Vienas sprendimas gali padėti pakeisti savijautą: pasirinkę – nepasigailėsite

Neseniai lietuvių startuolis „Sapiens“ Lietuvos rinkai pristatė vitaminų prenumeratos programas, kurios padeda vitaminus vartoti sistemingai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta pastebi, kad būtent vitaminų programos laikymasis gali padėti organizmui įsisavinti veikliąsias medžiagas, o sistemingas maisto papildų vartojimas padės atrasti sveikesnį save.

Pastebėta, kad viso pasaulio maisto papildų rinka kaip niekada sparčiai plečiasi, o nuolat augantis maisto papildų pasirinkimas paprastam vartotojui gali sukelti nemenkų iššūkių.<br>123rf nuotr.
Pastebėta, kad viso pasaulio maisto papildų rinka kaip niekada sparčiai plečiasi, o nuolat augantis maisto papildų pasirinkimas paprastam vartotojui gali sukelti nemenkų iššūkių.<br>123rf nuotr.
Pastebėta, kad viso pasaulio maisto papildų rinka kaip niekada sparčiai plečiasi, o nuolat augantis maisto papildų pasirinkimas paprastam vartotojui gali sukelti nemenkų iššūkių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Pastebėta, kad viso pasaulio maisto papildų rinka kaip niekada sparčiai plečiasi, o nuolat augantis maisto papildų pasirinkimas paprastam vartotojui gali sukelti nemenkų iššūkių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Pastebėta, kad viso pasaulio maisto papildų rinka kaip niekada sparčiai plečiasi, o nuolat augantis maisto papildų pasirinkimas paprastam vartotojui gali sukelti nemenkų iššūkių.<br>J.Butkutės nuotr.
Pastebėta, kad viso pasaulio maisto papildų rinka kaip niekada sparčiai plečiasi, o nuolat augantis maisto papildų pasirinkimas paprastam vartotojui gali sukelti nemenkų iššūkių.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Feb 8, 2021, 3:49 PM

Kodėl vartojant vitaminus svarbus reguliarumas?

Visame pasaulyje yra vartojami įvairiausi maisto papildai dėl skirtingų priežasčių. Vieni juos vartoja tam, kad geriau jaustųsi, o kiti siekia individualių sportinių tikslų. Šiuo metu vartotojų maisto papildų pasirinkimą dažnai lemia reklamos poveikis, o ne objektyvūs sprendimai.

Vis dėlto, net ir sąmoningai pasirinkti vitaminai ne visada leidžia pasiekti norimų rezultatų, nes vartotojai neretai nežino visų vitaminų vartojimo ypatybių. Dėl šios priežasties būtina išskirti kelis aspektus, susijusius su mūsų organizmui reikalingais maisto papildais.

Ką būtina žinoti vartojant maisto papildus?

Remiantis moksliniais šaltiniais, pastebėta, kad viso pasaulio maisto papildų rinka kaip niekada sparčiai plečiasi, o nuolat augantis maisto papildų pasirinkimas paprastam vartotojui gali sukelti nemenkų iššūkių.

Pavyzdžiui, jei yra vartojami netinkami, nepatvirtinto poveikio ir saugumo maisto papildai, jie gali sukelti sveikatos problemų. 2017 metais Navaro ir kt. publikuotas mokslinis tyrimas atskleidė, kad netinkamas maisto papildų vartojimas ir dozavimas gali sukelti rimtą grėsmę žmonių sveikatai. Būtent dėl šių priežasčių būtina žinoti vitaminų vartojimo taisykles, dozes ir reguliarumo svarbą.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į biologinius vyrų bei moterų skirtumus. Daugeliu atveju vitaminų dienos normos vyrams ir moterims yra panašios. Vis dėlto, jei atsižvelgtume į individualius moterų ir vyrų skirtumus, ypač kūno mases, moterims dažniausiai turėtų būti taikomos mažesnės pagrindinių vitaminų dozės.

Ko reikia norint pasiekti optimalių rezultatų vartojant maisto papildus?

Vartojant maisto papildus svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad tam tikrų medžiagų pasisavinimas gali trukti keletą mėnesių. Esant dideliam tokių vitaminų kaip D ir E trūkumui, juos gali reikėti vartoti net metus.

Todėl natūralu, kad vartojant net didesnes vitaminų normas, nei rekomenduojama ir nepasirinkus tinkamos vartojimo trukmės, ryškių pokyčių tikėtis neverta.

Dažnai žmonės yra linkę ieškoti individualių vitaminų programų, kurios padėtų sumažinti nuovargį, padidintų darbingumą ar pagerintų fizinį pajėgumą.

Jei norime pasiekti tokių tikslų, pirmiausia turėtų būti užtikrintos geležies, vitamino D ir tam tikrų B grupės vitaminų atsargos, nes šie vitaminai suteikia energijos ir padeda atgauti jėgas.

Šių vitaminų derinys gali padėti esant tam tikriems simptomams, tačiau tam, kad neįprastas energijos trūkumas ir lėtinis nuovargis sumažėtų, gali prireikti 6 mėnesių ir daugiau.

Kai kurių mums puikiai žinomų vitaminų poveikis gali pasijusti ir po savaitės, tačiau kiti teigiami efektai gali išryškėti tik po 6–12 vitaminų vartojimo mėnesių.

Kodėl svarbu turėti patikimą vitaminų vartojimo planą?

Jei norime pasiekti reikiamų rezultatų, maisto papildus būtina vartoti taip, kaip rekomenduoja gamintojas ar jus konsultuojantis specialistas. Žinoma, turėti vitaminų vartojimo sistemą taip pat yra labai svarbu.

Paprastai išskiriami 3 svarbūs maisto papildų vartojimo aspektai: vartojimo paros laikas, bendra vartojimo trukmė ir maisto papildų vartojimo periodiškumas, kuris leistų be didesnio vargo aprūpinti organizmą reikiamomis medžiagomis visus metus.

Norint pasirinkti jums tinkamą maisto papildų vartojimo grandinę, pirmiausia yra būtina išsikelti ir įvardinti savo asmeninį tikslą. Žinant savo tikslą, bus kur kas lengviau pasirinkti veiksmingą papildų grandinę.

Nuosekliai vartojant maisto papildus, kurių veikliųjų medžiagų poveikis yra patvirtintas nepriklausomais moksliniais tyrimais, galima tikėtis tikrai puikių rezultatų. Vartojant maisto papildus individualūs rezultatai gali skirtis. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Susipažinkite su „Sapiens“ vitaminų programomis – apsilankykite sapiens.lt.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB „Nature Labs“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.