyse arba atkeliauja su gyvulinės kilmės riebalų turinčiu maistu.

Šis lipidas organizmui reikalingas kaip vanduo, baltymai ar angliavandeniai, nes dalyvauja gaminant visas ląsteles, lytinius hormonus, vitamino D, tulžies rūgšties sintezėje. Jis svarbus galvos smegenų bei nervų sistemos ląstelėms.

Todėl  dauguma medikų vis dar mano, kad problema yra ne pats cholesterolis, o tai, koks jo kiekis cirkuliuoja kraujyje. Nors, kaip minėta, jau esama įrodymų, kad problema gali būti net ne pats cholesterolio kiekis, o organizmo uždegimo procesai.

Tačiau remiantis bendrąja medicinos praktika, padidėjusiu cholesterolio kiekiu rekomenduojama susirūpinti tiems, kurių aukštas kraujospūdis, kurie turi antsvorio.

Ką daryti norint neperžengti normalaus cholesterolio ribos? Pasak medikų, užtenka sureguliuoti mitybą ir aktyviai judėti. Juk cholesterolis – energinė medžiaga, kurią lengva sudeginti, jei sportuosime. Štai esminiai pokyčiai, kuriuos turite įgyvendinti:

1. Svarbu nepamiršti ir omega-3 žuvų taukų, kuriuose esančios polinesočiosios rūgštys ypač gerai reguliuoja cholesterolio kiekį.

2. Ankstyviems pusryčiams labai tinka žalioji arbata, įvairūs džiovinti vaisiai, riešutai, saulėgrąžos. Šaukštelį žaliosios arbatos užpilkite neverdančiu vandeniu, palaukite maždaug 7–10 minučių ir gerkite mažais gurkšneliais. Prie jos rekomenduojama valgyti džiovintus abrikosus, figas, datules, galima keletą riešutų ir saulėgrąžų.

3. Jūrų gėrybės – krabai, krevetės. Šie produktai ne tik paįvairina dienos racioną ir aprūpina organizmą jodu, bet ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Užtenka per dieną suvalgyti 80–100 g vieno iš minėtų produktų.

4. Liesa jautiena, lapinės daržovės, aliejus. Liesa jautiena – gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Per dieną rekomenduojama suvalgyti maždaug 180 g šio produkto. Augaliniuose aliejuose yra daug riebalų rūgščių. Per dieną reikia suvalgyti maždaug 1 valgomąjį šaukštą kokio nors tyro, aukštos kokybės augalinio aliejaus.

5. Vaisiai, daržovės, žalumynai normalizuoja žarnyno veiklą ir padeda pasišalinti nereikalingam cholesteroliui. Būtina kasdien suvalgyti bent 1–2 obuolius, dažniau valgyti burokėlių salotas, morkas, ridikus, kopūstus. Vaisiai ir daržovės neleidžia tukti, be to, juose yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.

6. Rekomenduojama gerti šviežiai spaustas morkų, obuolių, burokėlių sultis, pagardintas daigintų kviečių aliejumi. Arba morkų, salierų lapų, imbiero šaknų ir citrinų sultis.

7. Rytą pabėgioję pusvalandį, pamynę dviratį ar tiesiog greitai pavaikščioję, tikrai pasijusite žvaliau ir sudeginsite nemažai cholesterolio. Cholesterolio kiekis kraujyje matuojamas milimoliais litre (mmol/l). Normalus svyravimų diapazonas yra nuo 3,5 iki 5,2 mmol/l. Tyrimų, atliktų pagal lėtinių neinfekcinių ligų integruotą programą, duomenimis, normali cholesterolio koncentracija (5,2 mmol/l) nustatyta 27 proc. 20–64 m. vyrų ir 24 proc. moterų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.