Norintiems mesti rūkyti – pagalba telefonu

Rūkymas – viena iš dešimties pagrindinių pasaulio gyventojų mirties priežasčių. Kas antras rūkantysis miršta 16 metų anksčiau nei būtų galėjęs išgyventi nerūkydamas. Tabako vartojimas yra pavojingas visiems, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, rasės, išsilavinimo ar kultūros, kadangi sukelia kančią, ligą ar mirtį, žaloja artimųjų šeimas ir smukdo šalies ekonomiką.

 Nuotr. 123rf.com
 Nuotr. 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-04 17:11

Lietuvoje kasdien rūko apie 25 proc. 15 – 64 m. amžiaus gyventojų – esame pirmaujantys Europos Sąjungoje pagal tokius rodiklius. Taip pat, Lietuvoje kasmet vien nuo piktybinių navikų, kuriuos sukelia rūkymas, miršta apie 1700 žmonių.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos siekia gerinti pacientų sveikatą ir padėti žmonėms, kurie nori atsikratyti šio įpročio. Rūkantiems pacientams dažniau pasireiškia kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemų bei infekcinės komplikacijos, ilgėja žaizdų gijimo laikotarpis, ilgėja hospitalizacijos laikotarpis po operacijos.

Kauno klinikų filiale Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje pradėtas projektas, kuriuo siekiama čia besigydantiems pacientams suteikti kvalifikuotą pagalbą metant rūkyti, teikti psichologo pagalbą ir nikotino pakaitinės terapijos preparatus. Tokia pagalba veikia efektyviai – 44,8 proc. projekte dalyvavusių pacientų neberūko, o kita dalis stipriai sumažino surūkomų cigarečių per dieną skaičių. Atsižvelgiant į teigiamus šio projekto rodiklius, Kauno klinikos gavo finansavimą iš Lietuvoje Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo projektui „Pagalba metantiems rūkyti“. Pagalba žmonėms, kurie nori mesti šį žalingą įprotį, bus teikiama telefonu +37060195360 darbo dienomis 13-19val.

7 priežastys mesti rūkyti

1. Rūkymas yra vienas pagrindinių širdies ligų rizikos veiksnių. Metimas rūkyti gali sumažinti arterinį kraujo spaudimą, riebalų atsidėjimą kraujagyslių sienelėse ir miokardo infarkto riziką.

2. Tyrimai rodo, kad kontraceptikus vartojančioms moterims rūkymas net 20 kartų padidina širdies ligų ir 7 kartus insulto tikimybę.

3. Mokslininkai nustatė, kad rūkymo metimas gali sumažinti pilvo riebalų kiekį ir riziką susirgti diabetu. Jeigu sergama diabetu, rūkymo metimas gali padėti reguliuoti cukraus koncentraciją kraujyje.

4. Nustatyta, kad iki 30 proc. visų vėžio ir daugiau kaip 80 proc. plaučių vėžio atvejų išsivysčiusiose šalyse yra susiję su rūkymu. Be to, rūkymas pažeidžia kvėpavimo takus, mažina atsparumą infekcinėms kvėpavimo takų ligoms, ilgainiui sukelia lėtinį plaučių ir širdies nepakankamumą.

5. Rūkymo metimas gali stabdyti naujų DNR struktūrų pažeidimą ir turi įtakos senesnių pažeidimų korekcijai, todėl tai yra vienas geriausių būdų sumažinti riziką susirgti vėžiu.

6. Atsisakymas rūkyti normalizuoja estrogenų kiekį moterims, sumažina erekcijos sutrikimų išsivystymą vyrams, padidina tikimybę pastoti ir susilaukti sveikų palikuonių.

7. Rūkymo metimas padidina deguonies pernešimą kraujyje, stiprina raumenis, mažina kaulų lūžių tikimybę dabar ir ateityje, palankiai veikia klausos aštrumą ir regą, taip pat gali pagerinti odos būklę, apsaugoti nuo ankstyvo senėjimo ir raukšlių.

Kodėl dažnai nepavyksta ir taip sunku mesti rūkyti?

Dauguma rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti ir yra bent kartą tai bandę. Tačiau tyrimai rodo, kad tik 1-5 proc. bandžiusiųjų savarankiškai mesti rūkyti pavyksta nerūkyti ilgiau nei metus. Taip yra todėl, nes pastoviai rūkantys žmonės yra psichologiškai ir fiziškai priklausomi nuo tabako. Dažnam metančiajam rūkyti tenka keisti kasdieninio gyvenimo įgūdžius – mokytis bendrauti, dirbti, atsipalaiduoti ar ilsėtis be cigaretės. Tai nėra paprasta, nes ilgainiui rūkymas, kaip ir bet koks kitas dažnai kartojamas veiksmas, tampa automatiškas.

Dėl patiriamų pokyčių pablogėjusią emocinę savijautą pirmosiomis savaitėmis dar labiau apsunkina nemalonūs nikotino stygiaus sukelti pašaliniai efektai: padidėjęs dirglumas, mieguistumas ir greitas nuovargis, sunkumai sukaupiant dėmesį, galvos skausmai, didėjantis kūno svoris ir kt. Nors šie nemalonūs reiškiniai trumpalaikiai, jų veikiamas žmogus dažnai pradeda abejoti dėl savo sprendimo, norisi į viską numoti ranka ir vėl griebtis cigaretės.

Rūkantiesiems yra reikalinga dvejopa pagalba: vienus reikia skatinti mesti rūkyti ir stiprinti metimo motyvaciją. Kitiems, jau norintiems ir pasiryžusiems mesti, reikalinga įvairaus pobūdžio medicininė – pakaitinė nikotino terapija ir kiti farmakologiniai preparatai – ir psichologinė pagalba. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, vienas iš veiksmingiausių rūkymo metimo būdų yra telefoninė pagalbos linija.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis.

Garsi Marko Tveno frazė: „Mesti rūkyti yra lengviausias dalykas pasaulyje. Žinau, nes pats tai dariau 1000 kartų.“ Kviečiame paimti 1001 kartą į savo rankas!

Paskambink, profesionali pagalba telefonu metantiems rūkyti +37060195360 darbo dienomis nuo 13 iki 19 val.

Prisijunk prie mūsų Facebook grupės „Pagalba metantiems rūkyti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.