Paprastas testas padės jums nustatyti savo odos amžių ir išmokti ja pasirūpinti

Mūsų oda pradeda sensti vos gimus, tačiau paprastai negalvojame apie jos senėjimą, kol ji nepraranda stangrumo, ant jos nepradeda rastis dėmių ir raukšlių, ji vizualiai paglemba. Nustatyti, kas sukelia šiuos matomus senėjimo požymius yra gana sudėtinga, mat tai priklauso nuo jūsų genetikos, gyvenimo būdo ir aplinkos, kurioje būnate.

Gydytoja dermatologė Alexis Abramson siūlo atlikti paprastą testą, kuris padės atsakyti į klausimą, kokio amžiaus jūsų oda.<br> 123rf nuotr.
Gydytoja dermatologė Alexis Abramson siūlo atlikti paprastą testą, kuris padės atsakyti į klausimą, kokio amžiaus jūsų oda.<br> 123rf nuotr.
 Odą svarbu drėkinti ir iš vidaus, ir iš išorės.<br> 123rf nuotr.
 Odą svarbu drėkinti ir iš vidaus, ir iš išorės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-11-16 10:07

Tačiau specialistai turi tam tikras gaires, kuriomis vadovaujasi, kai kalba apie odos amžių.

20 metų

20-ies metų amžiaus žmogaus oda dėl ne visuomet sveiko gyvenimo būdo, žalingo aplinkos ir ultravioletinių spindulių poveikio po truputį praranda struktūrinį vientisumą. Mūsų ląstelių gynybinės savybės pradeda silpnėti susidūrus su laisvaisiais radikalais, o mūsų natūralus gebėjimas kovoti su odos pažeidimais mažėja. Ląstelių atsinaujinimas ir apykaita taip pat natūraliai pradeda lėtėti, tad odos spindesys po truputį mažėja.

Niujorke dirbanti gydytoja dermatlogė Dendy Engelman tokio amžiaus odos turėtojams pataria:

„Svarbu nepamiršti odą apsaugoti ir nuo ją žalojančių saulės spindulių ne tik vasarą, bet ir žiemą.

Pagal savo odos tipą derėtų išsirinkti ir geriausiai jai tinkantį veido valiklį. Jei oda normali, tiks praktiškai bet kuri valomoji priemonė – aliejus, veido prausiklis, veido pienelis. Jei oda sausa ar jautri, geriau nenaudoti putojančių ar įvairiais kvapais praturtintų odos prausiklių bei tų, kurių sudėtyje būtų alkoholio. Verčiau jau rinkitės kreminio pavidalo valomuosius balzamus ar pienelius. Jei jūsų oda riebi, ieškokite veido valiklių, kurių sudėtyje būtų 2 proc. glikolio arba salicilo – šios medžiagos neleis atsirasti bakterijoms.

Nepamirškite antioksidantų. Tai tikri superherojai odos priežiūros rutinoje – antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, gerina odos elastingumą ir taiso saulės spindulių padarytą žalą. Tad savo veido kremų sudėtyje ieškokite tokių ingredientų: vitaminas C, žalioji arbata, granatai.“

30 metų

30-ies odoje ima mažėti kolageno (kuris palaiko odos drėgmę) ir elastino (kuris suteikia elastingumo ir stangrumo), todėl susidaro matomos raukšlės. Ląstelių atsinaujinimas ir apykaita ir toliau lėtėja, todėl oda tampa blyškesnė, odos tonas tampa ne toks tolygus. Kai kurios ląstelės gali net tapti neaktyvios arba virsti „zombiais“, sukeldamos kenksmingus uždegiminius procesus, kurie pagreitina odos senėjimą.

„Rytais veido valiklį keiskite toniku. Pats metas susirūpinti po truputį vis ryškėjančiomis raukšlelėmis – jos savaime, kad ir kaip būtų gaila, bet tikrai nedings. Bėgant metams mūsų oda vis labiau sausėja, o dažnas jos prausimas šį procesą dar labiau pagreitina. Dėl to, jei odą prausėte vakare, rytais to daryti nereikia, mat per naktį ji vis tiek neturi jokio sąlyčio su teršalais ir purvu. Verčiau paskirstykite keletą toniko lašų tarp delnų ir švelniai patapšnokite veidą, o tada – patepkite jį drėkinamuoju kremu“.

Sulaukus šio amžiaus oda neretai po truputį praranda savo žvilgesį. Kad šį ir pirmųjų raukšlelių išryškėjimo procesą atitolintumėte, pasistenkite bent keletą kartų per savaitę odą visų pirma nušveisti tam skirtu šveitikliu ir tik tada tepti drėkinamąjį kremą.

Sulaukus 30-ies paakių srityje kolageno jau būna sumažėję vidutiniškai 10 proc. – dėl to neretai veidrodyje tenka „grožėtis“ patamsėjusiais paakiais, maišeliais po akimis ar susidariusiomis raukšlelėmis išoriniuose akių kampučiuose. Norinčioms to išvengti, patariama visų pirma nusipirkti išties kokybiškus akinius nuo saulės, kad apsaugotumėte akis ir paakių odą nuo kenksmingų saulės spindulių, ir nepagailėti pinigų geram paakių kremui“, – pataria D.Engelman.

40 metų

40-ies Iki keturiasdešimtmečio oda ima atrodyti plonesnė, o mąžta natūralių apsauginių lipidų sluoksnis. Dehidracija tokiame amžiuje gali būti itin opi problema. Atsižvelgiant į hormonų aktyvumą, oda gali nustebinti – nuo nelygaus odos tono iki suaugusiųjų spuogų. Taip pat gali atsirasti ryškesnių odos senėjimo požymių, tokių kaip tamsios dėmės ir papilkėjimas

„Odos sausumas ir atsirandančios raukšlės yra vienos opiausių problemų šio amžiaus sulaukusioms moterims, taigi jūsų strategija – dar stipriau drėkinti odą ir kiek įmanoma mažinti jai padarytą žalą. Vertėtų investuoti ir į gerą maitinamąjį kremą odai, kuris padės sumažinti raukšles ar ant odos jau ryškėti pradedančias dėmėles. Pravers ir veidui skirti aliejai. Veidą visų pirma patepkite serumu, o tada – ir keletu lašų pasirinkto aliejaus.

Tam, kad oda būtų bent kiek skaistesnė, jaunatviškesnė ir pakankamai sudrėkinta, būtina ir kokybiška veido kaukė. Bent kartą per savaitę palepinkite ja odą vakare, o tuomet atsigulkite miegoti“, – patarė specialistė.

50 metų

Po 50-ies mūsų barjerinis lipidų sluoksnis sumažėja, todėl mažiau sulaikoma drėgmė, padidėja odos jautrumas, ji greičiau praranda vandenį dehidracija. Lėtinis stresas ir uždegiminiai procesai organizme lėtina odos atsigavimą – tai sukelia ilgalaikius padarinius. Aiškiai matomos raukšlės, odos spalvos pakitimai, ryškėja pigmentinės dėmės. Kaip ir 40-ies, šiuo laikotarpiu svarbus odos drėkinimas, pagal amžių parinktos veido priežiūros ir kosmetikos priemonės. Labai svarbu saugoti odą nuo UV spindulių ir šalčio, gerti pakankamai vandens. Kartais vertėtų pasimėgauti ir įvairiomis stangrinamosiomis odos procedūromis bei masažais specialistų kabinetuose.

Paprastas testas

Gydytoja dermatologė Alexis Abramson siūlo atlikti paprastą testą, kuris padės atsakyti į klausimą, kokio amžiaus jūsų oda. „Tiesiog suimkite odą ant išorinės rankos puses nykščiu ir rodomuoju pirštu ir palaikykite penkias sekundes. Tada paleiskite ir nustatykite, per kiek laiko oda grįžta į prastinę būseną. Kuo trumpesnis laikas, tuo mažesnis funkcinis jūsų odos amžius“, – tikino ji.

1. Prireikė 1-2 sekundžių – jūsų odos funkcinis amžius iki 30 m.

2. Prireikė 3-4 sekundžių – jūsų odos amžius – 30-44 m.

3. Prireikė 5-9 sekundžių – odos funkcinis amžius yra 45-50 m.

4. Prireikė 10-15 sekundžių – funkcinis jūsų odos amžius – 60 m.

5. Jei odai grįžti į įprastinę būseną prireikė dar daugiau laiko, tikėtina, kad jos funkcinis amžius siekia 70 m., o gal net ir daugiau.

Sveikos išvaizdos odos paslaptis kiekviename amžiuje

Jei norite kad jūsų oda švytėtų, būtina pakeisti jūsų odos priežiūros rutiną, atsižvelgiant į jūsų gyvenimo būdą ir aplinką. Taip pat labai svarbi mityba ir apskritai gyvenimo būdas. Odos priežiūros rutinos ir gyvenimo būdo korekcijos dažnai reikalingos atsižvelgiant į klimatą, kuriame gyvenate, sveikatos būklės pokyčius ar naujus odos priežiūros tikslus.

Pasitarkite su odos priežiūros specialistais, kai jaučiate kad jūsų odos būklė jūsų netenkina.

Praengta pagal „Dermalogica“, „Mirror“ informaciją bei gydytojų dermatologių Dendy Engelman ir  Alexis Abramson rekomendacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.