Venkite jų: šios klaidos sportuojant žaloja imunitetą ir sendina

Fizinis aktyvumas visuomet naudingas sveikatai, tačiau prakalbus apie senatvės atitolinimą – vien mankštintis nepakanka. Dar blogiau – neteisingai mankštinantis poveikis gali būti kaip tik priešingas, ir jūs, užuot atjaunėję, pakenksite savo imunitetui bei sendinsite savo organizmą.

Nepamirškite gerti pakankamai vandens.<br>123rf.com nuotr.
Nepamirškite gerti pakankamai vandens.<br>123rf.com nuotr.
Sportuojant svarbu nepersistengti.<br>123rf.com nuotr.
Sportuojant svarbu nepersistengti.<br>123rf.com nuotr.
Bėgiojimas turi daug privalumų – bet su juo, kaip ir su bet kuria kardio treniruote, lengva persistengti.<br>123rf.com nuotr.
Bėgiojimas turi daug privalumų – bet su juo, kaip ir su bet kuria kardio treniruote, lengva persistengti.<br>123rf.com nuotr.
Bėgiojimas turi daug privalumų – bet su juo, kaip ir su bet kuria kardio treniruote, lengva persistengti.<br>123RF nuotr.
Bėgiojimas turi daug privalumų – bet su juo, kaip ir su bet kuria kardio treniruote, lengva persistengti.<br>123RF nuotr.
Bėgiojimas turi daug privalumų – bet su juo, kaip ir su bet kuria kardio treniruote, lengva persistengti.<br>123rf nuotr.
Bėgiojimas turi daug privalumų – bet su juo, kaip ir su bet kuria kardio treniruote, lengva persistengti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-04-26 11:10

Dėl to mankštindamiesi stenkitės vengti klaidų, kurios spartina senėjimą. Tai gali būti per dideli krūviai ar neteisingas elgesys prieš ar po treniruotės. Pateikiame 10 dalykų, į kuriuos labai svarbu atkreipti dėmesį.

1. Mankšta prieš miegą

Vakaras – ne pats geriausias laikas intensyviai treniruotei. Po fizinių pratimų serijos jūsų kraujyje padidėja kortizolio lygis. Šis streso hormonas gali veikti jūsų miegą ir sutrikdyti jūsų natūralius ritmus. Jeigu nepakankamai išsimiegosite, suprastės jūsų imunitetas, o taip pat atsiras papildomų raukšlių.

2. Pernelyg dažnos treniruotės

Jeigu po sunkių pratimų neleidžiate raumenims pailsėti – darote didelę klaidą. Kasdienės apkrovos be pilnaverčio poilsio padidina uždegimų riziką, o jie visada atsiliepia senėjimui. Kasdieninėmis treniruotėmis palaikomas aukštas kortizolio lygis anksčiau ar vėliau paliks pėdsakus jūsų veide.

3. Nepakankamas dėmesys laikysenai

Net jeigu kreipiate dėmesį į savo kūno padėtį sporto salėje, jūs galite nepastebėti, kaip sėdite prie kompiuterio. Jeigu neskirsite dėmesio kaklo ir nugaros raumenims, jums bus sunku palaikyti taisyklingą laikyseną – o dėl to ilgainiui sukels stuburo problemų.

4. Piktnaudžiavimas kardio pratimais

Kardio pratimai padeda išlaikyti gerą formą ir numesti svorio, bet jie gali ir paspartinti senėjimą. Kitų tipų pratimų vengimas ar pernelyg daug kardio treniruočių neišvengiamai neigiamai atsilieps jūsų išvaizdai. Nesitikėkite, kad tokie pratimai jums padės atrodyti jauniau – ypač, jeigu mankštinatės iki išsekimo.

5. Treniruočių naudojimas sumažinti stresui

Gana malonu atsikratyti susierzinimo per fizinius pratimus, bet ilgainiui tai gali būti ne taip jau ir naudinga. Vietoj kasdieninių treniruočių kovojant su stresu atkreipkite dėmesį į jogą. Sustiprinę ryšį tarp smegenų ir kūno, jūs gausite naudos figūrai ir įsisavinsite geresnę kovos su stresu techniką.

6. Jėgos pratimų nebuvimas

Jėgos treniruotės būtinai turi būti jūsų gyvenimo dalis, ypač, jeigu jūs greitai senstate ar prarandate raumenų masę. Jų nebuvimas tik pridės jūsų išvaizdai metų, nes jūs susikoncentruosite į ne tokias efektyvias treniruočių formas, ir tai neigiamai atsilieps jūsų išvaizdai.

7. Treniruotės tuščiu skrandžiu

Nereikėtų versti kūno dirbti be pakankamų „degalų“, ypač ryte. Nepraleiskite pusryčių prieš treniruotę ir būtinai pavalgykite likus valandai prieš bet kokią treniruotę dienos metu. Prieš eidami į sporto salę aprūpinkite organizmą pakankamu angliavandenių kiekiu, nes jie aprūpins jus energija treniruotės metu.

8. Bėgimas ristele

Bėgiojimas turi daug privalumų – bet su juo, kaip ir su bet kuria kardio treniruote, lengva persistengti. Jeigu bėgate taip, lyg treniruotumėtės maratonui, tai neigiamai atsilieps jūsų odai. Net jeigu jūsų odos elastingumas nenukentės, kraujagyslės sens sparčiau. Todėl nesusitelkite vien į bėgimą.

9. Energijos gavimas iš kavos

Neverta vartoti kofeino vien tam, kad užbaigtumėte treniruotę. Vietoj kavos išbandykite juodąją arba žaliąją arbatą. Ji pakels jūsų energijos lygį ir suteiks reikalingą kiekį antioksidantų.

10. Treniruotė su makiažu

Tai dar viena klaida, kuri spartina senėjimą, o taip pat sukelia odos uždegimus. Visada mankštinkitės su nuvalytu veidu, o jei treniruojatės atvirame ore – nepamirškite kremo nuo saulės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.