Aiškėja, kas gali pristabdyti Alzheimerio ligos progresavimą

Ketonai – tai cheminiai junginiai, kuriems būdinga funkcinė grupė karbonilgrupė. Ketonų būna labai įvairių. Jų pagrindu sukurti papildai kartais naudojami palengvinti svorio metimą. Tačiau mokslininkai dabar mano, kad ketonai taip pat gali padėti apsaugoti neuronus nuo mirties Alzheimerio ligos atveju.

Aiškėja, kokie maisto papildai gali padėti apsaugoti neuronus nuo mirties sergant Alzheimerio liga.<br>123rf nuotr.
Aiškėja, kokie maisto papildai gali padėti apsaugoti neuronus nuo mirties sergant Alzheimerio liga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2020, 10:15 AM

Tik prasidėjus Alzheimerio ligai, aktyvumas smegenyse iš tikrųjų stipriai išauga. Tai, beje, nėra gerai, nes smegenys tampa apkrautos nereikalingais signalais. Mokslininkai mano, kad taip nutinka todėl, kad interneuronai, kurie apriboja signalus tarp kitų neuronų, miršta pirmiausia susidūrę su beta amiloidų plokštelėmis. Beta amiloidai apriboja SIRT3 baltymo funkcijas ir taip stipriai paveikia ląstelių mitochondrijas. Šios organelės yra būtinos energijos gamybai, todėl kai mitochondrijos yra pažeidžiamos, smegenyse prasideda neatitaisomi pažeidimai.

Kad įsitikintų, jog tai tiesa, mokslininkai genų inžinerijos metodais sukūrė peles su sumažintu SIRT3 baltymo lygiu, taip simuliuodami stipriai pažengusią neurodegeneracinę ligą. Šias peles kamavo traukuliai, susiję su interneuronų mirtimi. Pačios pelės taip pat išgyveno palyginti neilgai. Jų patirti simptomai buvo gerokai sunkesni nei Alzheimerio ligos modelių.

Tačiau kai šios pelės su nenatūraliai žemu SIRT3 baltymo lygiu gavo maisto su ketonų papildais, jos išgyveno ilgiau. Negana to, tokia dieta pakėlė jų SIRT3 lygį, sumažino traukulių dažnį ir kitus simptomus. Mokslininkai dar negali paaiškinti šio fenomeno mechanizmo, tačiau tikimasi, kad tolimesni tyrimai parodys, ar ketonai padėtų žmonėms.

Labai svarbu paminėti ir tai, kad ketonai negali išgydyti Alzheimerio ligos – mokslininkai to ir nežada. Tačiau, jei tolimesni tyrimai pademonstruos panašius rezultatus, bus galima patvirtinti, kad ketonai gali padėti sulėtinti ligos progresą.

Alzheimerio liga yra pagrindinis senatvinės demencijos sukėlėjas. Vakarų pasaulyje tai taip pat yra viena iš dažniausių mirties priežasčių. Alzheimerio ligos riziką didina genetiniai faktoriai, antsvoris, rūkymas, aukštas kraujo spaudimas. Alzheimerio ligos riziką galima sumažinti sveikai maitinantis, sportuojant ir net sprendžiant galvosūkius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.