Štai kas nuo išsausėjimo lūpas apsaugos veiksmingiau už balzamą

Veiksmingiausia priemonė suskilinėjus lūpoms – tikrai ne balzamai. Kartais lūpų grožiui daugiau įtakos turi net nedidelis fizinis krūvis, LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, jo teigimu, skilinėjančios lūpos gali išduoti, kad knarkiate.

Lūpos gali pradėti skilinėti ir dėl vitaminų A, B2, B3 bei cinko trūkumo.<br> „123rf“ nuotr. 
Lūpos gali pradėti skilinėti ir dėl vitaminų A, B2, B3 bei cinko trūkumo.<br> „123rf“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-08 14:35, atnaujinta 2019-01-08 15:43

Skilinėjančios, suskirdusios lūpos – kas dėl to kaltas? Žvarbus oras, centrinis šildymas, bučiniai prieš vėją? Galbūt. Bet jei ši problema jus kamuoja nepaisant jokių išorinių sąlygų, jei nepadeda jokie lūpų balzamai... Ką išduoda suskilinėjusios lūpos?

„Jei kasryt pabudę jaučiate lūpų tempimą, skausmą, jei lūpos suskirdusios, turėtumėte susirūpinti – gali būti, kad jūs knarkiate. Knarkdami esame išsižioję ir kvėpuojame pro burną, todėl džiūsta burna ir lūpos“, – sako gydytojas.

Jo teigimu, tokiu atveju padėti gali fizinis krūvis: „Kuo mažesnis jūsų svoris, tuo mažiau knarkiate. Šiuo atveju pakanka ir visai nedidelio krūvio, pvz., pusvalandžio pasivaikščiojimo vakare. Knarksite mažiau.“

Antroji priežastis, pasak profesoriaus, kodėl skilinėja lūpos – vitaminų A, B2, B3 ir cinko trūkumas. „B2 ir B3 vitaminų organizme nelieka dėl dažno alkoholio ir piktnaudžiavimo miltiniais patiekalais. Būtent todėl duonos gamintojai stengiasi į savo produktus įdėti daugiau B grupės vitaminų, tačiau ir tai nepadeda“, – pažymi A.Unikauskas ir pataria valgyti kiaušinius (naudingiausi tryniai) – tai padės kompensuoti minėtų medžiagų trūkumą organizme.

 

Daugelis veikiausiai mano, kad reikėtų gerti daugiau vandens, tačiau profesorius sako, kad tinkamai maitinantis, nevalgant per daug sauso ar greitojo maisto, vandens organizmas turėtų gauti pakankamai, tad norėdami, kad organizmas drėgmės gautų iš vidaus, pirmiausia susirūpinkite mityba.

Gydytojas sako, kad balzamai nebūtinai yra geriausia priemonė – tinka riebūs balzamai, apsaugantys lūpas nuo išdžiūvimo, pirkti vaistinėje.

Parengė Eimantė Juršėnaitė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.