Įspėjo dėl populiaraus arbatos grybo: jis tinka ne visiems

Virškinimo fermentai – vieni dažniausiai vaistinėse perkamų preparatų. Jie populiarūs tiek persivalgymais būdingais šventiniais laikotarpiais, tiek ir įprastomis dienomis – sutrikusiu virškinimu žmonės skundžiasi ištisus metus.

Bandydami išspręsti virškinimo bėdas, geradami kombučią žmonės rizikuoja prisidaryti ir bėdos.<br> 123rf nuotr. 
Bandydami išspręsti virškinimo bėdas, geradami kombučią žmonės rizikuoja prisidaryti ir bėdos.<br> 123rf nuotr. 
Bandydami išspręsti virškinimo bėdas, geradami kombučią žmonės rizikuoja prisidaryti ir bėdos.<br> 123rf nuotr. 
Bandydami išspręsti virškinimo bėdas, geradami kombučią žmonės rizikuoja prisidaryti ir bėdos.<br> 123rf nuotr. 
„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Justina Vaitekėnaitė.
„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Justina Vaitekėnaitė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2019, 5:05 PM

Tačiau, virškinimui gerinti skirti vaistai toli gražu nėra nekalti, o vartojami su tam tikrais preparatais, jie gali rimtai pakenkti. Pastaruoju metu ieškantys natūralių alternatyvų ypač susidomėjo arbatos grybu, vaistininkai rekomenduoja prieš jį vartojant tartis su specialistais ir vartoti atsakingai.

Virškinimo fermentų svarba

„Virškinimo fermentai yra gyvybiškai svarbūs žmogaus organizmui, nes tik sklandaus virškinimo dėka organizmas yra aprūpinamas maistinėmis medžiagomis ir vitaminais. Fermentų žmogui reikia tam, kad valgio metu išskiriami maiste esantys baltymai, riebalai ir angliavandeniai virstų paprastesnėmis, mažesnėmis, organizmo pasisavinamomis dalelėmis“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Justina Vaitekėnaitė.

Pasak specialistės, paprastai kasa valgio metu išskiria pakankamą kiekį fermentų, kad valgomas maistas būtų suvirškintas. Tačiau problemų kyla tuomet, kai persivalgoma ir kasos pagamintų fermentų nepakanka.

Tuomet jaučiami nemalonūs pojūčiai po valgio – ankstyvas pilnumo jausmas, sunkumas, pilvo skausmas, vidurių pūtimas. Šie ir kiti reiškiniai, ypač nemalonaus kvapo dujos, viduriavimas, tuštinimasis riebiomis išmatomis, po kiekvieno valgio rodo, kad valgomas maistas nėra gerai suvirškinamas ir pasisavinamas.

Todėl ilgainiui pradeda mažėti kūno masė, pasireiškia vitaminų ir mineralų trūkumas, ypač geležies, vitamino B12, folio rūgšties, taip pat ir riebaluose tirpių vitaminų. Galimas net bendras organizmo išsekimas“, – pastebi vaistininkė.

Jaučiantiems bent kelis iš šių simptomų, J. Vaitekėnaitės teigimu, verta apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kad būtų paskirtas gydymas, kuris pagerintų savijautą ir gyvenimo kokybę.

„Dar vienas fermentų trūkumo požymis yra tam tikrų maisto produktų netoleravimas, pavyzdžiui, pieno produktų, kai trūksta fermento laktazės ir panašiai“, – prideda vaistininkė.

Vaistinių preparatų pavojai

Virškinimo fermentų vaistiniai preparatai, kaip ir bet kurie kiti, visų pirma, yra vaistai. Specialistė primena, kad jokiais vaistais piktnaudžiauti nedera, juolab, kai jie veikia gyvybiškai svarbią virškinimo sistemą.

„Žmonės dažnai pamiršta, kad virškinimui gerinti skirti vaistai taip pat turi ir šalutinius poveikius. Griebtis jų kas kartą, kai sutrinka virškinimas, nereikėtų.

Pirmiausia būtina išsiaiškinti sutrikusios virškinimo trakto veiklos priežastį – dažniausiai tai yra besaikis valgymas ar nesubalansuota mityba. O žinant, kad yra tokių preparatų, gali kilti tam tikra psichologinė priklausomybė: žmonės valgo ką nori ir kiek nori, nes žino, kad galės papildomai išgerti vaistų“, – pastebi vaistininkė.

Suderinamumas su kitais vaistais

Epizodiškai ar nuolat vartojant vaistinius virškinimo fermentus, reikia patikrinti jų suderinamumą. Nors gaminami iš natūralių medžiagų, jie suderinami ne su visais vaistiniais preparatais ir gali sukelti neigiamas reakcijas.

„Dažniausiai tokie preparatai gaminami iš kiaulės kasos miltelių – pankreatino, tad yra gana gerai suderinami su kitais vaistais. Nors, vartojant juos kartu su folio rūgštimi, jos dozę gali tekti padidinti, nes virškinimo fermentai gali mažinti jos pasisavinimą.

Taip pat labai atidūs turi būti tie, kurie vartoja kraujo krešėjimą mažinantį vaistą varfariną ir maisto papildus, gerinančius virškinimą. Tokiems pacientams reikėtų įsitikinti, ar maisto papildų sudėtyje nėra tikrojo margainio, dėl galimos jo sąveikos su varfarinu.

Šios sąveikos rezultatas gali būti pavojingas – stiprėjant varfarino poveikiui, mažėja kraujo krešumas ir didėja kraujavimo rizika“, – įspėja specialistė.

Bet kokiu atveju tikslų vaistų suderinamumą konkrečiu atveju gali pasakyti tik vaistininkas, patikrinęs ar vartojami preparatai dera.

Alternatyva vaistams – arbatos grybas?

Tiems, kurie baiminasi šalutinių poveikių ar vartoja nesuderintus vaistus, galima rasti natūralių alternatyvų. Viena jų – arbatos grybas arba kombučia, kurio teigiamus poveikius sveikatai, pasak vaistininkės Justinos Vaitekėnaitės, žmonės žino jau seniai.

„Kombučios gėrimas nuo seno vartojamas cholesterolio kiekiui ir kraujospūdžiui mažinti, taip pat kaip antioksidantų šaltinis, kepenų, virškinimo sistemos veiklai gerinti ir daugeliui kitų negalavimų šalinti. Šiame gėrime gausu probiotikų, organinių rūgščių, vitaminų (B1, B6, B12, vitamino C), amino rūgščių, cukrų ir kitų medžiagų, kurios ir lemia tokį platų vartojimą“, – sako specialistė.

Tačiau vaistininkė įspėja, kad specialistai šį gėrimą vertina skeptiškai, nes iki šiol stinga mokslinių tyrimų, kurie pagrįstų kombučios veiksmingumą tam tikrų ligų gydymui.

„Į kombučios gėrimą reiktų žiūrėti atsargiai dar ir dėl to, kad jo kokybę ir saugumą gali nulemti eilė veiksnių, tokių kaip gėrime esančių mikroorganizmų kultūros sudėtis, gėrimo laikymo sąlygos, cheminė sudėtis ir kiti veiksniai.

Taip pat šio gėrimo nerekomenduojama vartoti sergantiems cukriniu diabetu, nėščiosioms ir žindyvėms“, – perspėja vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.