Kūdikio mankštos vaizdai šokiruoja, bet rezultatai pranoko lūkesčius

Retas kuris gali ramiai stebėti, kaip dinaminės mankštos metu vaikai tiesiog „skraido“ ore. Kai kurie tėvai teigia, kad tai ekstremalūs pratimai ir yra kategoriškai prieš juos nusiteikę.

 Dviejų vaikų mama, rašytoja bei kūdikių akademijos ir vaikų darželio įkūrėja Renata Lazdin su sūnumi Dovydu (1,5 m.)<br> Asm. archyvo nuotr.
 Dviejų vaikų mama, rašytoja bei kūdikių akademijos ir vaikų darželio įkūrėja Renata Lazdin su sūnumi Dovydu (1,5 m.)<br> Asm. archyvo nuotr.
 Dviejų vaikų mama, rašytoja bei kūdikių akademijos ir vaikų darželio įkūrėja Renata Lazdin su sūnumi Dovydu (6 m.)<br> Asm. archyvo nuotr.
 Dviejų vaikų mama, rašytoja bei kūdikių akademijos ir vaikų darželio įkūrėja Renata Lazdin su sūnumi Dovydu (6 m.)<br> Asm. archyvo nuotr.
 Santaros klinikų Vaikų ligoninės kineziterapeutas Tomas Balčius.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Santaros klinikų Vaikų ligoninės kineziterapeutas Tomas Balčius.<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 11:40 AM

Tačiau dviejų vaikų mama, rašytoja bei kūdikių akademijos ir vaikų darželio įkūrėja Renata Lazdin tokiu būdu ugdo savo vaikų gabumus jau nuo pat mažens. Mažiausiajai dukrelei vos 3,5 mėn., o dinaminės mankštos treniruočių ji turėjo turbūt daugiau nei 200.

Žinoma, patirties neturintys tėvai jokiu būdu negali atlikti šios mankštos patys, nes kitaip laukia skaudžios pasekmės. Todėl Santaros klinikų Vaikų ligoninės kineziterapeutas Tomas Balčius pataria rinktis konservatyvesnes, įrodymais grįstos medicinos patvirtintas mankštas.

Dinaminė mankšta stiprina sveikatą

Pasak dviejų vaikų mamos, kūdikis, kaip ir suaugęs žmogus, turi didelį poreikį judėjimui. Mankšta būtina mūsų gerai savijautai. Tačiau kūno nevaldantys maži vaikai patys pasimankštinti negali. Jie nevaldo rankų, kojų, galvos judesių. Kineziterapinė mankšta, masažai, dinaminė mankšta ir elementarus suvokimas, pavyzdžiui, kad gultukas, maniežas, vaikštynė riboja vaiko judėjimą ir jam išties saugiau ir naudingiau būti ant grindų – visa tai gali padėti vaikui augti: sveikam kūnui ir psichikai.

„Dinaminę mankštą reikėtų suvokti kaip vieną iš būdų pasirūpinti vaiko judėjimu, kol pats juo pasirūpinti dar negali. Išties tai didelio poveikio sportas. Palyginę galime sakyti, kad tai sportinė gimnastika, o ne eilinis pasivaikščiojimas.

Mankštinami vaikai yra stipresnės sveikatos, mažiau ir lengviau serga, greičiau vystosi tiek jų motoriniai, tiek socialiniai ir intelektiniai gebėjimai. Besimankštinantis vaikas yra mažiau linkęs patirti traumas. Be to – kūno intelekto puoselėjimas ankstyvame amžiuje tampriai susijęs su kitais proto centrais. Tai yra mankštinamas vaikas yra ir protingas vaikas. O smagiausia tai, kad šis ankstyvas įdirbis lieka su žmogumi visą gyvenimą“, – sakė R.Lazdin.

Ji pridūrė, kad naujagimiui dinaminė mankšta ypatingai aktuali – ji greičiau sustiprina jo nelygų kvėpavimą ir mažina staigios kūdikių mirties riziką, ji greičiau sustiprina kaklo ir nugaro raumenis, tad mažylis ima anksčiau palaikyti galvą ir mažesnė tikimybė dėl neatsargaus paėmimo jį sužeisti.

„Pavyzdžiui, pilvo diegliukai. Daugybė tyrimų negali nustatyti pilvo diegliukų priežasčių. Netradicinė medicina daro prielaidą, kad tai psichosomatinis reiškinys susijęs su stresu dėl negebėjimo valdyti savo kūno. Galime tikėti arba ne, bet akivaizdu, kad dinaminiai ir nardantys vaikai pilvo diegliukų neturi“, – pabrėžė dinaminės mankštos naudą moteris.

Mankštą atlieka savo abiem vaikams

R.Lazdin papasakojo, kad nors artimieji iš pradžių skeptiškai į visa tai žiūrėjo, visas kelias į ankstyvojo ugdymo sritį prasidėjo jau seniai, laukiantis pirmagimio, mat Lietuvoje yra ne vienas treneris ar kineziterapeutas, kuris gali pamokyti atlikti dinaminę mankštą.

„Kai pirmą kartą išgirdau apie dinaminę mankštą, nardymą, bendrai apie tai, kad iš pažiūros gležnas kūdikis yra be galo stiprus ir gali daug daugiau nei suaugęs – mane tiesiog pribloškė.

Taigi, su pirmagimiu Dovydu mankštos pradėjome mokytis pas specialistus. Dovydą, kuriam dabar jau septyneri metai, visi treneriai apibūdina kaip ypač judrų ir bet kokią fizinę užduotį lengvai įveikiantį vaiką. Jis puikiai plaukia ir nardo, retai serga ir mėgsta palakstyti per sniegą.

Artimieji gana skeptiškai žvelgė į Dovydo skrydžius prieš septynerius metus, bet dabar, kai mato koks ne tik sportiškas, bet ir sumanus, atjaučiantis, humoro jausmą turintis vaikas jis užaugo, jie labai palaiko ir dukrelės programą.

Su dukrele pradėjome daug anksčiau ir intensyviau. Ji skleidžiasi kaip žiedelis. Mėgsta pirtį, nardymą ir smagiai krykštauja, kai darome dinaminę mankštą. Jai 3,5 mėnesio! Nekantrauju pamatyti, kokia bus sulaukusi Dovydo amžiaus“, – džiaugėsi dviejų vaikų mama.

Koks pavojus gali tykoti?

R.Lazdin įspėja, kad pavojus gali kilti, jei tėvai blogai jaučia savo vaiką, neseka trenerio nurodymais, nori pasirodyti, neteisingai supranta mankštos tikslą, skuba.

„Mano šeimoje ir mano artimoje aplinkoje jokių traumų nėra buvę, apie jas esu tik girdėjusi. Daug dažniau girdžiu apie traumas, kai vaikas nukrenta nuo vystymo stalo ar lovos, nuo laipynės ar supynių. Mankštinamas mažylis, pavadinkime, moka kristi, jo kūnas greičiau sureaguoja, turi stipresnius sąnarius, sausgysles, tad rečiau susižeidžia.

Pavojinga bandyti pakartoti tai, ką pamatai tokiuose vaizdo įrašuose, kaip mano paskelbtas. Vaizde matosi dukrelės kokia 200-toji treniruotė. Pirmosios atrodė, kaip švelnus glostymas, pakėlimas laikant delnuose ir pamažu, labai labai pamažu pratimų pobūdis keitėsi, amplitudė intensyvėjo ir pasiekė tokį saugaus skraidymo lygį“, – paaiškino ji.

Moters tvirtinimu, tokios mankštos geriau nedaryti, jeigu netikite jos teigiamu poveikiu (žinoti, nereiškia tikėti) arba gerai nejaučiate vaiko.

„Štai mano vyras kol kas mankštos nedaro. Jis labai aukštas tvirtas vyras, ir bijo neapskaičiuoti jėgos poveikio gležnai mergytei. Bet ji vis tvirtesnė ir jau greitai aš jos nepakelsiu, tad teks perimti vyrui. Tačiau jis yra dukrelės nardymo treneris – labai gerai jaučia kvėpavimą, kūno judesius vandenyje. Man sunkiau ją jausti vandeny.

Kiek žinau, geriau dinaminės mankštos nedaryti arba labai atsargiai ją taikyti vaikams su viršsvoriu. Sąnariams gali būti sunku. Taip pat esu girdėjusi apie sąnarių hipermobilumą. Tai taip pat kontrindikacija. Tačiau gerai žinau, kad bene nuo gimimo pradėta taikyti dinaminė mankšta apsaugo nuo viršsvorio, juk judantis vaikas – sveikas vaikas“, – atskleidė dviejų vaikų mama.

Žala didesnė už naudą

Vilniuje esančios Vaikų ligoninės kineziterapeutas Tomas Balčius pritarė, kad užsiimti sportine veikla ir stiprinti ryšį su savo vaiku nuo pat mažumės yra puiku, tačiau sportas turi būti kokybiškas, o visų pirma saugus. Kalbant apie dinamines mankštas, jo manymu, galima žala yra didesnė už naudą.

„Savo praktikoje teko matyti ne vieną atvejį, kuomet pagal šią programą mankštinti vaikai pateko į medikų rankas dėl patologinio sąnarių laisvumo ar net peties, klubo, alkūnės sąnarių išnirimų. Gaila, kad tik susidūrę su tokiomis pasekmėmis tėvai nutraukia šias mankštas.

Visų pirma, svarbu žinoti, kad kūdikių mankšta turi būti orientuota į raidos etapus. Pirmąjį mėnesį po gimimo, dėl fiziologinio tonuso, daugumai naujagimių mankšta išvis nerekomenduojama – šis laikas svarbus savaiminiam tonuso atsipalaidavimui. Tuo metu pratimai, atliekami dinaminės mankštos metu gali netgi priešingai, tonusą dar labiau didinti.

Norėčiau paminėti ir visuomenėje plačiai aptariamą sukrėsto vaiko sindromą. Tėtis ar mama atlikdami šią mankštą ne visada suvokia, kaip besikeičiančios kūno padėtys veikia kūdikio smegenis ir neįvertina galimo smegenų kraujagyslių pažeidimo.

Galiausiai, ne retai tėvai pervertina ir savo pačių fizines galimybes. Kol vaikas yra nedidelio svorio, tokias mankštas atlikti paprasčiau, tačiau vėliau jo svoris didėja, todėl tėvai taip pat gali nukentėti, o tuo pačiu – ir jų vaikas“, – paaiškino apie galimas pasekmes kineziterapeutas.

T.Balčius esant galimybėms siūlo rinktis konservatyvesnes, įrodymais grįstos medicinos patvirtintas mankštas, remiantis vaikų raidos etapais ir nerekomenduoja dirbtinai jos skubinti. Taip pat, svarbu nepamiršti, kad bent jau pirmąjį mėnesį papildomu fiziniu krūviu apkrauti vaiko nereikėtų, verčiau leisti jam ramiai apsiprasti su nauju pasauliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?