Pasiūlė nebrangų, bet efektyvų būdą geriau apsisaugoti nuo virusų

Sudėtingu pandemijos laikotarpiu daug kalbama apie apsaugines kaukes, atstumo laikymąsi, rankų higieną, tačiau nosies higiena labai dažnai ir visai nepelnytai pamirštama.

Nosies plovimas padeda mechaniškai sumažinti virusų ir kitų patogenų bei teršalų kiekį nosyje.<br>123rf nuotr.
Nosies plovimas padeda mechaniškai sumažinti virusų ir kitų patogenų bei teršalų kiekį nosyje.<br>123rf nuotr.
Nosies plovimas padeda mechaniškai sumažinti virusų ir kitų patogenų bei teršalų kiekį nosyje.<br>123rf nuotr.
Nosies plovimas padeda mechaniškai sumažinti virusų ir kitų patogenų bei teršalų kiekį nosyje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 2:33 PM

Būtent nosies plovimas gali padėti geriau apsisaugoti nuo COVID-19 – tai saugus ir nebrangus būdas, padedantis palaikyti nosies gleivinės drėgmę.

Reguliari nosies higiena gali padėti sudaryti daugiau barjerų pavojingam virusui, nes taip sukuriamos nepalankios sąlygos jo plitimui.

Nosies plovimas padeda mechaniškai sumažinti virusų ir kitų patogenų bei teršalų kiekį nosyje, todėl taip sumažėja jo galimybės patekti į plaučius ir į visą organizmą.

Liga su daugybe atspalvių

COVID-19 – tai liga, kuri kiekvienam pacientui gali pasireikšti labai individualiai.

Dauguma atvejų – nesunkūs arba vidutinio sunkumo, kai simptomai nepasireiškia, pasireiškia minimaliai arba yra gerai valdomi.

Vis dėlto kai kuriems pacientams ši liga smogia labai stipriai ir niekada negali žinoti, kuriam asmeniui taip nutiks.

Dažniausiai pasireiškiantys koronaviruso sukeliamos ligos simptomai yra karščiavimas, sausas kosulys, nuovargis, silpnumas, uoslės ir skonio praradimas, virškinimo sutrikimai.

Neretai skauda galvą, gerklę, raumenis ir akis – gali išsivystyti konjunktyvitas.

Sunkesniais atvejais atsiranda kvėpavimo pasunkėjimas, dusulys, paviršinio tipo alsavimas.

Gali išsivystyti ir komplikacijos – plaučių uždegimas, inkstų sutrikimai, kraujo užkrėtimas ir kt. Sunkiausia komplikacija – mirtis.

Kodėl svarbu plauti nosį jūros vandeniu?

Jūros vanduo – puiki priemonė, kuri pritaikyta kasdienei nosies higienai. Izotoniniame jūros vandenyje yra tokia druskų koncentracija, kuri nedirgina nosies gleivinės ir ją drėkina, puoselėja, palaiko normalias funkcijas, išvalo nuo įvairių patogenų ir teršalų.

Hipertoniniame jūros vandenyje druskų koncentracija didesnė už fiziologinę ląstelių druskų koncentraciją, todėl toks tirpalas, veikdamas osmosinių galių pagalba, natūraliai sumažina nosies paburkimą ir palengvina kvėpavimą.

Nosies gleivinei labai kenkia sausas patalpų oras, oro sąlygų pasikeitimas, aplinkoje esantys teršalai. Sausa gleivinė labiau pažeidžiama ir linkusi sutrūkinėti, išdžiūti – ji negali atlikti pilnaverčių savo funkcijų, todėl virusui tampa daug lengviau nukeliauti giliau ir sukelti ligą.

Jei nosies landos reguliariai plaunamos jūros vandeniu, virusų kiekis jose gali sumažėti mažiausiai du kartus. Atlikti tyrimai rodo, kad ligos sunkumas gali labai priklausyti ir nuo to, kokie kiekiai viruso pateko į organizmą.

Jei reguliarus nosies plovimas gali padėti sumažinti užsikrėtimo tikimybę, tai nosies priežiūra, naudojant hipertoninį jūros druskos tirpalą jau susirgus, gali palengvinti pačią ligos eigą.

Duomenys rodo, kad koronavirusas itin „mėgsta“ įsitvirtinti nosies ertmėse, nosiaryklėje ir sinusuose, tad šias vietas itin naudinga plauti jūros vandeniu.

„Quixx Soft“ ir „Quixx“ jūros vandens purškalai pritaikyti patogiai nosies priežiūrai. Jie gali būti naudojami ir kaip profilaktinė priemonė, ir kaip medicinos priemonė, galinti palengvinti virusinių bei bakterinių infekcijų metu patiriamus simptomus. Šiuos produktus verta turėti kiekvienoje namų vaistinėlėje.

Nosies higieną vertėtų įrašyti prie svarbiausių apsaugos nuo COVID-19 taisyklių, pavyzdžiui:

  • Pačios veiksmingiausios priemonės – likimo namuose;
  • Apsauginių veido kaukių ir kitų apsaugos priemonių dėvėjimo;
  • Kruopščios ir reguliarios rankų higienos;
  • Atstumo laikymosi ir susibūrimų vengimo ir kt.

Būkite sveiki ir rūpinkitės ne tik rankų, bet ir nosies švara!

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su „Berlin Chemie Menarini Baltic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.