Mokslininkė paaiškino, kada vitaminus organizmas įsisavina geriausiai

Ar kada susimąstėte, kad maisto papildų, kuriuos vartojate, organizmas gali neįsisavinti arba įsisavinti nepakankamai gerai? Tai reiškia, kad ne tik nepadedate sau, bet ir išlaidaujate. Šimtai eurų gali nueiti perniek, kol suprasite, kodėl negerėja savijauta vartojant vieną ar kitą preparatą.

Vilniaus universiteto Biomokslų instituto mokslininkė Dominyka Dapkutė neabejojo, kad mikrokapsulės padeda organizmui žymiai paprasčiau įsisavinti trūkstamas medžiagas.
Vilniaus universiteto Biomokslų instituto mokslininkė Dominyka Dapkutė neabejojo, kad mikrokapsulės padeda organizmui žymiai paprasčiau įsisavinti trūkstamas medžiagas.
Vilniaus universiteto Biomokslų instituto mokslininkė Dominyka Dapkutė.
Vilniaus universiteto Biomokslų instituto mokslininkė Dominyka Dapkutė.
Mikrokapsulės padeda organizmui žymiai paprasčiau įsisavinti trūkstamas medžiagas.<br>123rf nuotr.
Mikrokapsulės padeda organizmui žymiai paprasčiau įsisavinti trūkstamas medžiagas.<br>123rf nuotr.
Ypač greitai įsisavinamas mikrokapsulėse esantis vitaminas C.
Ypač greitai įsisavinamas mikrokapsulėse esantis vitaminas C.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 2:26 PM

Vertėtų žinoti, kad trūkstant tam tikrų vitaminų organizmui sunkiau įsisavinti ir kitas būtinas medžiagas bei komponentus. Vartojant nepakankamą kiekį riebalų sunkiau įsisavinami ir kaupiami riebaluose tirpūs vitaminai A, D, E, K.

Esant vitamino D trūkumui, o jo gyvenant mūsų šalyje tikrai trūksta, sunkiau įsisavinamas vitaminas K, užtikrinantis kaulų stiprumą, padedantis krešėti kraujui ir net galintis apsaugoti nuo aterosklerozės.

Geležį organizmas geriau įsisavina papildomai vartojant vitaminą C.

Tad kaip nepasiklysti vitaminų labirintuose ir būti tikram, kad vartojant maisto papildus visos juose esančios medžiagos mums pagelbės? Apie tai kalbėjomės su Vilniaus universiteto Biomokslų instituto mokslininke Dominyka Dapkute.

Daugėjant žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis – nutukimu, diabetu, širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, natūralu, kad labiau dominamasi bioaktyviomis medžiagomis ir jų gebėjimu stiprinti sveikatą.

„Pastebimas stiprus ryšys tarp mitybos įpročių ir bendrosios sveikatos – sunku laikytis tinkamos mitybos ir gauti visų organizmui būtinų medžiagų, kad nuolat būtų palaikoma gera savijauta.

Pastaruoju metu linkstama gydymą sintetiniais vaistais keisti profilaktika, siekiama užbėgti ligai už akių vartojant specialius maisto papildus bei įrodytą biologinį poveikį turinčius augalinius ekstraktus“, – sakė D.Dapkutė.

Geležis padeda ne tik aprūpinti organizmą deguonimi, bet ir kovoti su infekcijomis, trūkstant vitamino B12 atsiranda kartais negrįžtamų nervų pažeidimų, o vitaminas D dėl savo funkcijų gydytojų laikomas net ne vitaminu, o hormonu.

Ciberžolių pagrindinis komponentas kurkuminas yra ypatingas tuo, kad turi antioksidacinių, uždegimą ir skausmą mažinančių, net priešvėžinių savybių.

Jo poveikis lengvinant artrito, kepenų, širdies ir kraujagyslių ligų simptomus, sprendžiant dermatologines, ginekologines ir kitas sveikatos bėdas tyrinėjamas ne vieną dešimtmetį ir įrodytas daugiau nei 20-yje tūkstančių mokslinių straipsnių.

Tačiau maisto papildai, kuriuos vartoja daugelis, ne visada teigiamai veikia sveikatą, nes tai tiesiogiai priklauso nuo to, kaip įsisavinamos medžiagos. Medžiagų įsisavinimą lemia skirtingi veiksniai – per trumpa virškinimo trukmė, tokie sutrikimai kaip padidėjęs ar sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, prastas medžiagų tirpumas ir jų jautrumas šviesai arba temperatūros pokyčiams.

Šeimos gydytojai, kiti sveikatos specialistai savo pacientams pataria atidžiai rinktis, kaip ir kuo pildome savo organizmą. Siekiant didžiausios naudos reikia, kad medžiagos būtų gerai įsisavinamos.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į biochemikų sukurtas ir pagal efektyvaus įsisavinimo technologiją patentuotas mikrokapsules, kurios panašios į ląstelių sienelę. Žarnyno ląstelės jas priima kaip savas, todėl mikrokapsulėje esančios medžiagos labai lengvai patenka į organizmą“, – sakė mokslininkė.

Pastaruosius 50 metų mikrokapsulės ypač plačiai ir kruopščiai tyrinėjamos, jų biologiniai ir technologiniai pranašumai laikomi optimaliais, vertinant gebėjimą pernešti tiek vandenyje tirpias, tiek riebaluose tirpias medžiagas.

„Mikrokapsulės padeda organizmui žymiai paprasčiau įsisavinti trūkstamas medžiagas. Šiuo metu rinkoje galima rasti maisto papildų mikrokapsulių pavidalu – jų nauda daug didesnė, nes, kaip rodo moksliniai tyrimai, veikiama pernešimo sistema“, – įsitikinusi D.Dapkutė.

Negana to, nustatyta, kad veikliosios medžiagos, vartojamos kartu su lipidais, lengviau patenka į žarnyno limfinę sistemą.

Net sudėtingoms ligoms gydyti skirtų vaistų gamintojai siekia, kad vaistai iš žarnyno patektų į limfą, o ne tiesiai į kraują. Kodėl?

Medžiagos, gautos su maistu, patenka į kraują. Pirmas „kontrolės punktas“, kuriame tikrinama, ar nesuvartojome ko nors pavojingo sveikatai, yra kepenys.

Kepenys filtruoja kraują ir neutralizuoja rastus organizmui svetimus komponentus, tarp kurių visai nepelnytai atsiduria vaistai ir naudingų savybių turintys augalų ekstraktai.

Pavyzdžiui, jau minėtas kurkuminas, kaip ir dauguma kitų augalinių ekstraktų, kepenyse greitai metabolizuojamas į kitas formas, kurių terapinis efektyvumas mažesnis.

Tačiau jei medžiagos yra sujungtos su lipidais, iškart į kraują nepatenka ir išvengia kepenų atliekamo metabolizmo.

Mikrokapsulė puikiai atitinka savo pavadinimą. Tai akimis nematomas mikrodydžio sferos pavidalo apvalkalėlis, net šimtą kartų mažesnis už pačią ląstelę.

Mikrokapsulė sudaryta iš natūralių fosfolipidų, kurių sudėtis panaši į pačios ląstelės sienelės sandarą. Pasitelkus sudėtingas technologijas į fosfolipidinę mikrokapsulę galima sudėti tiek vandenyje, tiek riebaluose tirpias medžiagas.

Į ląstelės membranas panaši mikrokapsulė užtikrina net iki 6 kartų efektyvesnį vitaminų, mineralų ir augalinių ekstraktų įsisavinimą, apsaugo viduje esančias medžiagas nuo skrandžio rūgščių, fermentų ir druskų poveikio, todėl pernešamos medžiagos nepaveikiamos ir visiškai nepažeistos įsisavinamos plonajame žarnyne.

Tyrimai rodo, kad organizmas daug geriau įsisavina mikrokapsulėmis vartojamų maisto papildų naudingąsias medžiagas, todėl jų teikiama nauda sveikatai daug didesnė.

Mikrokapsulės taip pat padeda vartotojams išvengti nemalonaus kai kurių medžiagų kvapo, skonio, sumažina šalutinį poveikį, kuris paprastai jaučiamas vartojant, pavyzdžiui, įprastus geležies preparatus.

Fosfolipidai, iš kurių sudarytas mikrokapsulės apvalkalas, organizmui naudingi ne mažiau nei mikroelementai ar vitaminai: yra būtini atkuriant pažeistas ląsteles, gali padėti sumažinti cholesterolį ar kovoti su nutukimu, stiprina smegenų ir širdies veiklą.

Kaip tai veikia?

Geležies preparatams būdingas nemalonus geležies skonis, jie dirgina virškinimo sistemą, gali sukelti pilvo skausmus, pykinimą, vėmimą, vidurių užkietėjimą. Vartojant geležies mikrokapsules toks šalutinis poveikis kamuoja retai arba išvis nejaučiamas.

Ypač greitai įsisavinamas mikrokapsulėse esantis vitaminas C.

Mikrokapsulėmis gaminant A, B grupės, C, D, E ir K vitaminus pagerinamas jų cheminis stabilumas, jie apsaugoti nuo šviesos, oksidacijos poveikio, maskuojamas neigiamas poskonis, išlaikoma natūrali bioaktyvi forma.

Tokie polifenoliniai junginiai kaip kurkuminas paprastai netirpsta vandenyje, yra beveik neįsisavinami ir iškeliauja iš žarnyno nedavę naudos organizmui. Vartojant mikrokapsulių pavidalu kurkuminas įsisavinamas net 6 kartus geriau.

Vartojant mikrokapsules, kraujo plazmoje kurkumino buvo aptikta daug daugiau. Būtent dėl mikrokapsulių vartojimo jo įsisavinimas ir veiksmingumas padidėjo iki 20 kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.