Jauna mama nusprendė ne duoti vokelį gydytojai, o investuoti į savo kūdikio gerovę

Vilnietė Edita prieš 4 mėnesius Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos I-ame gimdymo skyriuje pagimdė ilgai lauktą dukrelę. Kaip ir visos besilaukiančios šeimos Edita su vyru iš anksto ruošėsi šiam svarbiam gyvenimo įvykiui. Kūdikio drabužėliai, buteliukai, vežimėlis, lovelė ir t.t. Tačiau pasirengimas gimdymui tuo neapsiribojo. Aplinkiniai tvirtino, kad būtina pasirūpinti, jog medikai gimdymą priimtų tinkamai, gerai prižiūrėtų – reikia susimokėti, tiesiai sakant, duoti kyšį.

 123 rf.nuotr
 123 rf.nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-16 07:33, atnaujinta 2019-04-16 07:34

Niekas kitas už mane nepagimdys

„Aplinkos spaudimas dėl pasiruošimo gimdymui buvo išties didelis. Pamenu artėjant gimdymui iš aplinkinių vis susilaukdavau priekaištų, kodėl su niekuo nesiderinu, kad priimtų gimdymą. Kaip tai neplanuoji niekam nieko duoti? Bet aš turėjau savo tvirtą nuomonę, kad gimdymo eiga, mano ir vaikelio sveikata tikrai nepriklausys nuo to, kiek aš duosiu, ar neduosiu. Vyras mano poziciją taip pat žinojo. Juk duodama pinigų nebūtinai išvengsiu plyšimų, tam tikrų komplikacijų, kurios gali atsirasti pačio gimdymo metu. Juo labiau už mane juk niekas kitas nepagimdys, tą daryti turėsiu aš. Mano skausmas nuo to nesumažės, ar duosiu, ar neduosiu“, – savo poziciją dėsto Edita.

Moters įsitikinimu bet kuris gydytojas, akušerės ir visas aptarnaujantis personalas visada profesionaliai atlieka savo darbą, padaro viską geriausiai, kad į šį pasaulį atkeliautų sveika nauja gyvybė. Toks gimdyvės nusistatymas buvo priimtinas tikrai ne visiems. Kai kas jai net sakė: „Na tu pamatysi, kai gimdysi, tau skaudės ir bus blogai, niekas į tave nekreips dėmesio vien dėl to, kad nepasirūpinai visais reikalais iš anksto“. Editos nuomone, tai visiškai klaidingas požiūris.

Pinigai išmesti vėjais

Ruošiantis gimdymui jai teko girdėti daug visokių istorijų iš įvairių Lietuvos miestų. Kažkas iš anksto tarėsi, mokėjo didelius pinigus, bet gimdymas tikrai nebuvo pats sklandžiausias. Viena Editos pažįstama buvo susitarusi su gydytoja, bet atėjus gimdymo dienai, ji taip ir negalėjo dalyvauti gimdymo procese, nes buvo kitame Lietuvos gale. Tai normalu, niekada negali žinoti, kada ateis ta diena, kai mažylis norės atkeliauti į šį pasaulį, o gydytojai, juk turi ir savo gyvenimą. Kita pagimdžiusi draugė sakė, kad prieš gimdymą tarėsi ne tik su gydytoja, bet ir su konkrečia akušere, kuriai mokėjo pinigus, kad tik viskas būtų gerai.

„Na ir buvo gerai, bet ar būtų buvę blogai, jei būtų nedavusi? Nemanau. Mano giminaitė davė pinigų vokelyje vien dėl to, kad po gimdymo jos niekas nepamirštų ir geriau prižiūrėtų. Be reikalo. Man tokios istorijos kelia juoką. Kaip dar gali geriau prižiūrėti, nei buvau prižiūrima aš, nors atvažiavau gimdyti be jokių dovanų. Manęs niekas tikrai nepamiršo, tiek aš, tiek mano tik ką gimusi dukrytė gavome visą reikiamą profesionalią priežiūrą. Tik pamenu, kad tą parą ištisai visam personalui kartojau „Ačiū“ ir dabar dar kartą noriu pakartoti“, – dėkingumą reiškia Edita.

Jautėsi saugi, esanti profesionalų rankose

Pasak moters, prieš gimdymą ji buvo iš anksto nuvykusi į šią ligoninę, kai vyko atvira paskaita-ekskursija po gimdyklą. Viską pamatė, apžiūrėjo, todėl jau žinojo, į kokias gimdymo palatas gali pakliūti, kokie gydytojai gali ją priimti ir pan. Sąrėmius pajuto naktį, todėl labai anksti ryte jau buvo ligoninėje. Tuo metu jau greitai turėjo keistis pamaina, tačiau visi buvo kantrūs ir malonūs, nors ir atidirbę visą naktį. Gimdyvės teigimu, gimdymo metu viskas klostėsi išties gerai, personalas buvo nuostabus – pradedant nuo ją prižiūrinčios gydytojos, akušerių, baigiant kitu aptarnaujančiu personalu. Visą laiką ji jautėsi saugi, esanti profesionalų rankose, nes nuolatos buvo stebima ir apsupta dideliu dėmesiu.

Medikai dirba iš pašaukimo, o ne dėl dovanų

„Nei prieš gimdymą, nei po gimdymo nedaviau nei pinigų, nei kažkokių specialių dovanėlių, bet tikrai ne dėl to, kad negalėčiau sau to leisti. Tiesiog manau, kad kiekvienas mes pasirenkame savo gyvenimo kelią ir dirbame tokį darbą, kuris yra mūsų pašaukimas, medikai taip pat. Tad kodėl tada turėtume duoti kyšį ar padėkos dovanėlę gydytojui, o ne, pavyzdžiui, darželio auklėtojai ar mokytojai? Man kyšis labiau prilygsta įžeidimui, o ne padėkai. Tokiai mano nuostatai susiformuoti padėjo ir mano mama, kuri pati yra medikė ir nuolatos man kartojo, kad tik mūsų, jaunoji karta gali užbaigti tą vokelių klestėjimo erą“, – tikina Edita.

Protingiau investuoti į save

Jaunoji mamytė mano, kad tuos pinigus, kuriuos vokelyje neštum gydytojui daug protingiau investuoti į save, skirti savo atžalai. Ji kiekvienai būsimai mamai palinkėtų geriau investuoti į savo būsimo vaikelio gerovę, pavyzdžiui, lankyti su kūdikiu baseiną, sumokėti už jo papildomus masažus, mankštas ar galiausiai aplankyti kuo daugiau įvairius užsiėmimų, skirtų kūdikiams. „Tai atneš kur kas didesnę laimę ir vidinį pasitenkinimą, kai matysite laimingas savo vaiko akis“, – įsitikinusi jauna mama.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.