Atskleidė tobulos mitybos receptą: gera sveikata garantuota net senatvėje

Gerą fizinę savijautą bei nuotaiką ir gražią odą lemia mityba. Moksliniais tyrimais patvirtinta: sveikas maistas – svarbus organizmo elementas. Tinkamas produktų pasirinkimas padeda atlaikyti stresą, stiprina protinius gebėjimus ir bet kokiame amžiue mažina susirgimų riziką.

Mitybos specialistai pataria vartoti daugiau žuvies nei mėsos.<br>123rf.com nuotr.
Mitybos specialistai pataria vartoti daugiau žuvies nei mėsos.<br>123rf.com nuotr.
Adele.
Adele.
Drew Barrymore.
Drew Barrymore.
Jamie Oliveris.
Jamie Oliveris.
Jennifer Lopez.
Jennifer Lopez.
Gwyneth Paltrow.
Gwyneth Paltrow.
Jennifer Garner.
Jennifer Garner.
Reese Witherspoon.
Reese Witherspoon.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 5, 2020, 9:48 PM

Kada buvo paskirtas vizitas pas odontologą? Kur padėjau automobilio raktelius? Koks vardas naujosios kaimynės, kuri prisistatė praėjusią savaitę?

Kiekvienas mūsų retsykiais pamiršta, kur guli vienas ar kitas daiktas, vardus, telefono numerius ar susitikimus, jų laiką. Tai nervina, bet nėra jokios priežasties nerimauti, teigia neurobiologijos specialistai.

Visiškai normalu, kad kai kuriuos dalykus pamirštame. Galvos smegenys kasdieniame gyvenime atrenka tik tą informaciją, kuri galėtų būti svarbi ateityje.

Susirūpinti reikia jaunystėje

Tai galima suvaldyti aktyviu gyvenimo būdu, bet pirmiausia pakeitus mitybą, kartu tai padeda sumažinti demencijos riziką. Ir tai daryti reikia pradėti nuo jaunumės.

Neuropsichologai atskleidė: kuo daugiau pažinimo gebėjimų (dėmesys, atmintis, mokymasis, kūrybingumas) sukaupiama ankstyvaisiais ar vidutiniais gyvenimo metais, tuo daugiau galima jais pasinaudoti senatvėje.

Šią tezę patvirtina Vokietijos specialistų atlikti tyrimai.

35 proc. Alzheimerio ligos sukeltų demencijos atvejų kelią gali užkirsti ar nutolinti sveikas gyvenimo būdas.

Neabejotinai yra skirtumas, kai dėmesingumą norima pagerinti sulaukus 40-ies ir atmintį sustiprinti įžengus į šeštąją dešimtį.

Galvos smegenys gali iki senatvės mokytis ir sujungti naujas nervų ląsteles. Tačiau tarp 30 ir 40 metų nervų ląstelių veikla ima mažėti ir kasmet lėtėti.

Bet to galima laiku išvengti ar šį nepageidaujamą procesą nutolinti.

Geriausios mitybos receptas

Pastarojo meto tyrimai atskleidė, kad šiuo atveju geriausia priemonė – sveika Viduržemio jūros regiono mityba.

Čikagoje (Ilinojaus valstija, JAV) įsikūrusio „Rush University Medical Center“ – nacionalinio lygmens akademinio medicinos centro – mokslininkai savo analizei pasitelkė sveikus savanorius.

Jie maitinosi pagal vadinamąją MIND („Mediterranean Dash Intervention for Neurodegenerative Delay“) dietą, sujungiančią geriausias dietų – Viduržemio jūros regiono ir aukštam kraujospūdžiui mažinti skirtos „Dash“ – savybes.

Paaiškėjo, kad savanorių galvos smegenys biologiniu požiūriu buvo 7,5 metų jaunesnės nei kitų, nesimaitinusių pagal MIND dietą. Dėl to Alzheimerio rizika sumažėjo net 53 proc.

Remiantis minėto tyrimo rezultatais, į valgiaraštį kasdien reikėtų įtraukti daržovių, uogų ir riešutų.

Mitybos specialistai pataria vartoti daugiau žuvies nei mėsos. Ypač lašišoje daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios, kaip įrodyta, skatina nervų ląstelių susidarymą, augimą ir brendimą.

Juodasis šokoladas naudingas galvos smegenų veiklai. Neuromokslų specialistai pataria suvalgyti net plytelę šokolado per savaitę, bet kakavos dalis turi siekti 85 proc.

Keisti mitybą niekada nevėlu

Net jei pastaruosius 50 metų mityba nebuvo subalansuota, tinkama valgymo strategija vis dar gali labai daug padėti galvos smegenims ir pagerinti jų gebėjimus.

Žinoma, nėra nė vieno maisto produkto, kuris ilgam padarytų žmogų laimingą, protingą ir apsaugotų nuo amžiaus nulemtų neurologinių ligų.

Bet valgant svarbu, kiek ir kaip valgai, – vienas ar su draugais.

Tie, kurie salotas visuomet kramsnoja vieni, galvos smegenims suteikia mažiau naudos nei tie, kurie retsykiais sukerta mėsainį su draugu.

Dažnai nepakankamai įvertinama socialinių ryšių ir bendravimo su teigiamas emocijas skleidžiančiais žmonėmis svarba. Juk tuomet reikia suvokti, apdoroti informaciją, formuluoti ir išsakyti savo mintis. Geresnės treniruotės galvos smegenims nėra.

Perkopus per 60 metų mažėja ne tik protiniai gebėjimai, tuo pat metu prarandama ir raumenų masė. Ir tai jau problema galvos smegenims. Baltymai ir juos sudarančios aminorūgštys reikalingos informacijai kaupti.

Dėl šios priežasties vyresnio amžiaus žmonės turėtų per dieną suvartoti apie 1–1,2 g baltymų vienam kūno kilogramui.

Prie geriausių šaltinių priklauso ankštiniai augalai, kaip antai žirniai, lęšiai, taip pat paukštiena, pieno produktai ir kiaušiniai.

Mitybos ekspertai tvirtina, kad gera nuotaika, laimės pojūtis užplūsta užvalgius graikinių riešutų, bananų, avokadų ar pomidorų. Juk šiuo metu, siaučiant koronaviruso pandemijai, nesunku panirti į depresiją.

Įžymybių patirtys

Holivudo žvaigždės Drew Barrymore (45 m.) pasirinkta priemonė užkirsti kelią organizmo ir protinių gebėjimų senėjimui – nuolatinis badavimas. Kartkartėmis atsisakyti maisto jai patarė mitybos specialistai.

Įžymioji Amerikos atlikėja ir aktorė Jennifer Lopez (51 m.) į pietų valgiaraštį įtraukia garuose ruoštą lašišą su daug daržovių.

Ši žuvis papildo jos organizmą vertingais baltymais ir nesočiosiomis riebalų rūgštimis. Pastarosios palaiko gerą fizinę formą ir galvos smegenų funkcijas.

JAV aktorė, Auksinio gaublio laimėtoja, trijų vaikų motina Jennifer Garner (48 m.) dažnai neturi laiko deramai papusryčiauti. Ji dėmesingumą ir energiją išlaiko gerdama tirštąjį proteino kokteilį iš sėmenų ir ispaninių šalavijų sėklų.

Britų dainininkė Adele (32 m.), žiniasklaidos pašiepiama dėl antsvorio, 45 kilogramų sugebėjo atsikratyti laikydamasi sirtuinų („Sirtfood“) dietos.

Vartojo maisto produktus, turinčius sirtuinų, – specialių baltymų, reguliuojančių mitybą. Jie apsaugo organizmo ląsteles nuo žūties ir nuo ligos sukeltų uždegimų.

Atlikėjai nereikėjo atsisakyti net raudonojo vyno ir šokolado!

Juk šie produktai paprastai pirmi pašalinami iš valgiaraščio, kai pereinama prie sveikos mitybos.

Tyrimai atskleidė, kad sirtuinai ne tik skatina medžiagų apykaitą, degina riebalus, bet ir padeda stabdyti senėjimo procesą.

Žymusis virtuvės šefas Jamie Oliveris (45 m.), rinkdamas medžiagą knygai „Supermaistas kasdien“, aplankė pasaulio regionus, kuriuose gyvena seniausi žmonės. Šimtamečių ir brito J.Oliverio paslaptis: kiekvieną rytą pusryčiams – kiaušinis.

Amerikiečių kino žvaigždė Gwyneth Paltrow (48 m.) senėjimo procesą stabdo savo organizmą papildydama energijos, žvalumo suteikiančiomis medžiagomis ir atsisakydama alkoholio bei cukraus.

Šie produktai, jos įsitikinimu, kenkia smegenų veiklai, sukelia nepasitenkinimą savimi, nervingumą ir nuovargį.

„Oskaro“ laureatė, puikią figūrą turinti Reese Witherspoon (44 m.) nesilaiko jokių dietų. Amerikiečių aktorės ir jos šeimos valgiaraštyje – daug daržovių, sveiko aliejaus ir baltymų. Labiausiai ji mėgsta gaminti pati.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.