Tai – vienas dažniausių vėžių, o apsisaugoti gali padėti gana paprastas būdas

Plokščiųjų ląstelių karcinoma – tai vienas iš trijų dažniausiai pasitaikančių odos vėžio tipų. Šios ligos riziką stipriai didina nepamatuotas buvimas saulėkaitoje – pažeista odos ląstelių DNR sukelia mutacijas, kurios virsta piktybiniais augliais. Tačiau yra šis tas, kas gali padėti jums apsisaugoti nuo plokščiųjų ląstelių karcinomos.

Plokščiųjų ląstelių karcinoma – tai vienas iš trijų dažniausiai pasitaikančių odos vėžio tipų.<br>123rf nuotr.
Plokščiųjų ląstelių karcinoma – tai vienas iš trijų dažniausiai pasitaikančių odos vėžio tipų.<br>123rf nuotr.
Mrkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse aptinkamas beta karotinas kepenyse taip pat virsta vitaminu A.<br> 123rf nuotr. 
Mrkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse aptinkamas beta karotinas kepenyse taip pat virsta vitaminu A.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2019, 2:48 PM, atnaujinta Sep 11, 2019, 3:48 PM

Plokščiųjų ląstelių karcinoma sudaro apie 20 % visų odos vėžio atvejų. Gera žinia ta, kad tik maždaug 4 % šios ligos atvejų pasireiškia metastazėmis. Plokščiųjų ląstelių karcinoma dažniausiai aptinkama ant veido, kuris visada yra prasčiausiai apsaugomas nuo žalingos ultravioletinės spinduliuotės. Vienas iš būdų apsisaugoti nuo šios ligos – kremo nuo saulės naudojimas kaskart, kai ilgesnį laiką praleidžiate lauke. Taip pat reikėtų vartoti daugiau produktų su vitaminu A.

Mokslininkai ištyrė 125 tūkstančių (75 tūkstančių moterų ir 50 tūkstančių vyrų) amerikiečių duomenis ir išsiaiškino, kad tie, kurie vartoja pakankamą vitamino A kiekį, susiduria su 15 % mažesne plokščiųjų ląstelių karcinomos rizika. Didžioji dalis suvartojamo vitamino A buvo maiste, o ne maisto papilduose.

Vitaminas A turi blogą reputaciją, nes per didelės jo dozės didina osteoporozės ir klubų traumų riziką. Tačiau nevartojant nesaugių papildų pasiekti nesaugias vitamino A koncentracijas yra praktiškai neįmanoma. Taigi, norint džiaugtis vitamino A suteikiamais privalumais, jo reikia ieškoti maiste.

Vitamino A yra saldžiosiose bulvėse, žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje. Įdomu tai, kad morkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse aptinkamas beta karotinas kepenyse taip pat virsta vitaminu A. Yra žinoma, kad vitaminas A padeda akims ir odai. Jis tirpsta riebaluose ir juose kaupiasi, padėdamas sveiką epitelinių audinių būklę.

Panašu, kad vitaminas A padeda sumažinti plokščiųjų ląstelių karcinomos riziką, tačiau mokslininkai perspėja, kad sumažėjusi rizika nėra lygi imunitetui. Vis tiek reikėtų naudoti atitinkamą apsaugą nuo saulės, stengtis neįdegti, būtinai kremu tepti veidą. Desiree Ratner, Odos Vėžio Fondo vadovė ir garsi JAV dermatologė, pasidalijo svarbiu patarimu – „Geriausias būdas apsisaugoti nuo odos vėžio yra pilnos apsaugos nuo saulės naudojimas – ieškokite šešėlio, nešiokite apsauginius drabužius, kasdien naudokite kremą nuo saulės“.

Plokščiųjų ląstelių karcinoma yra pakankamai dažnas vėžys – pasaulyje šiuo odos vėžiu serga apie 2,5 milijonai žmonių. Gerai bent tai, kad daugelis atvejų yra pagydomi. Tiesa, lengviausiai pagydomi anksti diagnozuoti plokščiųjų ląstelių karcinomos atvejai, todėl saugokite save, venkite saulės ir naudokite aukštos kokybės apsaugą nuo UV spindulių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.