Į Birštoną vokiečiai traukia būriais dėl purvo: jo naudos lietuviai tinkamai neįvertina

Gydymas purvu, arba peloidoterapija, medicinoje naudojamas tūkstančius metų. Gydomasis purvas – tai gamtiniai organiniai-mineraliniai koloidiniai dariniai, turintys biologiškai veiklių medžiagų ir gyvųjų mikroorganizmų. Daugybė purvo procedūrų siūloma Birštono sanatorijose. Tiesa, specialistai pastebi, kad lietuviai savo šalies lobio – purvo – dar tinkamai neįvertina. Tuo tarpu vokiečiai dėl jo į Birštoną traukia būriais.

Sanatorijoje „Versmė“ purvas su mineraliniu vandeniu maišomas čia pat, cokoliniame sanatorijos aukšte ir vamzdžiais atkeliauja į vonias.<br>V.Grigo nuotr.
Sanatorijoje „Versmė“ purvas su mineraliniu vandeniu maišomas čia pat, cokoliniame sanatorijos aukšte ir vamzdžiais atkeliauja į vonias.<br>V.Grigo nuotr.
Sanatorijoje „Versmė“ purvas su mineraliniu vandeniu maišomas čia pat, cokoliniame sanatorijos aukšte ir vamzdžiais atkeliauja į vonias.<br>V.Grigo nuotr.
Sanatorijoje „Versmė“ purvas su mineraliniu vandeniu maišomas čia pat, cokoliniame sanatorijos aukšte ir vamzdžiais atkeliauja į vonias.<br>V.Grigo nuotr.
Sanatorijos „Versmė“ direktorė Rasa Noreikienė.<br>Momentinis kadras.
Sanatorijos „Versmė“ direktorė Rasa Noreikienė.<br>Momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 5:34 PM

Garsėja mineraliniu vandeniu

Birštonas – vienas seniausių Lietuvos kurortų, garsėjantis mineraliniu vandeniu ir gydomuoju purvu, šimtmetį skaičiuojančiomis sanatorijomis ir spa centrais. Birštono kurorto pradžia siejama su Stakliškių kurorto gydytoju Benediktu Belinskiu, kuris 1846 metais susidomėjo Birštono šaltiniais ir atsiuntė čia ligonę, kuriai Stakliškių gydomieji šaltiniai nepadėjo. Ligonė kuri pasveiko.

Senojo kurorto teritorijoje tryško daug mineralinių versmių, kurių vanduo ir buvo naudojamas įvairioms gydomosioms procedūroms. Mažai kas žino, kad mineralinis vanduo „Vytautas“ tarpukariu buvo pardavinėjamas vaistinėse kaip vaistai.

Ir šiandien kiekvieną atvykusįjį Birštonas įtraukia į sveikatingumo maratoną. Miesto biuvetėse galima atsigerti mineralinio vandens, išgaunamo iš skirtingų mineralinių šaltinių. O pačiame Birštono centre pasivaikščioti po sveikatingumo sodą, sukurtą pagal Sebastiano Kneipo sveikos gyvensenos filosofiją. Šioji grindžiama 5 elementų sistema: vandens, judėjimo, vaistažolių, harmonijos terapijomis ir sveika mityba. Ši sistema šiandien taikoma ir Birštone ir garsiausiuose vakarų Europos kurortuose.

Mineralinis vanduo – Birštono įžymybė. Su juo išsamiau susipažinti galima vienoje seniausių Birštono sanatorijų „Tulpė“ visose Birštono sanatorijose. Tačiau ne tik mineralinį vandenį Birštone reikia įvertinti.

Purvas padeda greičiau sveikti

Po pirmojo pasaulinio karo, Birštono kurortas buvo perduotas Raudonojo kryžiaus draugijai. Dar ir dabar, kur įsikūrusi „Tulpės“ sanatorija, Birštono gydyklų pastatą puošia raudonas kryžius. 1926 metais mineralinio vandens ir purvo procedūros čia dar buvo vadinamos „purvuotynėmis“.

Šiuo metu, derinant senąsias gydymo tradicijas ir šiuolaikines technologijas, sanatorijose teikiama šimtai įvairių sveikatinimo ir sveikatingumo paslaugų.

„Lietuvoje iki šiol nėra pakankamai vertinamas unikalus mineralinis vanduo ir purvas. Visame pasaulyje žmonės seniai tiesiog pamišę dėl šių dalykų, tačiau ne visur jų yra. Vokiečiai į Lietuvą atvyksta pagrinde dėl purvo. Terminio vandens procedūrų jų šalyje apstu, bet tokio natūralaus gydomojo purvo, kokį turime Lietuvoje, sunku kur susrasti“, – sako sanatorijos „Versmė“ direktorė Rasa Noreikienė.

Moksliškai ir praktiškai įrodyta, kad purvo gydomosios savybės padeda greičiau atgauti jėgas ir sveikti. Su purvu atliekamos įvairios procedūros: sauso purvo, gydomosios vonios, aplikacijos, grožiui purvas maišomas su moliu ir pan.

Purvas sanatorijoms teikiamas iš sertifikuoto, greta Birštono esančio durpyno. Jis yra moksliškai ištirtas, žinomos jo sudėtinės dalys.

„Mūsų gydomajame purve yra gausu naudingų elementų, kurie yra labai svarbūs žmogaus organizmui. Gydomasis purvas dažniausiai paruošiamas čia pat: smulkinamas, skiedžiamas mineraliniu vandeniu ir vamzdžiais keliauja į gydyklos vonias, kuriose atliekamos gydomosios procedūros“, – sako R.Noreikienė.

Specialistai pastebi, kad tokios procedūros, derinamos su masažais, kineziterapija ir ergoterapija, ne tik žmogų atpalaiduoja, bet ir turi didelį gydomąjį poveikį.

Gana unikali procedūra su baltuoju purvu atliekama „Eglės“ sanatorijoje. Veikiant šiam purvui, organizme normalizuojasi įvairios funkcijos. Gerėja odos ląstelių regeneracija, mažėja skausmai bei uždegiminiai procesai. Jis taip pat pasižymi antibakteriniu poveikiu ir teigiamai veikia centrinės nervų sistemos funkciją.

Procedūros su purvu gali būti įvairios, tačiau visais atvejais purvas turi būti įkaitintas iki 37–46°C temperatūros. Vienos procedūros trukmė yra apie 15–20 min., po to 48 val. vyksta biocheminis poveikis. Todėl procedūros atliekamos kas antrą dieną. Rekomenduojama atlikti visą gydomojo purvo procedūrų kursą (10–15), kad būtų ryškus gydomasis poveikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.