Atverkite šaldytuvą – kuriuos iš šių kenksmingų produktų valgote kasdien?

Yra tokių maisto produktų, kurie iš pirmo žvilgsnio neatrodo labai kenksmingi. Bet vartojami dažnai ar dideliais kiekiais gali pridaryti tikros bėdos. Jie kenkia ne tik sveikatai, bet ir grožiui.

 Norint išsaugoti grožį ir jaunystę, reikia nepadauginti cukraus ir jo turinčių gėrimų.<br>  123rf asociatyvioji nuotr.
 Norint išsaugoti grožį ir jaunystę, reikia nepadauginti cukraus ir jo turinčių gėrimų.<br>  123rf asociatyvioji nuotr.
Norint išsaugoti grožį ir jaunystę, reikia nepadauginti cukraus bei druskos.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Norint išsaugoti grožį ir jaunystę, reikia nepadauginti cukraus bei druskos.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 3:57 PM

Vytinta mėsytė ir dešra

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, perdirbta mėsa priklauso vėžį sukeliančių produktų rizikos grupei. Perdirbta mėsa arba mėsos gaminiai – tai dešrelės, rūkyti, džiovinti, vytinti ir sūdyti mėsos gaminiai, kumpiai.

Įprastai jie turi net 400 proc. daugiau druskos negu neapdirbta mėsa. Džiovinti, sūdyti ir vytinti gaminiai labiausiai kenkia būtent druskos kiekiu. Juose esanti druska sausina odą, greičiau randasi raukšlės. Dėl druskos pertekliaus kaupiasi skysčiai, kurie turėtų laisvai cirkuliuoti ir pasišalinti. Jiems nepasišalinus, tinsta rankos ir kojos, o veidas atrodo paburkęs.

Su perdirbtais mėsos gaminiais į organizmą patenkantys didžiuliai druskos kiekiai naikina vitaminą C, o šis reikalingas tiek odos skaistumui, tiek kolageno gamybai.

Aštru – raudona?

Sakoma, kad aštrus maistas gali padėti virškinimui bei riebalų deginimų. Deja, gali pakenkti veidui. Viena dažniausių moterų odos problemų – kuperozė. Tai yra odos paviršiuje regimos išsiplėtusios ir trūkinėjančios kraujagyslės.

Valgant daug aštraus maisto gali išsiplėsti kraujagyslės ir atsirasti kuperozė. Veidas pradeda greičiau rausti, išryškėja venos, o kylantį raudonį vis sunkiau maskuoti kosmetika.

Riebalų perteklius

Margarinas – daug diskusijų keliantis produktas. Sveiko, sveikatos organizacijos reikalavimus atitinkančio margarino sunku būtų rasti parduotuvėje. Mums įprastame margarine dažniausiai yra per daug rūgščių ir smarkiai per didelis riebalų kiekis.

Greitas maistas jame esantys riebalai užkemša kraujotaką, kraujas sunkiau pasiekia veidą ir jis greičiau sensta. Dėl prastos kraujotakos oda papilkėja, greičiau randasi raukšlės.

Taip pat vartojant daug greito maisto gali nukentėti ir figūra. Nuo greitame ir kepintame maiste esančių riebalų aplink juosmenį gali pradėti formuotis vadinamasis gelbėjimosi ratas, sumažėti šlaunų ir sėdmenų stangrumas, formuotis celiulitas.

Saldu, gardu, pavojinga

Gazuoti gėrimai retai numalšina troškulį. Tikriausiai esate pastebėję, kad atsigėrus gazuoto gaiviojo gėrimo, jo norisi dar ir dar. Taip yra dėl milžiniško tokiuose gėrimuose esančio cukraus ir saldiklių kiekio. Pavyzdžiui, viename buteliuke „Coca-Cola“ yra net apie 6 arbatinius šaukštelius cukraus. Dažnas tokių gėrimų vartojimas gresia nutukimu, bėrimais, odos problemomis.

Baltos duonos, pyragų ir pyragaičių, bandelių pavojus taip pat nemažas. Iš perdirbtų grūdų miltų kepami šviesūs gaminiai turi kuri aukštą glikemijos indeksą ir „šokdina“ cukraus kiekį kraujyje. Tai sukelia vadinamąsias bado duobes, kuomet neseniai pavalgęs žmogus staiga vėl pasijunta labai alkanas. Be to, daug šviesių kepinių valgantys žmonės dažniau serga akne ir kitomis odos ligomis.

Jei suvartojate daugiau cukraus, nei organizmas geba apdoroti, prasideda pokyčių procesai. Odoje mažėja kolageno ir lengviau susidaro raukšlės.

Niekas nepaneigs, kad kokiu maistu besimėgautumėte, svarbiausia yra saikas. Kartais pasimėgauti gazuotu gėrimu ar mėsainiu – veikiausiai nedidelė nuodėmė kūnui. Grėsmė kyla tada, kai tokia mityba tampa įpročiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?