Netikėta priežastis, kodėl jums gali būti sunku atsispirti saldumynams

Kai kurie žmonės yra visiškai abejingi saldumynams. Jų spintelėse gali mėnesius išgulėti nesuvalgyti saldainiai ir jie gali visiškai ramiai atsisakyti viliojančio kąsnelio pyrago.

 Jeigu sunku atsispirti saldumynams, galbūt jums trūksta miego.<br> 123rf nuotr.
 Jeigu sunku atsispirti saldumynams, galbūt jums trūksta miego.<br> 123rf nuotr.
Sveikos mitybos specialistė, Vaida Kurpienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Sveikos mitybos specialistė, Vaida Kurpienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2019, 7:51 AM

Tačiau yra ir kita grupė žmonių, kurie priešingai – tiesiog negali gyventi be saldžių produktų. Parduotuvėse jiems sunku praeiti pro saldumynų skyrelį, o atidarius saldainių dėžutę ji iškart ištuštėja.

Pastaruoju metu vis dažniau girdime įspėjimų, kad vartoti daug cukraus nesveika, nes jis gali būti nutikimo ir įvairių ligų, netgi onkologinių, priežastis.

Žinoma sveikos mitybos specialistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė tiesioginės #LrytasGYVAI transliacijos metu priminė, kad maksimali cukraus, cukraus pakaitalų ir kitokio pridėtinio cukraus paros norma yra 25 gramai, tai yra, 6 arbatiniai šaukšteliai.

Tie 25 gramai cukraus yra neįtikėtinai mažas kiekis, kurį lengva sukaupti. Vien į 300 ml puoduką įpiltose vaisių sultyse jau yra apie 30 g cukraus.

Tad panašu, kad saldumynų mėgėjai, kasdien sukertantys dar ir po kelis saldainius ar pyragaičius, cukraus suvartoja gerokai daugiau, nei rekomenduojama.

Bet kodėl kai kuriems žmonėms taip sunku atsispirti saldumynams? Į portalo lrytas.lt žurnalistės Gintarės Kami klausimą, ko organizmui reikia, jeigu dažnai norisi ko nors saldaus, V.Kurpienė atsakė, kad greičiausiai trūksta miego.

Mitybos specialistė patarė išmokti įsiklausyti į savo organizmą.

„Jeigu saldumynų norisi labai daug ir dažnai, pirmasis klausimas turėtų būti, ar pakankamai išsimiegame.

Yra labai paprastas būdas, kaip tai sužinoti. Reikia savęs paklausti, kaip dažnai aš pabundu be žadintuvo ir kaip dažnai su.

Jeigu darbo dienomis visada keliamės tik žadintuvo pažadinti ir dažniausiai net ne vieno, tai reiškia, kad mes miegame nepakankamai ir tikėtina, kad vėliau norėsime ko nors saldaus, miltinių, bulvinių patiekalų, duonos ir panašių dalykų, ypač antroje dienos pusėje ir ypač vakare.

Tiesiog neišsimiegojus mūsų energija nusenka ir organizmas bando ją palaikyti greitai pasisavinamais angliavandeniais“.

Antra galima priežastis, dėl ko žmonės labai nori saldumynų, pasak V.Kurpienės, yra nesubalansuota mityba, kuomet tarp valgymų paliekami dideli tarpai arba valgomas perdirbtas maistas, arba valgoma per mažai. Tai yra, jeigu mityba yra chaotiška.

Tad jeigu esate didelis smaližius, pasistenkite daugiau išsimiegoti arba sureguliuokite savo mitybą apskritai, ir galbūt nebejausite tokio didelio potraukio saldumynams, kaip anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.