Vilnietis kurs naują akių ligų kliniką prie Viduržemio jūros

Kol sveikatos apsaugos politikai svarsto, kaip optimizuoti Lietuvos gydymo įstaigų tinklą, Vilniuje įsikūrusios akių ligų klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas Olegas Kovriguine kloja pamatus klinikoms svetur.

 Klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas Olegas Kovriguine<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas Olegas Kovriguine<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Klinikos Karelijos sostinėje Petrozavodske projektavimas ir statyba truks apie 3 metus. Joje planuojama kasmet atlikti per 20 tūkstančių mikrochirurginių akių operacijų.
 Klinikos Karelijos sostinėje Petrozavodske projektavimas ir statyba truks apie 3 metus. Joje planuojama kasmet atlikti per 20 tūkstančių mikrochirurginių akių operacijų.
Maltos ministras pirmininkas J.Muscatas (kairėje), susitikęs su O.Kovriguine, neslėpė apsidžiaugęs, kad naujoje klinikoje bus daug darbo vietų. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Maltos ministras pirmininkas J.Muscatas (kairėje), susitikęs su O.Kovriguine, neslėpė apsidžiaugęs, kad naujoje klinikoje bus daug darbo vietų. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-08 08:08

Sukūręs tinklą, jungiantį 15 klinikų įvairiose šalyse, verslininkas tikino, kad prie jo prisijungs Maltoje šiuo metu statoma klinika. Šį projektą teigiamai įvertino

Maltos sostinėje Valetoje bus elgiamasi taip, kaip Vilniuje – senamiestyje planuojama įsigyti seną pastatą, o vėliau jį rekonstruoti. Sumanymas bus vykdomas keliais etapais: iš pradžių iškils šiuolaikinė mikrochirurgijos klinika, o tada bus įsteigtas stambus mokslinis oftalmologijos centras.

„Tikiu, kad per artimiausius penkerius metus mums pavyks sukurti vieną didžiausių akių mikrochirurgijos centrų Europoje, kur ligoniams bus pritaikoma vadinamoji bioninė akis“, – pasakojo verslininkas O.Kovriguine. Iki šiol klinika „Naujas regėjimas“ pagrindinį dėmesį skyrė lazerinei regos korekcijai. Šioje srityje pasiekta įspūdingų laimėjimų. Daugiau nei 100 tūkstančių žmonių po operacijos nebereikia nešioti akinių ar lęšių.

Oftalmologija yra viena greičiausiai besivystančių medicinos sričių, tačiau O.Kovriguine nebijo iššūkių. Daugybę metų žmonės, praradę regėjimą, jausdavosi pasmerkti. Tačiau akys ne veltui vadinamos smegenų periferine dalimi – tai reiškia, kad, taikant tam tikras manipuliacijas smegenyse, įmanoma vėl išvysti supantį pasaulį.

Intensyviai bendradarbiaujant su Kanados bendrove „Argus“, kuriančia mikroschemas apakusiems žmonėms, Maltoje bus įsteigta bioninės akies laboratorija. Tai – daug vilčių teikiantis būdas apakusiems pacientams vėl matyti, būti nepriklausomiems nuo kitų, susigrąžinti savarankiškumą.

Nors pasaulyje yra ne viena tokia technologija, noras įkurti bioninės akies centrą Europos Sąjungoje – įgyvendinama svajonė. Vilnietis verslininkas pripažino, kad ypač svarbu turėti tokią kliniką, kur būtų vykdomi moksliniai tyrimai ir sutelktos moderniausios gydymo galimybės. „Pakvietėme dirbti geriausius specialistus iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos, JAV, nes tikime, kad naujos klinikos darbai taps tikru proveržiu oftalmologijoje“, – pasakojo O.Kovriguine.

Lietuvos sostinėje įsikūrusios akių ligų klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas O.Kovriguine negaili jėgų griaudamas mitą, neva akių ligos susijusios su garbiu amžiumi. Pasak jo, gerai matyti žmogus gali iki gilios senatvės. Prieš dešimtmetį savo veiklą Lietuvos sostinėje pradėjusio iš Baltarusijos kilusio ir 20 metų patirtį turinčio verslininko įkurtoje klinikoje gydomi ir pacientai iš kitų šalių – Latvijos, Estijos, Norvegijos.

Nors operuodami lazeriu darbingo amžiaus žmones, kuriems prastas regėjimas apkartina kasdienybę, klinikos „Naujas regėjimas“ specialistai daug pasiekė, jos vadovas O.Kovriguine įsitikinęs – nėra kitos tokios srities kaip medicina, kur technologijos taip greitai pasensta.

– Kodėl naujai klinikai buvo pasirinkta Malta, kurios gyventojų yra mažiau nei pusė milijono? – paklausiau O.Kovriguine.

– Ši valstybė nekart tapo Europos Sąjungos logistikos centru – ir ne tik dėl palankios geografinės padėties, bet ir puikių specialistų, išplėtotos medicinos infrastruktūros. Čia taip pat dirba puikūs akių ligų gydytojai, apie kuriuos sakoma, kad jie sukūrė Maltos oftalmologų mokyklą. Maltos ministras pirmininkas J.Muscatas neslėpė apsidžiaugęs, kad naujoje klinikoje bus daug darbo vietų. Iš 1400 naujų darbo vietų net 90 proc. teks Maltos medikams.Tai – vienas didžiausių projektų šios šalies sveikatos apsaugos sistemoje.

Reikia prisiminti ir tai, kad kasmet Maltą aplanko apie 2 milijonus turistų, čia susikerta įvairūs keliai, manau, kliniką aplankys apie 25–30 tūkstančių pacientų, kuriems svarbus geras regėjimas.

– Kokią naudą turės Lietuva iš Maltos projekto?

– Klinikos durys bus atviros ir kitų šalių specialistams, kurių profesionalumas ir patirtis yra neįkainojamos vertybės. Iš tikrųjų nesirenkame darbuotojų pagal pilietybę ar išpažįstamą tikėjimą – mums reikia geriausių savo srities žinovų. Tai bus puiki galimybė mūsų šalies akių ligų gydytojams, taip pat mikrochirurgams tobulinti savo žinias, dalyvauti eksperimentiniuose ir klinikiniuose tyrimuose.

Kadangi Vilniuje esanti klinika „Naujas regėjimas“ yra tarsi tinklo smegenys, dalydamiesi patirtimi prisidėsime prie naujų specialistų rengimo ir jų įgūdžių tobulinimo. Šiuolaikinė oftalmologija – tai medicina be sienų, todėl turime tiesti tiltus tarp įvairių klinikų. Manau, Lietuvos, kaip bet kurios kitos Europos Sąjungos šalies, piliečiai taip pat galės gydytis Maltos klinikoje, nes tai bus vienas efektyviausių ir saugiausių mikrochirurgijos centrų, kur atliekamos akių operacijos.

Kita vertus, nesu Valstybinės ligonių kasos atstovas, todėl negalėčiau pasakyti, kokią dalį paslaugų Lietuva galėtų kompensuoti savo gyventojams, kurie norėtų gydytis Maltoje. Šis projektas – tai ne tik Lietuvos oftalmologijos žingsnis į priekį, tai ir proveržis Europos bei pasaulio oftalmologijoje.Taip pat svarbu, kad Maltoje kartu dirbs Lietuvos įmonės, kurios turi didelę patirtį statybų, taip pat inžinerijos srityje.

– Kuo ypatingos gydymo technologijos, kai taikoma vadinamoji bioninė akis?

– Dėl retų tinklainės ligų apakę žmonės vėl galės matyti. Regėti šviesą, aplinką, formas, judančius objektus padės tinklainės implantai. Tokią unikalią technologiją jau prieš dvejus metus pradėjome taikyti Vilniuje.

Šis metodas tinka pacientams, sergantiems pigmentiniu retinitu – viena dažniausiai pasitaikančių genetiškai nulemtų ligų, kuri skatina fotoreceptorių nykimą. Ilgainiui liga pažeidžia akies tinklainę, o regos nervas lieka sveikas, taip pat sveika smegenų žievės dalis, atsakinga už regėjimą.

– Iš kur planuojate gauti specialistų, kurie sutiktų dirbti Valetoje?

– Kartu su klinika „Naujas regėjimas“ prie šio projekto prisijungia ne tik gydytojai iš Lietuvos, bet ir slaugytojos, nes mūsų šalies specialistų kvalifikacija yra puiki.

– Ar neliks nuskriausti vaikai, kuriems dažnai dėl įgimtų sutrikimų, taip pat piktybinių navikų iki šiol gydytojai negalėdavo padėti?

– Mūsų žvilgsnis nukrypo į Karelijos Respubliką, pavyzdžiui, Karelijos sostinėje Petrozavodske mažamečių pacientų taip pat laukia dovana iš Lietuvos. Tai – dar vienas ambicingas Vilniaus klinikos „Naujas regėjimas“ projektas. Jo tikslas – išgydyti vaikus, kenčiančius nuo onkologinių ligų, kurios panardina į tamsos pasaulį. Beveik 1,5 milijardo rublių kainuojanti klinika bus finansuojama iš investicijų ir privačių rėmėjų lėšų. Jos projektavimas ir statyba truks apie trejus metus.

Statydami klinikas nesinaudojame nė vienos valstybės pinigais, skirtais sveikatos apsaugai. Mes siekiame pritraukti investuotojus, kuriems artima idėja – gydytojai be sienų. Petrozavodske kasmet planuojame atlikti daugiau nei 20 tūkstančių mikrochirurginių akių operacijų.

Toks gydymas ypač svarbus mažamečiams ir vaikams, kurie dėl piktybinio auglio praranda regėjimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.