Ar iš tiesų rytais geriant vandenį su citrina galima numesti svorio?

Nėra nieko nuostabesnio, nei stiklinė šilto vandens su citrina ryte, tiesa?

 Teigiama, kad vanduo su citrina padeda tirpdyti kūno kilogramus. <br>123rf nuotr.
 Teigiama, kad vanduo su citrina padeda tirpdyti kūno kilogramus. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2019, 6:21 AM

Kad ir kaip keistai skamba, dauguma žmonių, save vadinančių sveikos gyvensenos žinovais, prisiekinėja, kad iš ryto išgerta stiklinė vandens su citrina (šilto arba šalto) pagerina medžiagų apykaitą ir todėl gali nukristi svoris.

Nors šis teiginys nėra labai pavojingas (juk kalbame tik apie vandenį su citrina), jis skamba per gerai, kad būtų tiesa, ar ne?

Tad štai ką apie vandens su citrina naudą metant svorį sako dvi dietologės.

"Šiltas vanduo su citrina nepaskatina svorio kritimo", - nuvylė Mitybos ir dietos dietologė Alissa Rumsey. 

Tačiau, jeigu šiuo gėrimu pakeisite kaloringesnį gėrimą, pavyzdžiui, kavą su cukrumi ar vaisių sultis, ir taip suvartosite mažiau kalorijų, svorio galite ir numesti, pridūrė specialistė.

Kitas būdas, kaip vanduo su citrina gali netiesiogiai padėti numesti svorį, yra tai, kad jeigu apskritai daugiau išgersite vandens per dieną, geriau aprūpinsite organizmą skysčiais.

"Mūsų organizmas troškulį interpretuoja kaip alkį. Taigi, jeigu negeriate pakankamai vandens, galite pasijausti alkani ir siekti papildomo užkandžio, nors išties esate tiesiog ištroškę, - paaiškino kita dietologė Brigitte Zeitlin. - Jeigu per dieną gaunate pakankamai skysčių, tai padeda sutramdyti norą užkandžiauti be reikalo ir tokiu būdu numesti keletą kilogramų".

Citrina naudinga tiems, kuriems nepatinka niekuo nepagardinto vandens skonis. Pasak dietologės, vandenį taip pat galite paskaninti, įpjaustę į jį apelsino ar žaliosios citrinos.

Dar vienas dalykas, kurį svarbu prisiminti, yra tai, kad citrina (ir apskritai citrusiniai vaisiai) yra rūgštūs. Taigi, jeigu vengiate rūgštaus maisto, nes dėl to ima varginti rėmuo ar gastroezofaginio refliukso liga arba dėl kokios nors kitos priežasties, verčiau rinkitės vandenį be citrinos.

Taip pat jeigu vengiate citrinos, nes manote, kad ji naikina dantų emalį, žinokite, kad dėl to neverta nerimauti, jeigu geriate vandenį, pagardintą tik riekele citrinos.

Jeigu ypač rūpinatės savo dantų baltumu, vos išgėrę vandens su citrina pradžioje išskalaukite burną ir iš karto neskubėkite valytis dantų. 

Parengta pagal "Women'sHealth"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.