Mokslininkai aptiko vitaminą, kuris gali padėti gydyti odos vėžį

Tikimybė išgyventi melanomą stipriai priklauso nuo to, kada liga diagnozuojama. Jei pavyksta pričiupti vėžį ankstyvose jo stadijose, beveik 100 % melanomos pacientų išgyvena daugiau nei metus (didžioji dalis pasveiksta visiškai). Tačiau pažengusiose stadijose melanoma net 45 % žmonių nebesuteikia nei vienų metų išgyvenimo trukmės. Bet britų mokslininkai mano, kad yra vienas vitaminas, kuris gali padėti.

Tikimybė išgyventi melanomą stipriai priklauso nuo to, kada liga diagnozuojama.<br>123rf nuotr.
Tikimybė išgyventi melanomą stipriai priklauso nuo to, kada liga diagnozuojama.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2019, 8:27 AM

Tai – vitaminas D. Mokslininkai jau prieš kurį laiką pastebėjo, kad vitaminas D gali sulėtinti melanomos vystymąsi, tačiau negalėjo paaiškinti, kaip tai veikia. Dabar jie iš arčiau pažvelgė į 703 melanomos vietinius auglius ir dar 353, kurie išplito iš pradinio taško. Ypatingą dėmesį šįkart mokslininkai skyrė vitamino D receptoriams (VDR), juos koduojantiems genams, augių storiui ir kitiems faktoriams.

Paaiškėjo, kad žemesnio VDR genų lygio augliai auga žymiai greičiau. Mokslininkai atliko tyrimus su pelėmis, kurie parodė, kad padidinus VDR genų lygį melanomos augliuose, vėžinės ląstelės auga gerokai lėčiau. Svarbiausia, mokslininkai dabar mato, kaip vitaminas D gali būti panaudotas kovoje prieš vėžį.

Mokslininkai pastebėjo, kad vitaminas D veikia labai panašiai kaip kai kurios modernios imunoterapijos. Jis padeda imuninėms ląstelėms atpažinti vėžį, kad jis galėtų būti sunaikintas. Dabar jie geriau supranta, kad vitamino D veiksmingumas priklauso ir nuo genetinių faktorių – kuo VDR daugiau, tuo geriau veiksmingesnis vitaminas D bus prieš vėžį. Tačiau, nors vitaminas D gali būti naudingas ir savaime, žinoma, geriausiai jis veikia su įprastomis imunoterapijomis.

Ši informacija svarbi visiems žmonėms, ne tik tiems, kurie jau išgirdo melanomos diagnozę. Kito apsilankymo pas gydytojus metu būtinai išsitirkite kraują ir įsitikinkite, kad vitamino D lygis yra normalus. Tuo tarpu tie žmonės, kuriems diagnozuota melanoma, turėtų nedelsiant išsiaiškinti savo vitamino D lygį. Pagal šią informaciją gydytojai turėtų priimti sprendimus apie vitamino D papildų skyrimą.

Vitaminas D yra svarbus mūsų kaulams ir raumenims. Įprastai rekomenduojama, kad žmogus su maistu kasdien gautų bent po 10 šio vitamino mikrogramų. Vitamino D galima gauti iš grybų, žuvies taukų, kiaušinių. Tačiau geriausiai vitaminas D įsisavinamas iš papildų ar šiuo vitaminu dirbtinai praturtinto maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?