Atskleidė, kaip išvengti raukšlių: viskas paprasčiau nei atrodo

Raukšlių daugelis nelaukia. Deja, jos yra ne tik amžiaus, bet ir patiriamų emocijų išdavikės. Vidutiniškai mimikos raukšlės ima formuotis apie 30 gyvenimo metus, kai ima mažėti odos stangrumas. Žinoma, kiekvienas atvejis individualus. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus genetikos. Vieniems raukšlės ima formuotis tik perkopus 20-metį, kiti ir sulaukę 50-mečio vis dar neturi raukšlių. Taigi kaip kovoti su raukšlėmis?

Odos skaistumui išlaikyti patartina rinktis drėkinamuosius kremus, savo sudėtyje turinčius kolageno, hialurono, intensyviai drėkinančių medžiagų.<br>123rf.com
Odos skaistumui išlaikyti patartina rinktis drėkinamuosius kremus, savo sudėtyje turinčius kolageno, hialurono, intensyviai drėkinančių medžiagų.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 4:24 PM

Visa tiesa apie injekcijas

Pasak gydytojų, nors raukšlių tipų yra keletas, pavyzdžiui, mimikos kaktoje ar „žąsų kojelių“ raukšlės aplink akis, bene labiausiai pacientams neduoda ramybės rūpesčio ar pykčio raukšlės. 

Pastarosios veide formuojasi dėl mimikos raumenų susitraukimų. Raukšlių atsiradimą lemia įgimtas mimikos raumenų ir kaulų struktūros sudėjimas. 

Susirūpinę galite atrodyti dėl per didelio mimikos raumenų tonuso – nuolatinio įsitempimo. Vienas mimikos raumenų tvirtinasi prie kaulo, o kitas – prie odos. Todėl kai tik susitraukia raumuo, susitraukia ir oda toje vietoje, kurioje ji tvirtinasi prie kaulo. Taip atsiranda raukšlė. 

Literatūroje galima aptikti įvairiausių patarimų, kaip pristabdyti pykčio raukšlių atsiradimą. Pavyzdžiui, reguliariai atlikti veido pratimus. Tačiau jeigu pykčio raukšlės jau išryškėjo, pratimais jas panaikinti vargu ar pavyks.

Raukšles efektyviai naikina įvairūs užpildai – įvairiausi geliai, kurie yra sušvirkščiami po oda. Procedūra atliekama taikant vietinę nejautrą ir trunka  iki pusvalandžio.

Pasak medikų, saugiausi yra biologiškai išsiskaidantys užpildai, pagaminti iš organizmui artimų medžiagų. Pavyzdžiui, kolageno, hialurono rūgšties, kalcio hidroksiapatito ar savų riebalų. Tokie užpildai retai sukelia komplikacijų. Pagrindinis jų trūkumas yra tai, kad organizmas ilgainiui visiškai absorbuoja užpildą ir buvęs efektas vėliau išnyksta.

Žinoma, galima naudoti užpildus, kurių sudėtyje, be natūralių minėtų medžiagų, yra ir sintetinių priedų. Efektas tuomet matomas ilgiau, bet mokslininkų ir medikų nuomonė šiuo klausimu nėra vienareikšmė, mat tokioų užpildų naudojimas turi didesnę komplikacijų tikimybę.

Tiesa, esant mimikos raukšlėms koreguoti natūralūs užpildai iš tiesų gali būti ne 100 proc. veiksmingi. Mat tai gali būti tik labai laikina maskuotė. Jei raukšlės susiformavusios seniai ir jau yra pakitusi odos struktūra, gali tekti naudoti kombinuotas botulino toksino ir hialurono rūgšties užpildų injekcijas. Toks derinys, pasak medikų, veiksmingas ir ilgai išliekančio poveikio – efektas trunka iki 1,5 m. ar net ilgiau.

Kaip išvengti raukšlių?

Pristabdyti raukšlių susidarymą galima prevenciškai ir tai daryti geriausia, kol raukšlės dar neišvagojo veido. Tai galima padaryti mankštinant veidą, renkantis kolageno gamybą skatinančius produktus. Viskas paprasta. Nors sakoma, kad lengviau pasakyti nei padaryti...

Veido mankšta teigiamai veikia odos būklę, gerina mikrocirkuliaciją, kraujotaką, padeda palaikyti veido raumenų tonusą. Be abejo, svarbi ir visavertė mityba, tinkama odos priežiūra.

Kuo anksčiau pradėsite rūpintis savo odos būkle ir raukšlių prevencija, tuo geresnių rezultatų galėsite pasiekti. 

Gydytojai dermatologai pataria visas priemones derinti tarpusavyje, tuomet rezultatai tikrai bus geri.

Kolageno gamyba bėgant metams mažėja, tad ją galima paskatinti renkantis tinkamus produktus: uogas, vaisius, paprikas, daug baltymų turinčius produktus, liesą mėsą, špinatus, šparagus, česnakus, brokolius. Būtina gerti daug vandens

Specialistai pripažįsta, kad veido joga, veido masažai, veido gimnastika teigiamai veikia veido raumenų tonusą, stiprina raumenis, tuo pačiu aktyvėja kraujo cirkuliacija, limfos apytaka. Kasdien atliekant nesudėtingus pratimus galima pastebimai atjauninti veidą, išryškinti bruožus bei pagerinti odos būklę.

Odos skaistumui išlaikyti patartina rinktis drėkinamuosius kremus, savo sudėtyje turinčius kolageno, hialurono, intensyviai drėkinančių medžiagų.

Oda rūpintis reikia visą dieną, nepamirštant jos prausti, tonizuoti, drėkinti ir maitinti. Bent kartą per savaitę odą palepinkite kaukėmis su odos regeneraciją skatinančiomis medžiagomis, giliai raukšles veikiančiais komponentais. Ilgesnio poveikio prevencija – odos grožį ir sveiką būklę palaikyti padeda vizitai pas kosmetologus, dermatologus, kurie įvertins odos būklę ir patars kaip ją pagerinti. 

Parengta pagal webmd.com ir prevention.com medžiagą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.