Gebėjimas priešintis ligoms priklauso ir nuo žarnyno darbo

Nacionalinio vėžio instituto fitoterapeutas Juozas Ruolia priminė, kad daugelis gamtoje aptinkamų medžiagų gali tapti veiksminga priemone, gerinančia savijautą ir apsaugančia nuo ligų.

 Fitoterapeutas J.Ruolia įsitikinęs – organizmui sunku prisitaikyti, jei į maisto produktus dedama įvairių cheminių medžiagų – skonio stipriklių, maistinių dažų, konservantų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.  
 Fitoterapeutas J.Ruolia įsitikinęs – organizmui sunku prisitaikyti, jei į maisto produktus dedama įvairių cheminių medžiagų – skonio stipriklių, maistinių dažų, konservantų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.  
 Rūta Bieliauskienė (nuotr. dešinėje), kurios vadovaujama įmonė gamina silicio dioksido enterosorbentus, pabrėžė, kad šie produktai plačiai naudojami praktikoje ir yra populiarūs tarp vartotojų Lietuvoje, nes tai greitas būdas efektyviai išsivalyti organizmą.
 Rūta Bieliauskienė (nuotr. dešinėje), kurios vadovaujama įmonė gamina silicio dioksido enterosorbentus, pabrėžė, kad šie produktai plačiai naudojami praktikoje ir yra populiarūs tarp vartotojų Lietuvoje, nes tai greitas būdas efektyviai išsivalyti organizmą.
 R.Bieliauskienė džiaugėsi didėjančiu žmonių supratingumu savo sveikatos problemas spręsti atsižvelgiant į problemos priežastį, o ne pasekmes. Produktą „Polisorb Plus“ gerai žino specialistai ir sveikuoliai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.  
 R.Bieliauskienė džiaugėsi didėjančiu žmonių supratingumu savo sveikatos problemas spręsti atsižvelgiant į problemos priežastį, o ne pasekmes. Produktą „Polisorb Plus“ gerai žino specialistai ir sveikuoliai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.  
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 7, 2019, 8:00 AM

Jis atkreipė dėmesį, kad užsukus į degalinę galima pamatyti dėžę, ant kurios užrašyta „Sorbentai“.

Tai – pramoninis gaminys, skirtas išsiliejusiems naftos produktams surinkti. Taip stengiamasi užbėgti nelaimei už akių.

Tokią skubiąją pagalbą sorbentai, vadinami enterosorbentais, teikia ir žmogaus organizmui. Tai nuo senovės žinomos medžiagos, kurias žmonės vartodavo sunegalavę, – gerdavo molį, kramtydavo kreidą ar žemių, stengdamiesi atsikratyti to, kas jų žarnyne nereikalinga.

Koloidinis silicio dioksidas, kurio įmanoma įsigyti Lietuvos vaistinėse, – naujos kartos sorbentas.

Šis maisto papildas pasižymi tuo, kad gali mechaniškai sulipdyti ir neutralizuoti įvairias medžiagas – bakterijas, gleives, alergenus, sunkiuosius metalus, laisvuosius radikalus. Visa tai sulimpa į didesnius gumuliukus ir keliauja toliau žarnynu, kol pasišalina.

Kitos priemonės, pavyzdžiui, gysločių lapų arbata, tiktai suminkština žarnų sieneles, bet negali mechaniškai pašalinti kenksmingųjų medžiagų.

Maistinės skaidulos, nors vadinamos vidine šluota, taip pat negali mechaniškai sutraukti to, kas būna sulipę.

Susumavus visą žmogaus žarnyno gleivinę, susidarytų apie 250 kvadratinių metrų ploto. Naudojant aktyvintosios anglies tabletes ar kitos rūšies sorbentus jų reikėtų labai daug.

O štai sumaišyti su vandeniu silicio dioksido milteliai nukeliauja tiesiai į žarnyną, ir jau po keliolikos minučių žmogus pajunta palengvėjimą.

Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse silicio dioksido preparatai registruoti kaip medicinos priemonė, padedanti nuo alergijos, apsinuodijimo ir viduriavimo.

Kai J.Ruolia mokėsi Kijeve, kur studijavo fitoterapiją, ligoniams būdavo skiriama silicio dioksido – gydymo juo kursas trukdavo bent pusę metų. Buvo tiriamas eritrocitų nusėdimo greitis.

„Mes nekart įsitikinome, kad silicio dioksido preparatas, kuris prieinamas mūsų vaistinėse, cirkuliuodamas kraujyje ir limfoje suriša agresyvias medžiagas, vadinamuosius laisvuosius radikalus, ir išvalo kraują“, – pasakojo J.Ruolia.

– Žmonės domisi natūraliomis medžiagomis ir ieško pagalbos sau. Ar padeda sorbentai?

– Pagal tarptautinę programą esu dirbęs Kijevo gydytojų tobulinimosi universitete. Teko tyrinėti, kaip veikia Ukrainoje pagamintas silicio dioksidas. Ši medžiaga buvo naudojama radionuklidams surinkti ne tik iš žmogaus organizmo.

Sprogus Černobylio atominei elektrinei ir praslinkus debesiui daug kur buvo nustatytas didelis aplinkos užterštumas radioaktyviosiomis medžiagomis – nuo Pripetės iki Skandinavijos, net iki Šveicarijos kalnų.

Pavyzdžiui, viename itališkajame kantone Šveicarijoje sergamumas piktybiniais augliais padidėjo 4 kartus.

Todėl tarptautinėje konferencijoje, kuri vyko Milane, buvo svarstoma, kaip Šveicarijoje išvalyti radionuklidus – Černobylio avarijos pasekmę.

Vienas pasiūlymų buvo naudoti silicio dioksidą.

Ši prielaida rėmėsi mokslo įrodytais faktais. Kai buvo tiriamas eritrocitų nusėdimo greitis, rodantis kraujo užterštumą, mokslininkai padarė išvadą – vartojant silicio dioksidą mažėja eritrocitų nusėdimo greitis. Tai – svarbi žinia.

Tuo metu daug kas nežinojo, kad žemuogės ir įvairių gysločių lapai kaupia radionuklidus, taip iš dirvožemio valydami šias medžiagas.

Ieškodami būdų, kaip išvalyti savo organizmą, kai kurie žmonės pridaro daug klaidų – mala saujas jaunų dilgėlių, garšvų ar kraujažolių lapelių, tačiau šių augalų negalima vartoti dideliais kiekiais.

Juose yra kraujo krešėjimą veikiančių medžiagų, todėl tai gali išprovokuoti insultą ar infarktą. Gydytojams gali net nešauti į galvą mintis, kad insultas pakirto moterį dėl to, jog ji valėsi organizmą dideliais kiekiais tokių augalų.

Žmonės turi žinoti – jei tenka gerti įvairius kraujo krešėjimą veikiančius medikamentus, nebegalima vartoti dilgėlių ir kraujažolių, taip pat barkūnų.

Silicio dioksidas šalutinio poveikio neturi. Jį galima naudoti profilaktiniais tikslais, kai norima valyti organizmą, ypač tada, jei dėl tam tikrų priežasčių pats organizmas nesugeba pašalinti įvairių medžiagų apykaitos produktų.

– Ką manote apie sveikuolių mitybą?

– Daugelis sveikuolių mėgsta žalius kokteilius, o juos gaminant būtina viską sutrinti iki vientisos masės.

Tačiau vegetarams ir veganams noriu priminti – valgykite, kas jums patinka, bet esate ne karvės, todėl neturite fermentų, kurie iki galo suskaidytų augalinę ląstelieną.

Mes negalime atrajoti savo maisto.

Kas atsitinka, jei maisto produktai lieka nesuskaidyti? Jie lieka nesuvirškinti ir pradeda pūti.

Dar viena bėda, kodėl staiga pakeitęs mitybą žmogus pradeda jaustis prastai, – dalį maisto būtina palikti veikti bakterijoms. Tai reiškia, kad maistas turi būti sukramtomas, o ne mechaniškai sutrinamas.

Kramtydami mes įdarbiname savo gerąsias bakterijas, kurių organizme yra apie 3 kilogramus. Nėra gerai, jei stengiamasi užmušti apetitą ar alkį, todėl prieš pradedant valgyti geriama daug vandens.

Virškinimo sultys, kurias gamina kasa, tulžis, taip pat kepenų rūgštys ir riebalų fermentai, geriau veikia tada, kai maistas nėra atskiestas vandeniu.

Visiems patarčiau po truputį gurkšnoti vandenį, o ne gerti jį dideliais kiekiais.

Nepamirškime vienos taisyklės – gamta mus taip genetiškai sukūrė, kad galėtume virškinti 24 aminorūgštis (baltymus), o augaluose jų yra tik 16.

– Ką patartumėte žmonėms, kurie nedrįsta eiti pas gydytoją arba mano, kad vidurių pūtimas greitai praeis?

– Jei nemalonios dujos iš žarnyno išsiskiria 3–4 kartus per valandą, nėra gerai. Silicio dioksidas tokiu atveju tikrai padėtų. Net duotų dvigubą naudą – surištų puvimo bakterijų išskirtus produktus žarnyne ir imtų dominuoti gerosios bakterijos – laktobakterijos.

Cirkuoliuojant limfoje silicio dioksidui taip pat greičiau pašalinami kenksmingi medžiagų apykaitos produktai.

Silicio dioksidas naudingas dar vienu požiūriu – yra aktyvinami antioksidantai ir surišamos nereikalingos medžiagos.

Todėl reikia padėti organizmui virškinti, kad išvengtume vidurių pūtimo, kuris liudija, kad puvimo bakterijos perėmė valdžią į savo rankas.

Silicio dioksidas gelbėja ir tada, kai skiriama chemoterapija, spindulinė terapija, jei paciento organizmą gydymo tikslais veikia radionuklidai.

Noriu atkreipti dėmesį, kad ne tik bjaurios ligos silpnina mūsų jėgas.

Daug sveikatos atima ilgalaikis stresas, nuolatiniai konfliktai, pyktis ir pavydas. Tai irgi sudaro sąlygas ankstyvam organizmo senėjimui. Visa tai sutrikdo žmogaus organizmo savireguliaciją, jis nesugeba apsiginti.

Laisvieji radikalai sukelia vadinamąjį oksidacinį stresą.

Mūsų organizmui būna vis sunkiau prisitaikyti, jei į maisto produktus dedama vis daugiau įvairių cheminių medžiagų – skonio stipriklių, maistinių dažų, konservantų.

– Senovėje kinų gydytojas ligonio klausdavo ne „Kaip gyveni?“, o „Kaip tavo viduriai?“

– Nemalonus burnos kvapas, stiprus prakaitavimas – tai rodo, kad organizmas negali atsikratyti medžiagų apykaitos produktų.

Jeigu žmogus dažnai peršąla, skundžiasi galvos skausmais, prastai miega, jį beria spuogai, pirmiausia būdavo žiūrima, kaip virškina jo žarnynas, kokie jo viduriai.

Anksčiau gydytojai apie žmogaus sveikatą galėdavo daug pasakyti tik pažvelgę, kokios spalvos ir konsistencijos yra jo išmatos. Jei viduriai laisvi, vadinasi, prastai pasisavinamos maistinės medžiagos, toks žmogus atrodo išbalęs, neturi apetito.

Nuo žarnyno darbo daug kas priklauso: ne tiktai maistinių medžiagų pasisavinimas, bet ir gera nuotaika, atsparumas ligoms. Labai svarbu, kad žarnynas būtų švarus.

Laimė, žmogaus organizmas sugeba prisitaikyti, tik kartais jam reikia padėti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?