Įspėjo dėl ilgalaikio makiažo keliamų grėsmių: gresia dideli nemalonumai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Klaipėdos departamento specialistai atkreipia dėmesį į vis populiarėjančias ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslaugas.

Ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslauga – specialių dažų ar pigmentų įterpimas į odą veido srityje, paryškinant ir pakoreguojant antakių, akių, lūpų kontūrus. Procedūros metu specialiu aparatu, turinčiu smulkias adatėles, į poodį yra suleidžiamas pasirinktos spalvos pigmentas.<br>123rf nuotr.
Ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslauga – specialių dažų ar pigmentų įterpimas į odą veido srityje, paryškinant ir pakoreguojant antakių, akių, lūpų kontūrus. Procedūros metu specialiu aparatu, turinčiu smulkias adatėles, į poodį yra suleidžiamas pasirinktos spalvos pigmentas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

2019-12-07 12:28

Minėtos paslaugos yra priskiriamos prie A kategorijos paslaugų, t. y. tokių paslaugų, kurias teikiant pažeidžiama oda arba gleivinė ir instrumentas užteršiamas krauju arba kitais organizmo skysčiais, todėl nesilaikant higienos ir darbo saugos reikalavimų, galimos įvairios komplikacijos (užsikrėtimai virusinėmis, bakterinėmis, grybelinėmis ligomis, infekcijos, kraujagyslių, nervų pažeidimai, alerginės reakcijos, randėjimai ir kt.), organizmo reakcijos (dirginimas, niežėjimas, paraudimas, patinimas, išsausėjimas, atmetimo reakcija ir kt.).

Kas yra ilgalaikio makiažo paslauga?

Ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslauga – specialių dažų ar pigmentų įterpimas į odą veido srityje, paryškinant ir pakoreguojant antakių, akių, lūpų kontūrus. Procedūros metu specialiu aparatu, turinčiu smulkias adatėles, į poodį yra suleidžiamas pasirinktos spalvos pigmentas.

Paslaugos teikėjas privalo laikytis sveikatos saugos reikalavimų:

  • Ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslaugų teikėjas arba grožio salonas, kuriame dirba jūsų pasirinktas paslaugų teikėjas, turi turėti leidimą-higienos pasą ilgalaikio makiažo paslaugų teikimui.
  • Paslaugų teikėjas jums turi suteikti informaciją apie riziką, susijusią su ilgalaikio makiažo paslaugų teikimu, galimas komplikacijas, tolesnę veido vietų priežiūrą, apie atvejus, kai ši paslauga (procedūra) negali būti teikiama, apie galimas organizmo reakcijas ir kt.
  • Prieš ir po procedūros paslaugų teikėjas turi nusiplauti rankas vandeniu ir muilu, dezinfekuoti jas, prieš procedūrą apsimauti vienkartines pirštines. Paslaugų teikėjas turi dėvėti švarius darbo rūbus ir avalynę.
  • Procedūros atlikimui turi būti naudojami vienkartiniai sterilūs ir / ar sterilizuoti daugkartiniai instrumentai. Instrumentai turi būti išpakuojami Jums matant. Procedūrai atlikti turi būti naudojami švarūs, kitiems nenaudoti, ar vienkartiniai užtiesalai, apdangalai arba popierinės juostelės bei servetėlės.
  • Ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslaugos gali būti teikiamos tik atskiroje patalpoje.
  • Patalpoje turi būti praustuvė, rankų higienos priemonės ir įrenginiai, vienkartiniai rankšluosčiai, atliekų surinkimo talpykla.
  • Ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslaugos negali būti teikiamos asmenims iki 18 m., nepateikusiems tėvų arba globėjų raštiško sutikimo.
  • Procedūrai naudojami dažai turi būti sterilūs ir turėti saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba.
  • Jeigu dažai yra daugkartinio naudojimo pakuotėje, prieš procedūrą jie turi būti pilami į vienkartinį indelį ir naudojami tik vienam paslaugų vartotojui.
  • Jūsų procedūrai negali būti naudojami kito kliento likę dažai.
  • Po procedūros, panaudotos vienkartinės adatos ir kiti suteršti krauju ar kitais kūno skysčiais daiktai (vienkartinės pirštinės, vatos ir kt.) turi būti dedami į specialią, nedūžtančią, nepraduriamą, sandariai uždaromą talpą. Tokios atliekos negali būti šalinamos kaip paprastos buitinės atliekos.

Apie pažeidimus – praneškite

NVSC Klaipėdos departamento specialistai ragina vartotojus atidžiau rinktis ilgalaikio makiažo paslaugų teikėjus. Nereikėtų rinktis ilgalaikio makiažo paslaugų teikėjų, kurie paslaugas teikia savo namuose ir kurie dirba neturėdami tokiai veiklai išduoto leidimo-higienos paso.

Pastebėjus, kad paslauga teikiama nesaugiai, jos reikėtų nedelsiant atsisakyti, o apie pastebėtus pažeidimus informuoti NVSC (raštu, telefonu, elektroniniu paštu ar kt.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.