Gydytoja išvardijo didžiausias odos priežiūros klaidas: dėl to kemšasi poros, atsiranda bėrimų

Nepiktnaudžiaukite odos šveitikliais ir aliejais, kruopščiai saugokite odą nuo pirmųjų pavasario saulės spindulių užuot ėjusios į soliariumą esą taip norėdamos paruošti odą vasarai.

Aliejai ne tik kad nepadeda, bet ir dar labiau pablogina situaciją: poros užsikemša, atsiranda uždegiminių veido bėrimų.<br>123rf nuotr.
Aliejai ne tik kad nepadeda, bet ir dar labiau pablogina situaciją: poros užsikemša, atsiranda uždegiminių veido bėrimų.<br>123rf nuotr.
Kasdien naudojami šveitikliai tik paskatina odos sudirgimą, gali atsirasti odos pažeidimų.<br>123rf nuotr.
Kasdien naudojami šveitikliai tik paskatina odos sudirgimą, gali atsirasti odos pažeidimų.<br>123rf nuotr.
Šylant orams, vis dažniau šviečiant saulei neturėtume pamiršti apsauginių kremų nuo saulės (SPF50+).<br>123rf nuotr.
Šylant orams, vis dažniau šviečiant saulei neturėtume pamiršti apsauginių kremų nuo saulės (SPF50+).<br>123rf nuotr.
Aliejai ne tik kad nepadeda, bet ir dar labiau pablogina situaciją: poros užsikemša, atsiranda uždegiminių veido bėrimų.<br>123rf nuotr.
Aliejai ne tik kad nepadeda, bet ir dar labiau pablogina situaciją: poros užsikemša, atsiranda uždegiminių veido bėrimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-07 17:46, atnaujinta 2020-03-08 13:48

Kaip tinkamai pasirūpinti beldžiantis šiltajam sezonui, pataria Sapiegos klinikos dermatovenerologė Lina Drąsutytė.

– Su kokiomis odos problemomis žmonės (galime išskirti vyrus ir moteris) susiduria prasidedant pavasariui?

– Tiek vyrai, tiek moterys susiduria su panašiomis odos problemomis. Tik vyrų jos būna dažniausiai daugiau pažengusios nei moterų. Todėl, kad moterys dažniausiai daugiau skiria dėmesio savo odai.

Po šaltojo sezono dažnai oda tampa išsausėjusi, pleiskanojanti, sudirgusi. Tai lemia buvimas patalpose, kur yra sausas oras, temperatūrų kaita (lauke ir patalpose), neteisinga odos priežiūra ir naudojamos priežiūros priemonės.

Vyrų ir moterų odos būklę pagerinti galime teisingai ją prižiūrėdami, pasirinkdami tam tikram odos tipui reikalingas kosmetikos priemones. Jeigu nepavyksta to padaryti patiems, reikėtų kreiptis dermatologo, ar kosmetologo pagalbos. Specialistas nuodugniau parekomenduos. Jeigu nepakanka teisingos priežiūros, galimos odos būklės gerinimo procedūros (mezoterapija, biorevitalizacija ar kitos).

– Kaip veikia odą orų pasikeitimas?

– Orų pasikeitimai tikrai turi įtakos mūsų odos būklei. Šaltas oras labai nualina mūsų odą. Oda išsausėja, ima pleiskanoti, atsiranda net įtrūkimų neteisingai ją prižiūrint.

Pirmoji pagalba būtų riebūs, maitinantys kremai, kuriuos reikėtų tepti apie 30 min. prieš einant į lauką. Daugiau laiko praleidžiant patalpose ir mažai būnant lauke, šaltojo sezono metu turėtume naudoti lengvesnės tekstūros, drėkinančią kosmetiką. Šylant orams, vis dažniau šviečiant saulei neturėtume pamiršti apsauginių kremų nuo saulės (SPF50+).

– Kokias konkrečias klaidas daro moterys bandydamos pačios pagelbėti savo problemiškai odai? Pavyzdžiui, ką manote apie tai, kad kurios moterys užsuka į soliariumą pavasarį esą tam, kad paruoštų odą saulei?

– Tai viena iš pagrindinių klaidų, kad soliariumas padės pasiruošti saulėtam sezonui. Nereikėtų taip galvoti. Reikėtų naudoti apsauginius kremus nuo saulės, tepti juos ne vieną kartą per dieną, tuomet oda bus žymiai mažiau pažeidžiama saulės spindulių, lėčiau vyks senėjimo procesai, neatsiras nepageidaujama pigmentacija.

Pastebiu, kad pacientės naudoja įvairius aliejus vietoj kremo, tikėdamos, kad tai sudrėkins geriau veido odą. Tačiau jie ne tik kad nepadeda, bet ir dar labiau pablogina situaciją: poros užsikemša, atsiranda uždegiminių veido bėrimų.

Taip pat nereikėtų dažnai naudoti odos šveitiklių. Kasdien naudojami šveitikliai tik paskatina odos sudirgimą, gali atsirasti odos pažeidimų.

– Kaip reikėtų paruošti odą šiltam sezonui?

– Teisinga odos priežiūra, teisingos priemonės, apsauga nuo pirmųjų saulės spindulių. Jeigu nepavyksta to atlikti patiems, reikėtų kreiptis specialisto pagalbos. Taip pat labai svarbu poilsis, kokybiškas miegas, sveika mityba ir pakankamas skysčių kiekis per dieną.

Tokiu metu moterys skundžiasi itin išsausėjusia oda. Kaip to išvengti? Svarbu teisingai odą prižiūrėti, naudoti teisingas priemones.

Oda turėtų būti nuvaloma arba nuprausiama, sutepama drėkinančiu kremu. To turėtume nepamiršti rytais ir vakarais. Svarbu ir pagalbinės odos būklės gerinimo procedūros (mezoterapija, biorevitalizacija, PRP).

– Kai kurios moterys sako, kad jei jų oda mišri, ji nesausėja, o turi kitų problemų. Paaiškinkite, ar gali išsausėti riebaus/mišraus tipo oda?

– Drėgmės gali trūkti visų tipų odai (riebiai, mišriai, sausai). Nors riebi ir mišri oda išsausėja rečiau. Tam turi įtakos sausas patalpų oras, dažnas ir besaikis buvimas saulėje, soliariumuose, neteisinga kosmetika.

Riebiai odai drėkinti, turėtume rinktis lengvesnės tekstūros drėkinančius kremus, gelius, kurie neapsunkintų ir taip linkusios riebaluotis odos.

– Ar skiriasi raudonuoti linkusios, kapiliarinės odos priežiūra? Kokia ji? Kokių dirgiklių reiktų vengti?

– Paraudusiai, su išplėstais kapiliarais odai reikėtų naudoti būtent tokiai odai skirtą kosmetiką. Reikėtų vengti problemą provokuojančių veiksnių: pirtis, karšti gėrimai, alkoholio vartojimas, ultravioletiniai spinduliai.

Nuolat naudoti apsauginius kremus nuo saulės. Nepadedant minėtoms priemonėms, reikėtų kreiptis gydytojo dermatologo konsultacijai. Tuomet gali būti skiriamas gydymas vietinio ir sisteminio poveikio medikamentais, gydymas lazeriu.

– Oro temperatūros kaita tikriausiai paveikia ir plaukus. Kaip juos atgaivinti?

– Plaukus alina tiek ultravioletiniai spinduliai vasaros metu, tiek šaltis šaltojo sezono metu. Tiek vasarą, tiek žiemą labai svarbu galvos apdangalas. Reikėtų nepamiršti naudoti specialias kaukes, aliejus, apsaugines priemones nuo saulės plaukams. Taip pat pagerinti plaukų būklę gali padėti mezoterapija galvos odai ir PRP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?