Atskleista, kas žaloja plaukus: kaltininkas slepiasi jūsų vonioje

Jei skundžiatės, kad plaukai  skilinėja, sausėja, o gal galvos oda pernelyg riebi? Kaltininkų turėtumėte ieškoti netoliese – savo vonios kambaryje. 

Sulfatai, esantys šampūnuose, pažeidžia plaukus bei galvos odą, juos išsausina, aktyvuoja riebalinių liaukų veiklą.<br>123f nuotr.
Sulfatai, esantys šampūnuose, pažeidžia plaukus bei galvos odą, juos išsausina, aktyvuoja riebalinių liaukų veiklą.<br>123f nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 12:09 PM

Plaukų priežiūros priemonių ekspertai sako, kad dažniausiai daugelio šampūnų, kondicionierių gamyboje naudojami ingredientai, sukelia apgaulingą glotnumo efektą, tačiau ypač ir negrįžtamai kenkia plaukams ir galvos odai.

Sulfatai, esantys šampūnuose, pažeidžia plaukus bei galvos odą, juos išsausina, aktyvuoja riebalinių liaukų veiklą.

Paslėpti tai padeda plaukų kondicionieriuje esantys silikonai, plaukų paviršių kiekvienąkart padengdami silikono plėvele, per kurią plaukai negali kvėpuoti bei pasisavinti maistinių medžiagų, dėl ko jie ilgainiui išsausėja, ima skilinėti, lūžinėti.

Sulfatai – dar viena kone kiekviename šampūne randama medžiaga, siaubingai žalojanti: sausinanti, velianti, alinanti, žmogaus plaukus. Tai yra toksiška stipri prausianti medžiaga, suteikianti cheminėms priemonėms taip trokštamą putojimą. Sulfatai, patekę ant žmogaus galvos odos, ją džiovina, dalis jų yra absorbuojami į organizmą.

Teigiama, kad natrio laurilsulfatas (Sodium Lauryl Sulfate arba SLS) buvo sukurtas II-ojo pasaulinio karo metu tankų varikliams plauti. Kadangi tuo pačiu metu sparčiai klestėjo visa chemijos pramonė, kosmetikos industrija taip pat neatsiliko: paprastos vertingos saugios sudėties kosmetinius produktus pakeitė vandeniniai sinteninių medžiagų mišiniai. Dėl savo pigumo ir nepaprastai stipraus putojimo efekto, ši ypač aktyvi paviršinio aktyvumo medžiaga imta naudoti daugelyje kūno priežiūros priemonių.

Yra įrodyta, jog natrio laurilsulfatas – stipriai dirginanti ir sausinanti odą medžiaga, sukelianti alergijas, bėrimus, niežulį, neurodermatitą. Maža to, tyrimai atskleidžia ir gilesnį medžiagos poveikį – vidaus organų, reprodukcinės sistemos nuodijimą, biocheminius pokyčius ląstelių viduje, galimas mutacijas ir kancerogeniškumą.

Kiek vėliau buvo sukurta kita medžiaga – natrio lauretsulfatas. Jis turėjęs būti švelnesnis nei pirmtakas, tačiau, kaip paaiškėjo, esantis netgi toksiškesnis. Šios dvi medžiagos šiuo metu naudojamos tūkstančiuose skirtingų produktų visame pasaulyje, kasdien patenka į žmogaus organizmą, yra naudojamos ir patiems mažiausiems bei jautriausiems skirtuose produktuose.

Taigi, kaip nusipirkti šampūną? Perkant bet kurį plaukų priežiūros produktą, būtina atidžiai skaityti etiketes ir žiūrėti, kad minėti produktai nebūtų įtraukti į pageidaujamos įsigyti priemonės gamybos procesą. Dar svarbu žinoti, jog etiketėse pagal ingredientų eiliškumą visada matoma, kiek kiekvieno komponento dalies įdėta bei panaudota produkto gamyboje.

Atsižvelgus į tai reikia nepamiršti, jog kokybiškesnis, sveikesnis, dėl to dažnai ir brangesnis produktas jūsų plaukų priežiūrai visada bus pigesnis už bet kokį plaukų ar galvos odos gydymą, būtiną dėl netinkamų ir pavojingų priemonių naudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.