Odontologė: lietuviai rūpinasi dantimis, tačiau pamiršta kitą svarbų dalyką

Burnos sveikata žmonėms pirmiausia – tai sveiki dantys, tačiau odontologai tvirtina, kad tiek pat dėmesio, kiek dantims, būtina skirti ir dantenų būklei bei jų priežiūrai. Dantenos yra tarsi pamatas visam dantų kompleksui, todėl, atsiradus pažeidimams dantenose, jie padarys žalą dantims bei burnos gleivinei. Gydytoja atkreipia dėmesį, kad rūpintis dantimis didžioji dalis visuomenės jau yra įgudusi, tačiau dantenų priežiūros būtinybės žmonės nesupranta ir neįvertina.

Monika Ambrasienė su pacientu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Monika Ambrasienė su pacientu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Monika Ambrasienė su pacientu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Monika Ambrasienė su pacientu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Odontologė Monika Ambrasienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Odontologė Monika Ambrasienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 10:43 AM

Skirtingas dantų dydis – apgaulingas vaizdas

Odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ gydytoja periodontologė Monika Ambrasienė pasakoja, kad žmonės, žiūrėdami į veidrodį, pastebi, jog kažkas jų šypsenoje negerai bei dažniausiai įvardina neproporcingus ir nevienodus dantis.

Dažnai pasitaiko situacija, kai dantų dydis yra proporcingas, bet dantenos yra per daug uždengusios danties vainiką.

„Vienas ar keli dantys uždengti labiau, todėl atrodo trumpesni, o tai šypsenai suteikia kreivumo įspūdį. Tokia problema lengvai išsprendžiama dantenų plastikos būdu sulyginant dantenas“, – sako M. Ambrasienė.

Periodontologės teigimu, dantenų kontūro sulyginimo procedūra yra nesudėtinga ir neskausminga, o rezultatas džiugina iškart.

„Išlyginus dantenas dantys atrodo didesni, šypsena platesnė ir išraiškingesnė. Pacientai lieka sužavėti, kad tiek tereikėjo, kad atsiskleistų jų šypsena“, – tikina gydytoja.

Kita pusė – dantenų recesija

Egzistuoja ir atvirkštinė problema – dantenų recesija, kai dantenos pasislenka nuo danties šaknies ir apnuoginamas jos paviršius. Dėl to atsiranda dantų jautrumas į temperatūros dirgiklius, prarandama šypsenos estetinė harmonija, paveiktus dantis sunkiau išvalyti.

Dažna dantenų recesijos priežastis – agresyvus dantų valymas. Pasak specialistės, kai dantys valomi naudojant per didelę jėgą, netinkama kryptimi ir minkštu dantų šepetėliu, o pačios dantenos plonos – jas lengva pažeisti. Taip pat recesija gali būti diagnozuota po ortodontinio gydymo, kurio metu dantys judinami iš alveolės kaulo.

Dantenų recesijos yra gydomos mikrochirurginės dantenų plastikos būdu. Prieš tai būtina parinkti tinkamas asmeninės burnos higienos priemones, keisti žalingus įpročius, pvz., rūkymas ir kt.

Odontologė sako, jog profilaktika yra pigiausias burnos sveikatos palaikymo būdas bei dalinasi patarimais, kaip prižiūrėti dantenas, kad jos būtų sveikos ir harmoningos.

3 svarbiausi dantenų priežiūros patarimai

Kruopšti kasdienė higiena. Dantų valymas tinkamu šepetėliu, tarpdančių siūlas arba tarpdančių šepetėliai ir probleminių sunkiai pasiekiamų vietų valymas vieno danties šepetėliu.

Reguliari profesionali higiena. Sveikas dantenas turinčių pacientų vizitai pas burnos higienistą rekomenduojami du kartus per metus. Burnos higienistas, pastebėjęs dantenų problemas, nukreipia pas periodontologą.

Kasdienis stebėjimas. Jeigu dantenos paraudę, paburkę ar kraujuoja, tai signalas, jog dantenas turėtų apžiūrėti specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.