Štai kas nutiks jūsų organizmui, jeigu 28 dienas nevartosite alkoholio

Remiantis statistikos duomenimis, paprastas žmogus, gaunantis vidutines pajamas, per metus išgeria 9,5 l alkoholio. Toks kiekis suvartojamas ne dėl priklausomybės, o tik išeinant į miestą su draugais pailsėti, smagiai praleisti laiką ir išgerti vieną taurę vyno.

Atsisakius alkoholio, oda išsivalo, išnyksta aknė ir pigmentinės dėmės.<br> 123rf nuotr.
Atsisakius alkoholio, oda išsivalo, išnyksta aknė ir pigmentinės dėmės.<br> 123rf nuotr.
 Atsisakius stipriųjų gėrimų vartojimo, sumažėja tiek hipertenzijos, tiek širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo grėsmė.<br> 123rf nuotr.
 Atsisakius stipriųjų gėrimų vartojimo, sumažėja tiek hipertenzijos, tiek širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo grėsmė.<br> 123rf nuotr.
Nevartojant alkoholio, vidutiniškai per mėnesį galima atsikratyti 2-4 kg.<br> 123rf nuotr.
Nevartojant alkoholio, vidutiniškai per mėnesį galima atsikratyti 2-4 kg.<br> 123rf nuotr.
 Alkoholis sutrikdo kraujotakos sistemą, tad odai pradeda trūkti deguonies, ji išsausėja ir pakeičia spalvą. Gali atsirasti pigmentinių dėmių ar raukšlių.<br> 123rf nuotr.
 Alkoholis sutrikdo kraujotakos sistemą, tad odai pradeda trūkti deguonies, ji išsausėja ir pakeičia spalvą. Gali atsirasti pigmentinių dėmių ar raukšlių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 13, 2019, 12:53 PM, atnaujinta Mar 13, 2019, 5:09 PM

Vis dėlto kai kurie asmenys alkoholį mėgsta vartoti reguliariai ir net neįsivaizduoja vakaro be vyno taurės ar viskio stiklinės, nes kitaip negali užmigti. Dėl šios priežasties keletas savanorių, reguliariai vartojančių alkoholį, ėmėsi iššūkio, kad sužinotų, kaip pasikeičia savijauta ir išvaizda, nevartojant alkoholio 28 dienas, t. y. 4 savaites.

1 savaitė

Vartodami alkoholį žmonės valgo kur kas daugiau, tad atsisakius žalingo įpročio norisi kuo nors užimti rankas ir dažniausiai tai būna maistas. Todėl nustojus vartoti alkoholį, geriausia maistą pakeisti sultimis ar vaisiais.

Potraukis saldumynams taip pat gali padidėti. Alkoholis, ypatingai saldesnio tipo, gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, todėl padidėja ir potraukis saldumynams. Tačiau kiekvieno organizmas gali skirtingai reaguoti ir kai kuriems cukraus kiekis kraujyje kaip tik gali sumažėti. Tai ypač pavojinga sergantiems diabetu.

Kai atsisakoma žalingo įpročio, pasidaro sunkiau kokybiškai išsimiegoti. Daugiausia sunkumų kyla tiems, kurie buvo įpratę prieš miegą išgerti bent vieną taurę alkoholio, kad greičiau užmigtų. Atsisakius alkoholio, miegas tampa negilus, o ir košmarai gali kamuoti.

Kai kuriais atvejais gali kilti galvos skausmas. Šis signalas praneša apie pokyčius organizme. Tai gali paveikti kepenis ar net sukelti aukštą kraujo spaudimą. Be to, kai žmonės reguliariai geria stipriuosius gėrimus, padidėja jų tolerancija skausmui, o atsisakius alkoholio, skausmas, kuris taip pat trukdo miegoti, padidėja.

2 savaitė

Nenuostabu, kad reguliariai vartojant alkoholį, žūsta kepenų ląstelės ir jų vietoje lieka randai. Laimei, atsisakius stipriųjų gėrimų, kepenys pradeda palengva atsigauti. Kuo mažiau vartojama alkoholio, tuo greičiau kepenys gali atsigauti.

Be to, alkoholis sutrikdo kraujotakos sistemą, tad odai pradeda trūkti deguonies, ji išsausėja ir pakeičia spalvą. Gali atsirasti pigmentinių dėmių ar raukšlių.

Vartojant alkoholį padidėja skrandžio rūgšties gamyba, kitaip tariant skrandis pats save palengva „valgo“. Dėl šios priežasties žmonės ir valgo daugiau, kai geria alkoholį. Taigi, atsisakius žalingo įpročio, pagerėja virškinimo procesas.

Bandyme dalyvavę asmenys pripažino, kad pirmą savaitę vengti alkoholio būna kur kas lengviau, o antrą savaitę pasidaro sunkiau atsisakyti draugų kvietimų, reikia daugiau valios.

3 savaitė

Iki 3 savaitės iššūkio tokie akivaizdūs alkoholio vartojimo požymiai kaip tamsūs paakiai ir veido patinimas paprasčiausiai išnyksta. Taip nutinka dėl to, kad šlapimo takų sistema gali tinkamai atlikti savo funkcijas.

Pasidaro lengviau atsikelti, nes kai žmogus yra lengvai apgirtęs, jis iš karto nugrimzta į gilų miegą. Sumažėjus alkoholio koncentracijai kraujyje, miegas tampa nebe toks gilus, dažniau prabundama. Kai alkoholio visai nelieka organizme, miego ciklas grįžta į normalų ir tampa lengviau atsikelti ryte.

Alkoholis sumažina seilių išsiskyrimą, todėl tai turi įtakos dantims. Todėl jeigu nevartojate alkoholio, sumažėja dantų gedimo rizika, o dantų emalis tampa stipresnis.

Taip pat alkoholis ne tik malšina skausmą, bet paveikia ir skonio receptorius bei uoslę. Atsisakius šio žalingo įpročio, grįžta skonio jutimas ir uoslė.

4 savaitė

Jei asmuo daugiau sveria, nevartojant alkoholio jau 4 savaites, gali sumažėti svoris. Vidutiniškai per mėnesį galima atsikratyti 2-4 kg. Kuo ilgiau asmuo nevartoja alkoholio, tuo daugiau nepageidaujamų kilogramų jis gali netekti.

Alkoholis didina kraujo spaudimą. Jei tai nutinka gana dažnai, padidėja hipertenzijos išsivystymo rizika. Atsisakius stipriųjų gėrimų vartojimo, sumažėja tiek hipertenzijos, tiek širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo grėsmė.

Taip pat 4 savaitę vandens pusiausvyra organizme ir kraujotaka vėl tampa normali. Dėl šios priežasties oda išsivalo, išnyksta aknė ir pigmentinės dėmės.

Tyrimai rodo, kad vartojant alkoholį patinsta smegenys, todėl smegenims pritrūksta deguonies ir žūsta milijonai smegenų ląstelių. Atsisakius žalingo įpročio, mintys tampa švaresnės, padidėja darbingumas. Tai tikriausiai kiek sunkiau pastebimas pokytis.

Parengta pagal „Bright Side“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.