Tyrimas parodė, kurį mėnesį gimsta patys sveikiausi žmonės

Tai, kad jūsų sveikatos būklę gali veikti gimimo mėnuo, daug kam gali atrodyti kaip išmislas.

 Jūsų sveikatos būklė gali priklausyti ir nuo jūsų gimimo mėnesio. <br> 123rf nuotr.
 Jūsų sveikatos būklė gali priklausyti ir nuo jūsų gimimo mėnesio. <br> 123rf nuotr.
 Daugiausia šimtamečių gimsta rudenį.<br> 123rf nuotr. 
 Daugiausia šimtamečių gimsta rudenį.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 13, 2019, 3:21 PM

Astrologai jau senokai tvirtina, kad gimimo mėnuo turi įtakos mūsų sveikatai. Ne taip seniai tą patį įrodė ir mokslininkai, atlikę tyrimą, kuriame aiškinosi, ar gimimo mėnuo gali lemti ligas, kuriomis mes sirgsime ateityje.

Kolumbijos universiteto Medicinos centro mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad rizika, ar susirgsite viena iš 55 jų nagrinėtų ligų, įskaitant astmą, aktyvumo ir dėmesio sutrikimą (ADHD sindromą) ar širdies susirgimus, priklauso ir nuo jūsų gimimo mėnesio. Jų tyrimo rezultatai buvo paskelbti medicinos žurnale „Journal of American Medical Informatics Association“.

Tyrimas parodė, kad patys laimingiausi yra gimę gegužę. Jie mažiausiai rizikuoja susirgti viena iš tirtų 55 ligų. O gimusiems spalį ši rizika, deja, yra pati didžiausia.

Tai paaiškėjo, ištyrus 1,7 milijono Niujorke per 28-erių metus gydytų asmenų.

Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, aktyvumo ir dėmesio sutrikimas dažniausiai pasitaikydavo tarp gimusių lapkritį. O štai astma dažniausiai sirgo gimę spalį bei liepą. Daugiausia sergančių širdies ligomis gimė kovą.

Žinoma, tai, kad gimėte gegužę, nėra savaime geros sveikatos garantas. Daug kas priklauso ir nuo mūsų sveikos gyvensenos įpročių.

Beje, gimę spalį neturėtų labai nukabinti nosies. Nes kito tyrimo, kurį atliko Čikagos universiteto (JAV) mokslininkai Leonidas ir Natalija Gavrilovai, rezultatai parodė, kad daugiausiai ilgaamžių, sulaukiančių 100 ir daugiau metų, gimsta būtent rudenį.

Mokslininkai ištyrė daugiau kaip 1 500 per šimto metų sulaukusių amerikiečių gimimo ir mirties duomenis.

Tada palygino šią informaciją su šimtamečių brolių ir seserų, turėjusių tokius pat genetinius duomenis ir augusių toje pačioje aplinkoje, taip pat su jų sutuoktinių, kurie vėlesniuoju periodu gyveno toje pačioje aplinkoje, duomenimis. Tai buvo padaryta, siekiant ištirti, kiek aplinka veikia šimtamečius.

Vėliau mokslininkai atkreipė dėmesį į šimtamečių gimimo mėnesį ir pastebėjo, kad daugiau jų buvo gimę rudenį, nei pavasarį.

Kalbant apie atskirus mėnesius, paaiškėjo, kad dauguma ilgaamžių buvo gimę lapkritį.

Tai tarsi patvirtina ir iki pernai balandžio ilgiausiai gyvenusia moterimi buvusi italė Emmma Morano, kuri mirė sulaukusi 117 metų ir 137 dienų.

Ši italė gimė 1899 metų lapkričio 29 dieną.

Tiesa, moteris, kuri buvo ilgiausiai iki šiol oficialiai žinota šimtametė prancūzė Jeanne Calment gimė 1875 metų vasario 21 dieną.

Ši šimtametė mirė 1997 metų rugpjūčio 4-ąją, sulaukusi garbingo 122 metų ir 164 dienų amžiaus.

Patiems mokslininkams atrodo natūralu, kad dauguma šimtamečių gimsta rudenį. Esą tų, kurie gimsta rudenį, aktyvus smegenų formavimasis vyksta vasarą, kai yra daugiausia šviežių vaisių ir daržovių.

Turbūt nė nereikia aiškinti, kaip svarbu augančiam organizmui gauti kuo daugiau vitaminų ir mikroelementų, kurie ir ateityje nulemia stipresnę sveikatą.

„Pastebėjome, kad apskritai žmonės, gimę rudenį, kur kas rečiau serga chroniškomis ligomis, nei kiti“, – sakė mokslininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.