Pamėgusioms gelinį lakavimą, gydytojų perspėjimas – gresia net vėžys

Gelinis manikiūras, arba kitaip – ilgalaikis lakavimas yra ne vienos moters pamėgta grožio procedūra: gelinis lakas nudžiūva akimirksniu ir toks manikiūras yra gerokai patvaresnis, nei įprastas.

 Tai, kad dėl acetoninio valiklio, geliniam lakui nuimti, nagai suplonėja, ne blogiausias galintis nutikti dalykas. <br> 123rf nuotr. 
 Tai, kad dėl acetoninio valiklio, geliniam lakui nuimti, nagai suplonėja, ne blogiausias galintis nutikti dalykas. <br> 123rf nuotr. 
 Medikus labiausiai neramina manikiūro metu naudojamos LED lemos. <br> 123rf nuotr. 
 Medikus labiausiai neramina manikiūro metu naudojamos LED lemos. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 6:33 AM, atnaujinta May 23, 2019, 2:15 PM

Nors manikiūro meistrai įtikinėja, kad toks manikiūras yra gana saugus sveikatai, gydytojai yra kitokios nuomonės. Žvilgantys, tvirti geliniu laku padengti nagai gali kelti didelį pavojų jūsų sveikatai, įskaitant įvairių infekcijų tikimybę, priešlaikį odos senėjimą ir net odos vėžį!

Kol kas trūksta išsamesnių šio manikiūro tyrimų. Ankstesni tyrimai atskleidė tik tai, kad skirtinguose salonuose gali skirtis šio manikiūro atlikimo technika.

Bet dermatologai mano, kad vis tiek reikėtų pasisaugoti galimų šios populiarios grožio procedūros pavojų.

„Mums pakanka rekomenduoti pacientams saugoti savo odą“, – portalui „DailyMail“ sakė Čepel Hile Šiaurės Karolinoje (JAV) dirbanti dermatologė daktarė Chris Adigun, parašiusi gaires Amerikos dermatologų asociacijai.

Kokie yra pavojai?

Atliekant gelinį manikiūrą naudojamos LED lempos, skleidžiančios UVA spindulius.

UVB spinduliai (tokie, kaip saulės), odai suteikia įdegį, o UVA yra atsakingi už senėjimą, odos pažeidimus ir vėžį.

Nors buvo atlikta gelinio manikiūro poveikio sveikatai mokslinių tyrimų, sudėtinga įvertinti, kiek jie atspindi tikrąją situaciją.

„Problema, kodėl taip sunku suprasti, koks gelinis manikiūras yra rizikingas, yra tame, kad trūksta standartų, kaip ši procedūra atliekama skirtingose salonuose“, – paaiškino daktarė Ch.Adigun.

Grožio salonuose naudojamų LED lempų keliamą riziką susirgti odos vėžiu, yra gerokai sudėtingiau įvertinti, nei saulės. Juk skirtinguose salonuose skiriasi, kokiu atstumu po šiomis lempomis laikomos rankos. Be to, kai kurios moterys rankas po tokiomis lempomis pakiša vos kartą per metus ar tik kartą per visą gyvenimą, o kitos – kartą per mėnesį ar netgi kas dvi savaites.

Vis dėlto, gydytoja Ch.Adigun mano, kad dauguma moterų, pakišusių rankas po tokiomis lempomis, veikiausiai gauna daug didesnę UVA dozę, nei rodo tyrimai.

Kas kelia didžiausią pavojų?

Vėlgi, mes to gerai nežinome. Bet yra kai kurių tarpinių veiksnių. Genetika, odos pigmentacija ir vėžiniai susirgimai asmens ar jo šeimos istorijoje, kaip ir visa kita, kas gali padidinti odos vėžio tikimybę, šiuo atveju gali irgi būti labai svarbūs.

Taip pat gydytoja Ch.Adign įspėjo pasisaugoti, jeigu vartojate tam tikrus vaistus. Kai kurie chemoterapijos vaistai ar antibiotikai gali jus padaryti imlesniais UVA spinduliams ir jų poveikiui.

Be to, tie, kurie gelinį manikiūrą atlieka dažniau nei kartą per mėnesį, dar labiau rizikuoja nukentėti nuo pakartotinai gaunamų UV spindulių.

Ir nors dermatologai negali nustatyti ribų, kaip dažnai saugu daryti gelinį manikiūrą, Mount Sinai ligoninės Niujorke dermatologas daktaras Joshua Zeichneris džiaugėsi, kad gelinis manikiūras laikosi ilgai. Dėl to jį užtenka daryti rečiau ir tokiu būdu jis yra mažiau kenksmingas sveikatai.

„Gelinių manikiūrų nauda yra ta, kad jie laikosi kelias savaites, tad daugeliui žmonių nė nereikia jų daryti dažniau nei kartą per mėnesį“, – sakė daktaras J.Zeichneris.

Naudokite apsaugą

Toms, kurios nori kaip įmanoma labiau sumažinti gelinio manikiūro keliamą žalą sveikatai, patariama pasinaudoti keliais populiariais apsaugos būdais.

Pats paprasčiausias yra tuo metu, kol daromas manikiūras, mūvėti pirštines atvirais pirštų galais ir apsauginį kremą nuo saulės.

„Siūlyčiau dengti odą. Nesvarbu, kaip: pirštinėmis, skraiste – bet kuo, kas padėtų apsisaugoti nuo UV spindulių“, – sakė daktarė Ch.Adigun.

Gydytoja pastebėjo, kad naudoti apsaugines priemones nuo saulės galima, bet šiuo atveju tai gana sudėtinga.

„Visų pirma, turi praeiti 20 minučių, kad jos taptų veiksmingomis ir niekas tiek nelauks.

Antra – visa gelinio manikiūro procedūra, į kurią įeina ir masažas, ir odelių aplink nagus apkarpymas, gali sutrukdyti užsitepti apsauginį kremą. Jūsų kruopščiai užtepta apsauga gali netgi būti nuvalyta.

Pagaliau, kas galbūt yra svarbiausia, apsauginiai kremai nuo saulės nebuvo patvirtinti naudojimui po LED lempomis.

Visų apsauginių kremų veikimas po spinduliais turi būti ištirtas taip pat, kaip saulės skleidžiamų spindulių atveju.

UVA lempų skleidžiamų spindulių lygis yra gerokai aukštesnis, nei saulės, taigi net nežinau, ar apsauginiai kremai šiuo atveju būtų veiksmingi“, – suabejojo daktarė Ch.Adigun.

Gydytojas J.Zeichneris taip pat rekomendavo dėvėti pirštines, kol daromas manikiūras, bet jis mažiau prieštaravo minčiai, kad galima saugotis ir naudojant apsauginius kremus nuo saulės.

„Pasistenkite užtepti storesnį sluoksnį aukštą SPF turinčio apsauginio kremo nuo saulės ant pirštų, įskaitant odelę aplink nagus, kad apsisaugotumėte nuo UVA spindulių“, – patarė daktaras J.Zeichneris portale „DailyMail“.

Probleminis gali būti ir nuėmimas

Acetonas, naudojamas gelinio lako pašalinimui, taip pat gali patekti. Vienas tyrimas parodė, kad dėl tokio lako nuėmiklio gali smarkiai suplonėti nagai.

Tačiau daktarė Ch.Adigun nerekomendavo gelinio lako jokiu būdu nenulupinėti nuo nagų.

„Turėjau kelias pacientes, kurios sugebėjo nusilupti savo pačių nagus. Jos nesuprato, kad lupa visą nagą, nes gelis buvo labiau prisitvirtinęs prie piršto nei prie nago“, – sakė gydytoja.

Parengta pagal „DailyMail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.