Psichiatrė įspėjo: šia liga serga 3 kartus daugiau moterų nei vyrų

Kiekviena moteris svajoja apie tobulą, gražią ir liekną figūrą. Tačiau neretai perlenkiama lazda su griežtomis dietomis ir susergama bulimija. Norint turėti sveiką kūną ir atsikratyti nereikalingų kilogramų, būtina maitintis subalansuotai, nepakenkiant organizmui ir padedant įsisavinti visus jam reikalingus ir naudingus mineralus bei vitaminus.

 Nervinės bulimijos paplitimas siekia 1-2proc. Skaičiai nedideli dėl tendencijos nuslėpti savo ligą.<br> 123rf nuotr.
 Nervinės bulimijos paplitimas siekia 1-2proc. Skaičiai nedideli dėl tendencijos nuslėpti savo ligą.<br> 123rf nuotr.
  Nervinės bulimijos paplitimas siekia 1-2proc. Skaičiai nedideli dėl tendencijos nuslėpti savo ligą.<br> 123rf nuotr.
  Nervinės bulimijos paplitimas siekia 1-2proc. Skaičiai nedideli dėl tendencijos nuslėpti savo ligą.<br> 123rf nuotr.
 Net 70-80 proc. rezultatų priklauso nuo mitybos ir tik 20-30 proc. nuo sporto.<br> 123rf nuotr.
 Net 70-80 proc. rezultatų priklauso nuo mitybos ir tik 20-30 proc. nuo sporto.<br> 123rf nuotr.
 Mitybos specialistas ir masažuotojas Natas Akmanavičius.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Mitybos specialistas ir masažuotojas Natas Akmanavičius.<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 6:15 AM

Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centro direktorė, gydytoja psichiatrė, psichoterapeutė Brigita Baks atskleidė, kad susirgimo priežastys gali būti labai įvairios, kaip antai genetinė predispozicija, traumuojantys gyvenimo įvykiai, dideli pokyčiai ir dieta, o nervinės bulimijos paplitimas siekia 1-2proc.

„Šie įverčiai yra maži dėl tendencijos nuslėpti savo ligą. Bulimija labiau paplitusi (3 kartus daugiau) moterų tarpe negu vyrų. Nervinės bulimijos pasireiškimo amžiaus mediana yra 18 metų. Be to, tyrimai atspindi susirgimo nervine bulimija daugėjimo tendenciją“, – pabrėžė ji.

Kaip atpažinti bulimiją ir kokios gali būti pasekmės?

B.Baks tvirtinimu, pagal neseniai atnaujintus DSM-5 kriterijus bulimija pasireiškia pasikartojančiais persivalgymo epizodais, po kurių kyla netinkamas kompensacinis elgesys, siekiant išvengti svorio padidėjimo. Tai vidutiniškai pasireiškia bent kartą per savaitę ir trunka tris mėnesius.

Psichoterapeutė atkreipė dėmesį, kokios gali būti bulimijos pasekmės: „Nuolatinis vėmimas, šalinantis elgesys, gali sukelti daug medicininių komplikacijų, pavyzdžiui, dehidraciją, hipokalemiją, menstruacijų ciklo sutrikimus, Mallory-Weiss sindromą, ipecac sukeltą miopatiją ir dantų emalio eroziją.

Elektrokardiogramos pokyčiai gali atsirasti taip pat dėl elektrolitų disbalanso. Būdinga nuotaikų kaita, didelis dirglumas, socialinis atsiribojimas, miego sutrikimai, dėmesio koncentracijos stoka, nuolatinis nuovargis, sumažėjęs darbingumas“.

Nealinkite dietomis organizmo

Pasak mitybos specialisto ir masažuotojo Nato Akmanavičiaus nebūtina alinti savo organizmo ir laikytis griežtos dietos. Pakanka subalansuotai bei reguliariai maitintis ir užsiimti aktyvia fizine veikla. Net 70-80 proc. rezultatų priklauso nuo mitybos ir tik 20-30 proc. nuo sporto.

Moterys nė nepagalvoja, kad griežta dieta kelia riziką sveikatos būklei. Norėdamos greičiau pasiekti trokštamų rezultatų, kai kurios pradeda vartoti maisto papildus, paspartinančius riebalų deginimo procesą, o tai kenkia širdžiai ir kepenims. Be to, neretai jaunos merginos besilaikydamos dietos suserga bulimija.

„Po bet kurio perdėto maisto ribojimo anksčiau ar vėliau prasideda persivalgymai. Visiems žinomas jo-jo sindromas, kai numetus svorio daugiau jo priaugama, kaip paseka svorio pokyčiu dėl išsibalansavusios mitybos ir perdėto maisto ribojimo. Dieta yra paleidžiamasis valgymo sutrikimų mechanizmas, bet tai nereiškia, kad kiekvienas tuo susirgs“, – paantrino mitybos specialistui B.Baks.

N.Akmanavičius pabrėžė, kad bulimija paprastai prasideda laikymosi griežtos kasdieninės dietos periodu, po kurio tesiog žmogus marina save badu. Vėliau organizmas pradeda reikalauti tam tikros maisto produktų normos, todėl žmogus tampa sunkai suvaldomas.

„Pradėjęs jausti kaltės jausmą dėl suvalgyto maisto, žmogus imasi tokių priemonių kaip vėmimas ar tam tikrų tablečių, kurios paspartina pašalinimo funkcijas, vartojimas. Norint sveikai maitintis reikia valios ir noro, o rezultatų pasiekiama per 12 mėnesių, tad tai nėra greitas procesas“, – pridūrė jis.

Sveikos mitybos racionas – raktas į sveiką gyvenimą

Mitybos specialisto teigimu, sveikos mitybos racioną sudaro baltymai, riebalai, mineralinės medžiagos, ląsteliena. Kiekvienam asmeniui individualiai pagal jo kūno masės indeksą, įpročius, kasdieninę veiklą turi būti subalansuojama mityba. Atitinkamai yra parenkama, kaip žmogus turi maitintis ir iš kokių maisto produktų organizmas gaus daugiausiai naudos.

„Organizmas, tai mūsų gyvenimo variklis, kuriam būtina gauti visas reikiamas medžiagas gyvybiškai svarbioms funkcijoms palaikyti. Su maistu organizmas didžiausią dalį pasisavina angliavandenių, reikalingų energijai gaminti, tada tam tikrą baltymų kiekį, kurio reikia raumenų fukcijai pagerinti, riebalai, kaip atsargas mūsų organizmui, būtini odai bei organizmo apsaugai. Na, o vitaminai – tai medžiagų grupė, atsakinga už ląstelių funkciją ir vystymąsi organizme“, – atkreipė dėmesį mitybos specialistas.

Tvirtinama, kad maitintis per dieną pakanka vos 3 kartus, tačiau N.Akmanavičiaus teigimu, tiek yra per mažai. Tarp pagrindinių maitinimosi ciklų turi būti sveiki užkandžiai, tai yra svarbu kiekvienam norinčiam subalansuotai maitintis

„Kadangi šiuo metu žmogaus organizmui labiausiai pritrūksta vitamino D, kurį gauname kartu su saulės spinduliais, patarčiau į savo mitybos racioną įtraukti žuvies produktus, kiaušinius ir mėsą. Taip pat nepamirškite šių naudingų maisto produktų, jie nusilpus organizmui labai pravers: rūgščios uogos, rauginti kopūstai, citrusiniai vaisiai, moliūgai“, – atskleidė jis.

Taip pat psichoterapeutė pridūrė, kad kai esi nepatenkintas esama padėtimi, nederėtų sudėti visų „sprendimų“ į griežtą dietą.

Pasak jos, reikia su atida ir meile stengtis suprasti save, suvokti tikrąsias nesėkmių priežastis, nuosekliai keisti gyvenimo būdą, integruoti adekvačią mitybą, atitinkančią sveiko kūno poreikius, labiausiai dėmesį atkreipiant į gerą savijautą. O svarbiausia – nespręsti psichologinių problemų į pagalbą pasitelkiant dietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.